最近播既球同塊根

作者: ching99013 发表于 2017-9-12 16:23:14
4063 25
Eriospermum Bowieanum, Eriospermum Marginatum
播種頭一年都好似條蔥咁, 大D先有品種特徵...

Trachyandra Tortilis

Bulbine Mesembryanthemoides Subsp. Mesembryanthemoides

最細果位係Eriospermum Titanopsoides
其他都係Eriospermum        Paradoxum

最近出左個芽仔, 唔知係邊粒了

評分

查看全部評分

小蘑菇 發表於 2017-9-12 21:57:33 |顯示全部樓層
Trachyandra Tortilis 好得意呀

呢隻易唔易種嫁? 好心動呢
es861023 發表於 2017-9-12 23:08:18 |顯示全部樓層
好勁呀,
請問師姐係咪室內種種子架?
taxitang 發表於 2017-9-12 23:30:54 |顯示全部樓層
樓主種得好尊業,發芽率好高!
sal.l 發表於 2017-9-13 21:16:35 |顯示全部樓層
Trachyandra Tortilis 點發芽? 我都買左D 種子~ 不過一粒都起唔到~
joesfish 發表於 2017-9-15 14:37:59 |顯示全部樓層
D番杏仲搶鏡
ching99013 發表於 2017-9-16 15:29:25 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-9-12 21:57
Trachyandra Tortilis 好得意呀  

呢隻易唔易種嫁? 好心動呢  ...

感覺唔難啊~成球好貴, 種子平好多, 但要2年以上時間先可以欣賞到佢特別既葉QAQ
ching99013 發表於 2017-9-16 15:59:43 |顯示全部樓層
es861023 發表於 2017-9-12 23:08
好勁呀,
請問師姐係咪室內種種子架?

多謝你~過獎了~~
我種室內架 冇陽台 所以D植物都係食補光燈大
ching99013 發表於 2017-9-16 16:03:07 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2017-9-12 23:30
樓主種得好尊業,發芽率好高!

多謝你~出芽率好睇種子好唔好, 其次先係播種環境...
我都成日播一批冇一粒出架
但就唔會貼上來...
ching99013 發表於 2017-9-16 16:05:18 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2017-9-13 21:16
Trachyandra Tortilis 點發芽? 我都買左D 種子~ 不過一粒都起唔到~

要降溫啊!常溫依家出唔到好正常
我降溫到夜間7~8度, 日間14~16度, 12粒一共出左7粒, 出左後就常溫管理啦
ching99013 發表於 2017-9-16 16:06:36 |顯示全部樓層

各花入各眼啊嘛
雖然我都會留意番杏先 哈哈
小蘑菇 發表於 2017-9-16 17:25:40 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-9-16 15:29
感覺唔難啊~成球好貴, 種子平好多, 但要2年以上時間先可以欣賞到佢特別既葉QAQ ...

咁適合播種時間係幾時? 如果種的話,都係室內, 想問下係咪同仙人球種法差不多? 都係强光?
ching99013 發表於 2017-9-16 17:38:01 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-9-16 17:25
咁適合播種時間係幾時? 如果種的話,都係室內, 想問下係咪同仙人球種法差不多? 都係强光?  ...

冬天~日抖唔好超過15度, 同仙人掌唔同啊
佢係冬型種, 夏天地上部份會枯萎訓覺, 秋天先恢復生長
小蘑菇 發表於 2017-9-16 18:04:54 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-9-16 17:38
冬天~日抖唔好超過15度, 同仙人掌唔同啊
佢係冬型種, 夏天地上部份會枯萎訓覺, 秋天先恢復生長 ...

咁想問下佢會唔會生得好大棵嫁? (因家中真係無乜位, 但又好想種 )

光線, 水份及植料都係同仙人掌一樣嗎?
kings5 發表於 2017-9-17 16:18:59 |顯示全部樓層
好東西。祝成功!
sal.l 發表於 2017-9-17 16:43:07 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-9-16 16:05
要降溫啊!常溫依家出唔到好正常
我降溫到夜間7~8度, 日間14~16度, 12粒一共出左7粒, 出左 ...

哦, 原來如此~
ching99013 發表於 2017-9-22 19:01:37 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-9-16 18:04
咁想問下佢會唔會生得好大棵嫁? (因家中真係無乜位, 但又好想種 )

光線, 水份及植料都係 ...

佢算係好迷你既品種, 開花球根都只係1cm多
植料我都係用自己溝既PP用土咋, 因為都係第一次種, 都唔係太清楚
光線應該要全日照, 記得睇過D原產地既相佢地生係沙質土平地上
小蘑菇 發表於 2017-9-22 21:11:46 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-9-22 19:01
佢算係好迷你既品種, 開花球根都只係1cm多
植料我都係用自己溝既PP用土咋, 因為都係第一次種, 都唔係太清 ...

咁我都試下買 d 種子種下先 , 多謝師姐的資料啊
ching99013 發表於 2017-9-23 10:10:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2017-9-22 21:11
咁我都試下買 d 種子種下先 , 多謝師姐的資料啊

唔好咁講~記得催芽要低溫啊~
日抖唔好過15度, 我自己係8~12度, 有出芽移出黎上盆, 冇出繼續保濕降溫催芽
依家出芽既正常管理冇降溫都生得唔錯~
小蘑菇 發表於 2017-9-23 15:10:43 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2017-9-23 10:10
唔好咁講~記得催芽要低溫啊~
日抖唔好過15度, 我自己係8~12度, 有出芽移出黎上盆, 冇出繼續保濕降溫催芽
...

15度的話要冬天才可以發芽呢
種子要先消毒嗎?你點發芽的? 係咪都係高濕悶養出芽?

12下一頁