有無人知道邊度有得賣Monnierara Millenium Magic 'Witchcraft'?

作者: 毒蠍 发表于 2017-9-11 16:06:28
983 11
如題 如果唔方便喺呢度開名 可以pm我 thanks!
panda360 發表於 2017-9-11 19:30:09 來自手機 |顯示全部樓層
淘寶 黑色天鵝蘭

Thanks  發表於 2017-9-11 21:58
corina 發表於 2017-9-11 19:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
淘寶 Cimans Orchid 上海洋蘭有,我在這店買過幾次花,店主有耐性,花很健康,  Fdk. After Dark 'SVO Black Pearl' 黑珍珠都在這店買,當時唔知有黑天鵝,要了黑珍珠,外形好相似,但平一半有多

Thanks  發表於 2017-9-11 21:58
Childpark 發表於 2017-9-12 13:32:37 來自手機 |顯示全部樓層
花虛苯苯,隔两間花店有買過,小苗150元,
毒蠍 發表於 2017-9-12 17:41:42 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2017-9-12 13:32
花虛苯苯,隔两間花店有買過,小苗150元,

好似淨係見到大棵
Childpark 發表於 2017-9-12 23:23:02 |顯示全部樓層
毒蠍 發表於 2017-9-12 17:41
好似淨係見到大棵

大棵賣600-700,大貴了,我初次養南美飄唇蘭,就問售貨員有沒有小苗,當時是5-6月,還有幾棵,旁邊出完花都很貴的!
Kel 發表於 2017-9-13 19:34:24 |顯示全部樓層

上身之前有無花株
corina 發表於 2017-9-14 10:03:07 來自手機 |顯示全部樓層
原來花墟賣咁貴,淘寶小苗75咋
毒蠍 發表於 2017-9-14 14:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-14 10:03
原來花墟賣咁貴,淘寶小苗75咋

但淘寶要加75RMB運費 仲要等10日
所以我最後都係喺花墟買左棵大嘅 出緊花莖
corina 發表於 2017-9-14 18:23:22 來自手機 |顯示全部樓層
毒蠍 發表於 2017-9-14 14:32
但淘寶要加75RMB運費 仲要等10日
所以我最後都係喺花墟買左棵大嘅 出緊花莖 ...

你點寄?用集運運費好平咋,淘寶的是中苗,花墟的有花,果然貴得有原因
毒蠍 發表於 2017-9-14 21:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-14 18:23
你點寄?用集運運費好平咋,淘寶的是中苗,花墟的有花,果然貴得有原因 ...

佢一係直接寄(75RMB,一星期) 一係就經中介(150RMB,5日) 講到明要兩年後先有花 放棄喇
corina 發表於 2017-9-14 21:48:44 來自手機 |顯示全部樓層
毒蠍 發表於 2017-9-14 21:39
佢一係直接寄(75RMB,一星期) 一係就經中介(150RMB,5日) 講到明要兩年後先有花 放棄喇 ...

我用集運,國內15元,再集運到香港,4.5/1kg,直接寄香港實貴