嘉多利一問....

作者: pinocchio1027 發表于 2017-9-11 09:16:25
1338 7
有一棵種咗差唔多十年嘅嘉多利, 因為已經生哂出盆外, 前幾日放假就郁手換盆, 切咗出嚟嘅舊莖其實可唔可能再生 ?? 如果想試吓種, 應該水浸定係樹皮陶粒好啲.....thx
蘭花DNA 發表於 2017-9-11 10:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
如果我就把老株挷上芒板,裸根栽種,待新根及新芽長成,才回盆種。
回復

pinocchio1027 發表於 2017-9-11 10:56:19 來自手機 |顯示全部樓層
蘭花DNA 發表於 2017-9-11 10:02
如果我就把老株挷上芒板,裸根栽種,待新根及新芽長成,才回盆種。

用陶粒固定放響冇太陽直射嘅地方得唔得 ???
回復

蘭花DNA 發表於 2017-9-11 13:03:20 來自手機 |顯示全部樓層
其實重點係要喚醒植株求生的意志,方法殊途同歸,不要太溺愛佢。
回復

Childpark 發表於 2017-9-12 11:16:26 來自手機 |顯示全部樓層

種了10年應該有8-10棵,就是有9棵老莖,太老的莖如果根也枯了,就很難机会生新根,不過我也見過会出新根,看環境和濕度的配合。

我建議用板,或者陶器盆棵根種,放在中光溫度不高的環境,如果老莖底有衣包裹就最好,用水壺噴水在衣上。

其實老莖不再生長,是因為他的使命已經完結,出完花後營養已經用盡,所以只能等待老死, 不過老死前還可以用分株法催新莖。
回復

小之莊 發表於 2017-9-12 12:11:46 來自手機 |顯示全部樓層
5月份時分盆,可以參考一下。
回復

小之莊 發表於 2017-9-12 13:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
我用瓦盆水苔種。
回復

taxitang 發表於 2017-9-12 13:43:46 |顯示全部樓層
小之莊 發表於 2017-9-12 13:18
我用瓦盆水苔種。

嘩,大晒冷,DRW,正!花季近了,等看花
回復