17大的酢酢 (2017)

作者: B17 發表于 2017-9-4 15:59:15
18079 394
B17 發表於 2018-3-12 15:56:28 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-3-12 14:43
依幾日天氣好,酢酢非常高興,可惜我淋水遲咗,有幾盆已經出現缺水狀態。
Uniflora依排反而又無花,好似 ...

今年冇種compressa,送晒畀人,早排影左張相,都開得唔錯
Oxalis Compressa-2017-008.jpg

好多Elizabeth呀 我d爛左兩球,呢隻多人有,唔怕消失

回復

tarepanda817 發表於 2018-3-13 20:17:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-12 15:56
今年冇種compressa,送晒畀人,早排影左張相,都開得唔錯

我盆first love + nidulans係咁黄葉,莖位都開始黄,睇來呢2款可以準備收工收球了
回復

雙魚座 發表於 2018-3-13 20:40:51 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-13 20:17
我盆first love + nidulans係咁黄葉,莖位都開始黄,睇來呢2款可以準備收工收球了 ...

見你現在收球。隻三文魚現在先開等一朵,望到有四、五個花苞出緊,好有危機感。
回復

小雷子 發表於 2018-3-13 20:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-13 20:40
見你現在收球。隻三文魚現在先開等一朵,望到有四、五個花苞出緊,好有危機感。 ...

隻隻酢酢都唔同!未必咁快就收球嘅!
回復

tarepanda817 發表於 2018-3-13 20:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-13 20:43

呢2款最早種,收球又可以清下位再種其他。
回復

雙魚座 發表於 2018-3-13 21:02:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-13 20:43

omar差不多了,都無新花苞。但pom pom和salmon 都有花未開完。唔想咁快收當囉!
回復

小雷子 發表於 2018-3-13 21:11:28 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-13 21:02
omar差不多了,都無新花苞。但pom pom和salmon 都有花未開完。唔想咁快收當囉!<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

我的Omar仍然一大盆,但冇咩花冧!PomPom有好多花冧,但唔知點解真係開到嘅,超少!
我棵 First Love外圍葉開始有少少啡,仍然有好多花花!
究竟幾時先收球,等葉黃晒先收?
回復

雙魚座 發表於 2018-3-13 21:20:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-13 21:11
我的Omar仍然一大盆,但冇咩花冧!PomPom有好多花冧,但唔知點解真係開到嘅,超少!
我棵 First Love外圍 ...

我的無葉黃,但omar找不到花冧囉!
開唔到花因無。你唔好睇到我啲咁靚,但每日都是開幾個鐘,重要過了正午先全開,四時已收工了。
回復

B17 發表於 2018-3-13 21:21:49 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-13 20:17
我盆first love + nidulans係咁黄葉,莖位都開始黄,睇來呢2款可以準備收工收球了 ...

黃咗就收,冇綠葉球唔會再大
回復

B17 發表於 2018-3-13 21:24:46 來自手機 |顯示全部樓層
omar差不多了,都無新花苞。但pom pom和salmon 都有花未開完。唔想咁快收當囉!<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

唔使急,葉黃先收
回復

tarepanda817 發表於 2018-3-13 21:32:32 來自手機 |顯示全部樓層

Omar都係冇花苞了,但葉片仍綠,等多一陣睇下有冇奇蹟
回復

B17 發表於 2018-3-15 11:54:25 |顯示全部樓層
呢排冇乜靚酢,cream puff獨領風騷
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-016.jpg
回復

B17 發表於 2018-3-18 16:49:31 |顯示全部樓層

酢酢開始凋零,只能影張大頭
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-018.jpg
Oxalis Obtusa 'Polished Copper'-2017-B016.jpg

好在還有Primrose, Cream Puff充撐一下
Oxalis Obtusa Primrose-2017-020.jpg
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-017.jpg
回復

tarepanda817 發表於 2018-3-21 18:33:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-18 16:49
酢酢開始凋零,只能影張大頭

Omar真係有奇蹟,目測有5個花冧

25/3 花
回復

B17 發表於 2018-3-25 17:24:31 |顯示全部樓層
路邊野酢

回復

B17 發表於 2018-3-27 12:49:40 |顯示全部樓層

最遲開花既ob cream puff開始凋零
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-018.jpg

同期開花既ob primrose好少少
Oxalis Obtusa Primrose-2017-022.jpg

反而停左一輪first love又開番幾朵,相信係新出既分枝開花
Oxalis First Love-2017-014.jpg

pinky white利害,12月開到依加
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-015.jpg

其他已經水尾既

nidulans pompom
Oxalis nidulans pompom-2017-011.jpg

versicolor
Oxalis Versicolor-2017-017.jpg

唔爭氣,爛剩棵細既,ob elizabetha
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-019.jpg
回復

tarepanda817 發表於 2018-3-30 10:57:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-27 12:49
最遲開花既ob cream puff開始凋零

收球了,下過有一粒溶左
回復

小雷子 發表於 2018-3-30 11:00:32 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-30 10:57
收球了,下過有一粒溶左<span class="emoji emoji1f631"></span>

咁快收架咩?
回復

B17 發表於 2018-3-30 11:06:32 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-30 10:57
收球了,下過有一粒溶左

咁快黃左nidulans通常一變三四,得一粒,冇增加不特止,仲要減少

幾年前,第一次種,唔算大棵,收到3粒
Oxalis Nidulans-015.JPG

講漏樣野,你盆唔係自然枯萎,nidulans枯之前會變紅葉,你盆似突然死亡,可以一粒都冇!
回復

tarepanda817 發表於 2018-3-30 11:12:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-30 11:00
咁快收架咩?<span class="emoji emoji1f632"></span>

謝哂了,仲有一粒球溶左
回復