17大的酢酢 (2017)

作者: B17 發表于 2017-9-4 15:59:15
18080 394
B17 發表於 2018-3-4 13:29:15 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-4 12:49
剛發現酢酢開始桔黄變色,是否代表差不多要收球了呢?<span class="emoji emoji1f914"></span>

花期過咗,應該4月先黃,而且唔係黃中心,應該黃葉老先
回復

B17 發表於 2018-3-5 22:00:01 |顯示全部樓層
ob cream puff舊年最多得4朵,今年叻左,一開10朵
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-013.jpg

glabra pinky white,1月泥裡出來既分枝,齊齊開花
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-012.jpg
回復

rumer 發表於 2018-3-6 00:02:09 來自手機 |顯示全部樓層

~~B大種的OB Cream Puff 也很漂亮(心心眼)

另看到B大分享Glabra Pinky White的花照~也跑來分享一下我們的(就今早她終於同時開到4朵花啦~只不過當中有兩朵完全變了形啦~Haha)

[6/3/18 - 08:57 的新發現~]
之前發現沒看過開花的Burki 有疑似種子的東東~跟著我們攞個藥袋套住佢~ 跟著今早先生上天台執到個飛左落地嘅袋~發現袋內的種子莢爆了走左幾粒種子出黎~

想問問B大的酢酢們有沒有試過結種子呢?如果OB 系列都能結籽就好了~感覺能種好多而且不用買球球了~Hahahahaha

回復

B17 發表於 2018-3-6 11:21:38 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-3-6 00:02
~~B大種的OB Cream Puff 也很漂亮(心心眼)

另看到B大分享Glabra Pinky White的花照~也跑來分享一下我 ...

未試過結到種子,唔知要幾時播種?一年夠唔夠大開花?
回復

rumer 發表於 2018-3-6 11:26:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 11:21
未試過結到種子,唔知要幾時播種?一年夠唔夠大開花?

真係唔知啊!我們連花都留意唔到佢開過~因為佢好早已經向上攀生長成一大堆雜草群。。雖然結到種子好開心~但它長得太高了我覺得不好種本身打算下年不種這隻留返啲位比其他酢酢 = =‘
回復

B17 發表於 2018-3-6 11:27:32 |顯示全部樓層

慘啦!爛左棵ob Elizabeth 另一棵都唔多得啦 損失一半,今年要失收了  
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-016.jpg
回復

B17 發表於 2018-3-6 11:39:17 |顯示全部樓層
瞓醒一覺,又多3朵,ob cream puff今年叻叻
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-014.jpg

B17大大棵cream puff有咁多花 , 好靚喔~!  發表於 2018-3-13 21:35
回復

雙魚座 發表於 2018-3-6 12:19:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 11:27
慘啦!爛左棵ob Elizabeth 另一棵都唔多得啦 損失一半,今年要失收了

吓!不是夏天高溫才爛球咩?現在未熱呀!點解爛啊?
回復

B17 發表於 2018-3-6 12:22:25 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-6 12:19
吓!不是夏天高溫才爛球咩?現在未熱呀!點解爛啊?

可能淋水重手左,奇怪其他酢冇事。好難講的,舊年10月都有棵purpurea alba突然死亡
希望Elizabeth唔好全軍覆沒啦
回復

小雷子 發表於 2018-3-6 12:53:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 12:22
可能淋水重手左,奇怪其他酢冇事。好難講的,舊年10月都有棵purpurea alba突然死亡
希望Elizabeth唔好全 ...

又係你至愛喎!希望其他冇事啦!
回復

rumer 發表於 2018-3-6 13:05:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 11:27

點解突然會咁。。

不過真的沒救嗎?看到她的葉葉還很青綠~會不會有根連著能去掉爛掉的地方重種呢?

因為突然想起B大之前分享的Polished Copper 小苖也是未長球只有根~但我們現在也能種成一大棵能開花啊~所以可能有得救~有得救啊~
回復

B17 發表於 2018-3-6 14:04:17 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-3-6 13:05
點解突然會咁。。

不過真的沒救嗎?看到她的葉葉還很青綠~會不會有根連著能去掉爛掉的地 ...

已經黑哂,冇救了
泥裡或有小球,等殘哂掘起先知情況
回復

rumer 發表於 2018-3-6 14:38:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-6 14:04
已經黑哂,冇救了
泥裡或有小球,等殘哂掘起先知情況

回復

hiatus 發表於 2018-3-7 16:49:28 |顯示全部樓層
今年種既酢除咗淋水唔多打理,似乎比往年有進步,也分唔到邊d你送,邊d係我自已既,貼埋係度吧。
琴日去睇仲開多咗幾種,不過無影相,下次再補啦
2018-02-15 12.38.13.jpg 2018-01-11 15.43.06.jpg 2018-02-20 16.15.48.jpg 2018-02-15 11.56.52.jpg 2018-02-15 12.38.07.jpg 2018-02-20 16.15.31.jpg 2018-01-04 16.03.16.jpg
2018-02-27 15.36.23.jpg
2018-02-27 15.36.20.jpg
回復

B17 發表於 2018-3-11 17:38:57 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-3-7 16:49
今年種既酢除咗淋水唔多打理,似乎比往年有進步,也分唔到邊d你送,邊d係我自已既,貼埋係度吧。
琴日去睇 ...

長得蓬勃,下年不愁沒有ulifoura
回復

B17 發表於 2018-3-11 17:47:29 |顯示全部樓層

今日的酢
pinky white母株子株齊開
Oxalis  Glabra Pinky White-2017-013.jpg

last first love
Oxalis First Love-2017-014.jpg

cream puff花期較遲,仍然多花
Oxalis Obtusa Cream Puff-2017-015.jpg

Elizabeth爛左兩棵,剩下的穩定下來
Oxalis Obtusa 'Elizabeth'-2017-017.jpg

polised copper過左最盛期,漸疏落
Oxalis Obtusa 'Polished Copper'-2017-B015.jpg

primrose幾時都靚
Oxalis Obtusa Primrose-2017-019.jpg

omar還在開
Oxalis Omar-2017-012.jpg

versicolor花少左
Oxalis Versicolor-2017-015.jpg

今年未影過後,補番張
Oxalis Versicolor-2017-016.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-3-11 18:13:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-11 17:47
今日的酢
pinky white母株子株齊開

pink white 加油啦!要生多啲球球!小雷子先有機會接你返屋企架!
回復

B17 發表於 2018-3-11 18:31:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-11 18:13
pink white 加油啦!要生多啲球球!小雷子先有機會接你返屋企架!
...

pinky white好怪,舊年猛出分枝,球就得一粒,今年唔收球,由得佢,睇下結果會點,當然有可能爛晒球
回復

小雷子 發表於 2018-3-11 18:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-11 18:31
pinky white好怪,舊年猛出分枝,球就得一粒,今年唔收球,由得佢,睇下結果會點,當然有可能爛晒球{:emo ...

小雷子見到你種嘅靚靚花花,心情又好左好多!
B大大加油!繁植多啲!等睇佢地爆花!
回復

hiatus 發表於 2018-3-12 14:43:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-11 17:38
長得蓬勃,下年不愁沒有ulifoura

依幾日天氣好,酢酢非常高興,可惜我淋水遲咗,有幾盆已經出現缺水狀態。
Uniflora依排反而又無花,好似植株老咗甘。。。
2018-03-12 11.13.01.jpg 2018-03-12 11.12.38.jpg 2018-03-12 11.05.10.jpg 2018-03-12 11.05.04.jpg
回復