新人整皂求救

作者: windee 发表于 2017-9-3 14:19:29
2102 9
琴晚打左舊皂,80%榛果油 20%乳木果油, 2.3倍奶, 手打機打兩用打左一個鐘先T, 入模最後期比較杰, 入矽膠模再放入一個膠盒(有加蓋但唔係密氣),6個鐘後今朝見到有表面裂紋,請問是否已出事?我依家開左蓋,仲有冇野可以做? 麻煩各位賜教,謝謝!!
jellyfishy 發表於 2017-9-4 09:19:33 |顯示全部樓層
多久放入膠盒? 其間有無郁過?

睇樣件皂正常, 無問題, 只係裂紋影響外觀.
windee 發表於 2017-9-5 19:20:01 來自手機 |顯示全部樓層
打完就入左盒,stay左6粒鐘左右就發現裂紋,依家開左蓋,d皂已經硬硬地,d紋好似淡左,可能黏番埋
windee 發表於 2017-9-5 19:20:32 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-9-4 09:19
多久放入膠盒? 其間有無郁過?

睇樣件皂正常, 無問題, 只係裂紋影響外觀.

我驚一脫模就會碎開
jellyfishy 發表於 2017-9-6 10:23:15 |顯示全部樓層
可能是過熱出現漲起的裂紋. 看皂色和紋, 唔似會有碎開跡象
windee 發表於 2017-9-28 14:21:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-9-6 10:23
可能是過熱出現漲起的裂紋. 看皂色和紋, 唔似會有碎開跡象

thanks...脫左模,都係有D紋,不過冇碎, 依家要等佢晾3個月!
jellyfishy 發表於 2017-9-29 09:16:41 |顯示全部樓層
一般6 星期便可, 如放在相對濕度70以下的空間晾皂, 一般個多月便很乾爽和皂化完全可用了.
windee 發表於 2017-11-11 23:54:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-9-29 09:16
一般6 星期便可, 如放在相對濕度70以下的空間晾皂, 一般個多月便很乾爽和皂化完全可用了.  ...

乳木果比例高唔係晾耐D會好洗D嗎?
jellyfishy 發表於 2017-11-13 09:13:17 |顯示全部樓層
windee 發表於 2017-11-11 23:54
乳木果比例高唔係晾耐D會好洗D嗎?

好多配方都係存放久一點會比較好洗, 但可以使用的時間一般是六個星期. 又, 不一定要晾久才好洗, 廣東天氣時濕時乾, 無恒溫及低濕度的環境, 皂晾得再久也不會變成美酒, 而且因暴露空氣和濕度高環境更容易氧化變質.
windee 發表於 2017-12-29 15:54:14 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-13 09:13
好多配方都係存放久一點會比較好洗, 但可以使用的時間一般是六個星期. 又, 不一定要晾久才好洗, 廣東天氣 ...

明白, THANKS!!!