橄欖樹修剪

作者: katherinho 發表于 2017-8-28 23:53:47
5901 15
新居入伙買左棵橄欖樹,但發現好難種得好... 無露台,只好放最近陽光向東的窗口,如果好天每朝都照到約五六小時陽光。
我都唔求橄欖樹可結果,只希望佢健康生長。初初買返黎時狂落葉,一年後總算適應左屋企環境。但枝條幼長,葉子唔似剛買返黎時灰綠及向上,唔太強壯。
想請問如何修剪橄欖樹?可否只剪剩主幹讓佢從頭再生枝呢?我驚剪哂佢唔再生,始終好貴買返黎...
多謝各位幫忙
Kel 發表於 2017-8-30 00:00:17 |顯示全部樓層
橄欖需要戶外全日照環境哦 …
回復

corina 發表於 2017-9-1 13:17:55 來自手機 |顯示全部樓層
種植第一是要考慮環境,比唔到合適地方,遲早死
回復

katherinho 發表於 2017-9-3 17:13:45 來自手機 |顯示全部樓層
多謝回覆,我喺花墟買,佢地話室內都種得,不過要六個鐘曬太陽。如果一早知唔啱環境就未必會買。而家棵橄欖都keep住生葉,不過枝條比較弱小,所以先想請教大家修剪方法。
回復

gita 發表於 2017-9-3 20:34:48 |顯示全部樓層
你這棵我覺得已經生得算ok, 至少有不少葉. 如果你覺得旁枝太多, 可以略作修剪, 但就不用剪太多, 因為室內種植, 不及室外種植易生新旁枝和茂密. 想粗d可以施下肥, 橄欖很喜歡肥. 我都有盆小橄欖, 比你這棵幼小, 種了幾年在室內窗邊, 不算很強壯, 只是還可以. 但宜晒就很易晒燶黃葉.  我現在仍在不斷觀察中.
回復

happy_flower 發表於 2017-9-7 17:16:37 |顯示全部樓層

室內種橄欖樹…. 浪費咗株樹,仲咁大棵一定唔平,不如你賣番出去,再換過啲適合室內的植物
另外橄欖樹好似係唔可以單株結果,即係你種一棵唔會有果的
回復

nightscrawler 發表於 2017-9-8 13:55:37 |顯示全部樓層
棵樹睇落唔係好精神, 唔好強剪
回復

corina 發表於 2017-9-10 06:39:36 來自手機 |顯示全部樓層
happy_flower 發表於 2017-9-7 17:16
室內種橄欖樹…. 浪費咗株樹,仲咁大棵一定唔平,不如你賣番出去,再換過啲適合室內的植物
另外橄欖樹好似 ...

同意你的講法,咁大咁靚的樹種在室內遲早死,實在可惜啊,不如早D賣出去,能户外種植是最好的
回復

corina 發表於 2017-9-10 06:41:17 來自手機 |顯示全部樓層
katherinho 發表於 2017-9-3 17:13
多謝回覆,我喺花墟買,佢地話室內都種得,不過要六個鐘曬太陽。如果一早知唔啱環境就未必會買。而家棵橄欖 ...

花墟D人為咗做生意,亂教人,信唔過,不如自己上網查資料
回復

月鏡十夜 發表於 2017-9-10 13:04:13 |顯示全部樓層
katherinho 發表於 2017-9-3 17:13
多謝回覆,我喺花墟買,佢地話室內都種得,不過要六個鐘曬太陽。如果一早知唔啱環境就未必會買。而家棵橄欖 ...

在旁邊垂加1,2支燈補光可以嗎?
回復

corina 發表於 2017-9-10 20:36:36 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-9-10 13:04
在旁邊垂加1,2支燈補光可以嗎?

除咗光線,仲有空氣,濕度,温度等,室內和室外始终不同
回復

月鏡十夜 發表於 2017-9-11 10:38:41 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-10 20:36
除咗光線,仲有空氣,濕度,温度等,室內和室外始终不同

長時間關著窗嗎?
放窗台邊應該是除了温度與室外有差之外, 濕度應該沒差多少才對, 剩下是室内空氣與氣外空氣對流量(空氣流通, 前代稱作「生風」)
回復

katherinho 發表於 2017-9-16 16:59:41 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-9-11 10:38
長時間關著窗嗎?
放窗台邊應該是除了温度與室外有差之外, 濕度應該沒差多少才對, 剩下是室内空氣與氣外空 ...

每日都有開窗架!係夜晚開冷氣先閂窗。朝早陽光係直射住佢,係下午陽光差d。

哇! 原來妳養睡房, 這有點誇張吧?  發表於 2017-9-16 18:44
回復

katherinho 發表於 2017-9-16 17:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2017-9-10 06:39
同意你的講法,咁大咁靚的樹種在室內遲早死,實在可惜啊,不如早D賣出去,能户外種植是最好的 ...

可以賣返出去嗎?去邊度賣呢?會上門收樹?
回復

corina 發表於 2017-9-16 20:45:35 來自手機 |顯示全部樓層
katherinho 發表於 2017-9-16 17:01
可以賣返出去嗎?去邊度賣呢?會上門收樹?

在園藝館出售版試下,一係去fb 賣
回復

Hamama 發表於 2017-9-21 10:22:45 來自手機 |顯示全部樓層

我兩年前買了一棵橄欖樹,初期可能不適應,不斷落葉,呈半死狀態。後來我把枯枝剪走,定期施肥,兩年下來生長得很好。

但不建議剪剩主幹,因為有些分枝剪了之後便沒有再長出葉來。請參考第三幅相片。
IMG_0063.JPG IMG_4900.JPG
回復