畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 發表于 2017-8-23 14:55:47
52253 1095
小雷子 發表於 2019-10-6 16:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
chungjoan 發表於 2019-10-6 16:10
畫得好靚丫^^

謝謝你!老師話我呢幅畫有排畫的,依加完成都未有50%!
回復

chungjoan 發表於 2019-10-6 16:30:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-6 16:20
謝謝你!老師話我呢幅畫有排畫的,依加完成都未有50%!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

未有50%已經咁靚,完成後一定超級靚,加油加油,等睇靚畫^^
回復

chuyat10 發表於 2019-10-6 19:21:51 來自手機 |顯示全部樓層
養魚先養水,完成 N-CYCLE 後,你裡個魚缸先可以養一,二條魚,一年半載完全穩定先可以逐D加到最多五條燈魚,最忌心急,雷大慢慢試。
新手明明已經睇到set得好靚了,過左一個禮拜又失敗,好困惑。
回復

小雷子 發表於 2019-10-6 20:43:06 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-10-6 19:21
養魚先養水,完成 N-CYCLE 後,你裡個魚缸先可以養一,二條魚,一年半載完全穩定先可以逐D加到最多五條燈魚 ...

小雷子之前養水有一個星期,見到魚缸空空,又忍唔住走左去買魚!
依加剩返七條魚,希望佢地唔好再死!每日 撈死魚,真係好難受!依加每晚瞓覺前,起身後,必定要同佢地點名,齊晒人就鬆一口氣!

學識忍忍。哈!  發表於 2019-10-6 22:13
回復

小雷子 發表於 2019-10-7 12:53:03 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-10-6 19:21
養魚先養水,完成 N-CYCLE 後,你裡個魚缸先可以養一,二條魚,一年半載完全穩定先可以逐D加到最多五條燈魚 ...

十郎兄!今朝起身,又去點兵!突然間見到條魚追住啲不知明白色絲!我覺得好奇怪,明明换左水兩日,咁快有啲食物殘渣出現!再望真啲,大發現,原來係魚仔BB!
9秒9秒衝去拎魚網,撈起魚BB!不過太遲已經死左!後來又發現另一條BB游過,即刻展開拯救行動,我手快時,其他大魚全部追出嚟!攪到我非常緊張,啲汗都滴晒落魚缸,我未試過做產房護士,緊張到手又震,又大叫<唔好食呀>非常刺激!
我覺得條大魚可能生左14條BB,3條死左,1條活生生被大魚食左,剩下10條BB!太驚喜啦!即刻動手做左個BB育嬰室,希望啲BB可以健康成長!
IMG-20191007-WA0006.jpg 20191007_120344.jpg
回復

chuyat10 發表於 2019-10-7 13:48:48 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜孔雀生B,最好用輪蟲,綠水餵BB,土法餵蛋黃又得,餵完一餐用大缸水換走沒食曬的水保持BB缸俾氣泵。
回復

小雷子 發表於 2019-10-7 14:15:45 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-10-7 13:48
恭喜孔雀生B,最好用輪蟲,綠水餵BB,土法餵蛋黃又得,餵完一餐用大缸水換走沒食曬的水保持BB缸俾氣泵。 ...

我還有冰鮮豐年蝦苗,可以用嗎?
回復

Ison 發表於 2019-10-7 15:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-7 14:15
我還有冰鮮豐年蝦苗,可以用嗎?

雷大買乾糧磨粉可以了,我以前養很多,恭喜做了嫲嫲
回復

小雷子 發表於 2019-10-7 15:15:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-10-7 15:03
雷大買乾糧磨粉可以了,我以前養很多,恭喜做了嫲嫲

多謝!今日真係好開心呀!成缸魚全部係男寵,得2條皇后!火星人有兵用啦!用乾糧磨粉就容易好多!我怕餵蟲蟲的!
回復

Ison 發表於 2019-10-7 18:14:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-7 15:15
多謝!今日真係好開心呀!成缸魚全部係男寵,得2條皇后!火星人有兵用啦!用乾糧磨粉就容易好多!我怕餵 ...

係啊, 我係用一粒粒喂錦鯉果啲,  都要磨到好幼先得

Thanks!(*^ω^*)  發表於 2019-10-7 18:40
回復

chuyat10 發表於 2019-10-8 11:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
孔雀B可以用乾粮粉。祝雷大成功養到。
回復

小雷子 發表於 2019-11-1 17:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
長裙嘅透光感,層次改良左好多依加要停一停,畫下其他嘢,如下半部的海浪及岩石,要增加立體感及動感,要繼續努力啦!成功在望啦!
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 09:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
雷大畫畫好專業。

仍然加油中,謝謝你支持!  發表於 2019-11-2 13:29
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 09:22:50 來自手機 |顯示全部樓層
缸魚如何?估計凶多吉少。
回復

小雷子 發表於 2019-11-2 13:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-11-2 09:22
缸魚如何?估計凶多吉少。<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

十郎果然係先知,我啲魚全部死晒!淨返一條孔雀魚!
呢個星期魚缸多左啲啡色嘢,唔知係咪青苔果啲物體,有咩方法減少呢?
回復

chuyat10 發表於 2019-11-2 15:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
啡苔係成熟魚缸必經的 N-CYCLE 過程,玻璃上太難睇你抹下佢,等到唔再出啡苔你個缸養魚就安全好多啦,當然唔好養多,三五條燈魚好靚啦。
回復

小雷子 發表於 2019-12-13 12:47:31 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-11-2 15:54
啡苔係成熟魚缸必經的 N-CYCLE 過程,玻璃上太難睇你抹下佢,等到唔再出啡苔你個缸養魚就安全好多啦,當然 ...

依加啡及綠苔都一齊有,每個星期都要拆晒氣泵及所有嘢出嚟洗,沙底好污糟,咁攪法 好煩呀!
想知…………係咪以後都係咁架?

係,冇得偷懶。哈哈!  發表於 2019-12-13 14:01
回復

小雷子 發表於 2019-12-13 13:10:58 來自手機 |顯示全部樓層
幅畫終於完成啦!你地覺得如何呢?
最後呢兩堂,加左個小插曲,被迫轉左個老師,一切來得不一樣!
呢堂畫到好蚊,樣樣都唔順意,我幅原稿揾唔返,迫住用自己手機睇住幅相畫,mon嘅顏色不一樣,有啲地方,要自己作,最忟係老師畫我幅畫!老師你講就得啦,唔好動手!我相信自己畫得……………到…………………嘅!
畫完呢幅…畫………我都要放下假!休息一下! 20191213_124047.jpg

評分

查看全部評分

回復

chuyat10 發表於 2019-12-13 14:19:57 來自手機 |顯示全部樓層
幅畫夠專業畫家水準啦,有幾十幅可開畫展了。好似五月開始到宜家先完成,慢功出細活。
回復

chestnut007 發表於 2019-12-15 19:48:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-13 13:10
幅畫終於完成啦!你地覺得如何呢?<span class="emoji emoji1f604"></span>
最後呢兩堂,加左個小插曲,被迫轉左個老師,一切 ...

嘩!好立體呀!雷大果然多才多藝!
回復