畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 发表于 2017-8-23 14:55:47
51972 1095
小雷子 發表於 2018-9-24 12:18:44 來自手機 |顯示全部樓層
ET大大!認真便輸了!

睇來我都誤導咗雷大。節日愉快呀!  發表於 2018-9-24 15:55
成功騙到觀眾了  發表於 2018-9-24 12:34
小雷子 發表於 2018-9-24 12:41:51 來自手機 |顯示全部樓層
真的假不了!假的真不了!中秋節快樂!

不應該說騙,哈哈,是藝術創作。有心思呀  發表於 2018-9-24 12:57
小雷子 發表於 2018-9-24 13:25:39 來自手機 |顯示全部樓層
純粹搞下節氣氛!比大家輕鬆!逗開心囉!小雷子滿腦子, 古靈精怪, 鬼主意多多!
希望下年可以畫到一個像真度高嘅月餅!
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-24 18:01:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-24 13:25
純粹搞下節氣氛!比大家輕鬆!逗開心囉!小雷子滿腦子, 古靈精怪, 鬼主意多多!
希望下年可以畫到一個像 ...

中秋節快樂呀小雷babe,下次畫隻豬籠餅可以嗎?我鐘意食,哈哈
小雷子 發表於 2018-9-24 18:55:07 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-9-24 18:01
中秋節快樂呀小雷babe,下次畫隻豬籠餅可以嗎?我鐘意食,哈哈

YY!中秋節快樂呀!你好有品味喎!小雷子都喜歡呢款傳統月餅架!用竹籠装豬仔!更正呀!
好呀!有機會就畫小豬豬囉!

等你,哈哈  發表於 2018-9-24 21:02
小雷子 發表於 2018-9-29 00:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
經過悠長假期後 ,又開始繼續上堂畫油畫!今次完全冇頭緒想畫咩嘢,老師推薦我畫呢幅畫!
暫且叫<日出山林>
佢考慮用呢幅畫作教學示範!但相信比我畫完后,一定…………唔會採用! 萬聖節用來嚇鬼,可能就得!
冇畫一段時間, 技術生疏……未能完全投入狀態,老師都察覺到,我有呢個情況!
為有比心機,慢慢畫!

第一堂
起草稿+上底色

第二堂
全幅完成底色

第三堂
開始描畫精細部份

<待續>

好田園呀,好岩今日秋高氣爽,俾心機我好欣賞你d作品,揾日我都要的起心肝令反起支畫筆  發表於 2018-9-29 13:45
加油!  發表於 2018-9-29 11:27
小雷子 發表於 2018-10-15 14:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
第四及第五堂……進展緩慢
禾稈草之前顏色唔太啱,又再修改!
睇落咁簡單,但畫咁耐都未到終點站!
繼續加油!
20181015_142435.jpg 20181015_142352.jpg
小雷子 發表於 2018-10-23 15:16:03 來自手機 |顯示全部樓層
再練習畫水彩玫瑰花,今次畫得比藍晶花好
冇壓力!冇要求 !更顯得自由!
Enjoy Art!
小雷子 發表於 2018-11-13 13:58:56 來自手機 |顯示全部樓層
喜歡一片紫色的花海……
喜歡清風送爽……飄散花香的浪漫!
喜歡自由自在的空氣……
喜歡一個人的寧静……
更喜歡單純的自己!
小雷子 發表於 2018-11-23 14:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
最近真係好忙,呢幅畫真係停完……又停……停多過畫!今日終於KO左佢!雖然覺得還可以再細執的,但無奈冇時間!
有時都要提醒自己……做事都要決絕啲,唔係就比佢拖跨自己!
又想呢隻歌……
重頭努力也坎坷 統統不要好過
來年歲月那麼多 為繼續而繼續
沒有好處還是我 若注定有一點苦楚
不如自己親手割破

powergun 發表於 2018-11-23 14:16:31 |顯示全部樓層
我張UFO 同埋外星呢?
小雷子 發表於 2018-11-23 14:33:52 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-11-23 14:16
我張UFO 同埋外星呢?

下幅油畫到你啦!哈哈!

好呀  發表於 2018-11-23 14:35
小雷子 發表於 2018-11-27 17:02:19 來自手機 |顯示全部樓層
好耐之前,巳經很想畫一幅畫…………
諗左好耐,完全冇頭緒……直到那一天,突然遇見!我就係想要呢個感覺……9秒9即刻開工!

以前好少寄信比人,亦唔會成日留意信箱,但入館之後,為左一份信件,專登日日去check下有冇信到!見到郵差,簡直歡喜若狂……!
以前冇email嘅年代,郵政為主,大大小小嘅信箱,代表唔同嘅家庭,唔同性格嘅人,人舆人之間距離好近!充滿人情味,見到啲舊信箱,好有温暖嘅感覺!
呢幅畫,送比大家! 亦多謝那寄出千份以上郵件嘅高人!
畫中有咁多款式信箱,你又鐘意邊一款呢???

<舊香港情懷………之…………<郵箱>

LIKE!  發表於 2018-11-28 08:50
小雷子 發表於 2018-12-2 18:23:36 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子覺得畫畫最難嘅題材是……動物及人!
今次想試下……畫貓!其實我都好冇信心,不過有同學仔鼓勵,再加上有老師係度,遇強遇強精神……就衝啦!
<白貓>
20181130_141852.jpg 20181202_174929.jpg

下堂繼續…………

小雷子 發表於 2018-12-14 14:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
眼睛係靈魂之窗,係全幅畫最重要的部份,一定要慢慢細心地畫,眼嘅型態,還有眼球嘅立體感,不斷修改,今日終於有些少進展,小雷子的自信心又慢慢提升返,好開心!但更精細的部份,下堂要再加油先得!

非常期待下堂快啲來臨……

好勁  發表於 2018-12-26 17:57
小雷子 發表於 2018-12-24 18:12:27 來自手機 |顯示全部樓層
微笑中的紅鹿角,今次化身成聖誕花,好有節日氣氣!小雷子祝各位花友,聖誕快樂!開心滿Fun!
小雷子 發表於 2018-12-26 17:14:31 來自手機 |顯示全部樓層
放假出去玩……寫生,享受大自然,享受畫畫嘅過程,享受悠閒嘅一天! 20181226_170241.jpg

原來火星人去左呢度  發表於 2018-12-26 17:58
violet_bb 發表於 2019-1-13 21:08:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-27 17:02
好耐之前,巳經很想畫一幅畫…………
諗左好耐,完全冇頭緒……直到那一天,突然遇見!我就係想要呢個感覺 ...

最終你係用acrylic寫字?
小雷子 發表於 2019-1-13 21:09:55 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-1-13 21:08
最終你係用acrylic寫字?

用白色水彩,畫左好多次,先可以成功!
violet_bb 發表於 2019-1-13 21:11:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-13 21:09
用白色水彩,畫左好多次,先可以成功!<span class="emoji emoji1f605"></span>

白色水彩係夾好多,效果好好丫!