畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 發表于 2017-8-23 14:55:47
52281 1095
Scar 發表於 2018-4-27 19:06:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子好有畫畫天份....我從小就羡慕會畫畫的人...自問是畫畫白痴...但當遇到只須耐性便可以的印度畫便難以自拔...為瘋癲的生命減減壓、期待你完全的油畫...借位分享下我的耐性結晶品
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-27 21:34:37 來自手機 |顯示全部樓層
園藝館真係臥虎藏龍,好有驚喜
回復

小雷子 發表於 2018-4-27 21:50:50 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-27 17:27
所以就黎左地球, 是否覺得我地的地球好多野玩, 唔捨得返火星?

侵佔任務未完成,仍須努力!
回復

小雷子 發表於 2018-4-27 21:54:42 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-4-27 19:06
小雷子好有畫畫天份....我從小就羡慕會畫畫的人...自問是畫畫白痴...但當遇到只須耐性便可以的印度畫便難以 ...

嘩!好強勁嘅耐性!畫到眼盲
一幅畫要畫幾耐?點解咁鐘情印度畫嘅?
呢幅畫,畫得好靚!
回復

小雷子 發表於 2018-4-27 21:56:22 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-27 21:34
園藝館真係臥虎藏龍,好有驚喜<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>

我未睇過你D傑作喎!有時間,放D畫上黎交流,交流!
回復

powergun 發表於 2018-4-27 23:08:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-27 21:50
侵佔任務未完成,仍須努力!

嘩,  侵佔, 驚驚, 你都係侵佔第二個星球啦, 唔好搞人地啦
回復

Scar 發表於 2018-4-28 08:04:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-27 21:54
嘩!好強勁嘅耐性!畫到眼盲<span class="emoji emoji1f631"></span>
一幅畫要畫幾耐?點解咁鐘情印度畫嘅?<span class="emoji emoji1f605[/e ...

上次去印度就鍾意左細密畫, 欣賞佢地既精細同繽紛既色彩、係伊朗既時候都無留意到, 可能係緣份啦…
呢幅size係 21.5x 15.5, 係同老師一齊構思的第二幅畫
用左五個鐘黎畫d樹, 畫完真係覺得自己盲左
係果邊每日朝十晚五咁不停畫..真係連廁所都無去過, 食飯只係被老師父母捉先捨得離開工作枱, 快快食完又畫過...
連續畫左6日, 畫左3幅, 每幅都要畫兩日, 畫到第六日都真係有d攰...
回復

小雷子 發表於 2018-4-28 10:01:13 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-4-28 08:04
上次去印度就鍾意左細密畫, 欣賞佢地既精細同繽紛既色彩、係伊朗既時候都無留意到, 可能係緣份啦…
呢幅s ...

原來幅畫係咁細架!真係要高度集中先得啦!你用超細畫筆,隻手都畫到硬晒!有冇手震呢?
之前玩過一排,數字油畫,我同你一樣,畫到天昏地暗,畫到眼痛!但完成后超有滿足感! 20180428_100536.jpg
回復

Scar 發表於 2018-4-28 10:17:06 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-28 10:01
原來幅畫係咁細架!真係要高度集中先得啦!你用超細畫筆,隻手都畫到硬晒!有冇手震呢?
之前玩過一排, ...

第一次畫真係有手震, 因為實在太細
復活節正式去學畫時第一件事就係學岩執筆,
渣好筆畫左咁多日隻手都唔會攰
只係得幾日假...難得還到好老師, 要好好珍惜
唔畫盡D都唔知幾時再有機會再去學畫...

數字畫都好得意~~塗得唔錯~
回復

小雷子 發表於 2018-5-11 13:00:22 來自手機 |顯示全部樓層
今日訂下的目標終於完成!超興奮!呢D咁寫實,又細緻嘅畫,冇諗過小雷子可以做到!有個好老師,真係好重要!呢幅畫自己都覺得好滿意呀!嘻嘻!又比老師及同學讚有天份,有點難為情呢!
<萍果與啤梨>完成 20180511_124750.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-5-13 09:43:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子為天下的媽媽送上無限嘅祝福!
媽咪: 我真係……好愛,好愛,好愛你!母親節快樂! 20180513_093422.jpg

大型花花多可愛~不管小雷子做媽媽未都祝妳及妳最愛的家人母親節快樂~》3《  發表於 2018-5-13 09:57
回復

ocarinayee 發表於 2018-5-17 22:11:26 |顯示全部樓層
畫得好靚呀~
我呢個會考修過ART的都很佩服﹗
我只是貪ART唔洗讀書先讀,都有十幾年冇揸過畫筆了。
平時都係用電腦繪圖~

電腦及手畫感覺好唔同!有時間的話,不訪再拎返枝畫筆,一齊享受繪畫的樂趣!  發表於 2018-5-18 22:08
回復

小雷子 發表於 2018-5-18 21:32:35 來自手機 |顯示全部樓層
今日諗左好耐,畫咩好呢?最后選了一幅<花徑小路>嘅畫!畫嘅時候,好像自己進入畫內空間,正好是我想要的,在一個寧静時空,可以一個人獨自地散吓步,欣賞沿途花花草草!路嘅盡頭有一扇打開的鐵門,陽光直透!仿如另一個世外桃源正等着我去窺探!
老師給我5分鐘起草稿,然後進入鋪底色階段!
最初階段完成……好似小學生塗鴉!(待續……) 20180518_205134.jpg 20180518_205309.jpg
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-18 22:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-18 21:32
今日諗左好耐,畫咩好呢?最后選了一幅嘅畫!畫嘅時候,好像自己進入畫內空間,正好是我想要的,在一個寧静 ...

用色好舒服,大雷子係咪心情好relax?
回復

小雷子 發表於 2018-5-18 22:51:44 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-18 22:25
用色好舒服,大雷子係咪心情好relax?

今日心情麻麻地!老師叫我畫<海浪中的一舊石頭>!我拒絕了!我怕畫下畫下……自己遇溺!
都係畫花草樹木relax啲!
回復

小雷子 發表於 2018-5-25 13:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
繪畫可以令人高度集中,全情投入!但有些時候,又好易容迷失方向!所以係適當時候要自我抽離一下,認清方向,繼續前進!
之前覺得自己混色準確很差,有好多顏色都掌握唔到!但今堂發覺自己有進步,開始掌握少少!再加上老師嘅肯定"呢個顏色溝到好接近"或者 "冇錯啦,就係呢個色啦"都增加了不少自信心!鼓勵對小雷子非常受用……哈哈
第2層底色,亦做好…………老師真係要求好高,呢堂仍然係底色咋…………仲未入正題的!還有漫漫長路…………我要繼續加油啦! 20180525_131343.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-6-1 13:06:31 來自手機 |顯示全部樓層
今日畫到好頭暈!櫻花,樹枝,畫到唔知自己去左邊!不停修正又修正!進度非常緩慢! 20180601_125805.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-6-15 13:23:38 來自手機 |顯示全部樓層
返到課室,袋都未放低,老師就話比我知,我幅畫有好多人鐘意!有人欣賞,當然開心!
今日開始要執細緻位,由花仔開始,一枝枝,慢慢點,進度慢,又唔急得! 20180615_125322.jpg
回復

powergun 發表於 2018-6-15 13:36:34 |顯示全部樓層
原來小雷子係學生來的, 小朋友
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-6-15 14:47:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-15 13:23
返到課室,袋都未放低,老師就話比我知,我幅畫有好多人鐘意!有人欣賞,當然開心![e ...

好靚呀小雷子,俾心機呀,我見到你D作品都感到愉快

你開心時,我更開心!*\(^o^)/*  發表於 2018-6-15 18:40
回復