雙魚座~種花貓、垂筒花(138、161、167樓有花開)

作者: 雙魚座 發表于 2017-8-15 23:33:23
22282 249
雙魚座 發表於 2018-7-30 13:50:51 來自手機 |顯示全部樓層
垂筒長大了些。
回復

小雷子 發表於 2018-7-30 14:04:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-7-30 13:50
垂筒長大了些。

小雷子又怖告一下小苗近況!呢份功課一定唔合格!但我已盡力種,短期目標好簡單<不欠交,不種C>!
魚魚!收貨嗎?
回復

雙魚座 發表於 2018-8-17 19:17:01 來自手機 |顯示全部樓層

種咗成年,napoleon v 開花了。
由於貓蟲太肥美,所以分少少鱗片來試種,現開花的是鱗片所種的,而全條貓蟲由一棵變了幾棵。

4/9:完條的napoleon v 也開花了。
11/9:有三朵花開。
1/10:打完風,貓貓樣醜,難得開花。
回復

雙魚座 發表於 2018-8-25 10:20:34 來自手機 |顯示全部樓層
今早見有螞蟻在Kohleria An's Red Cheongsam盆邊,自知不是好事,起盆看,見有白色粉。
一大清早要起盆,清泥,清洗,落藥殺蟲。
回復

小雷子 發表於 2018-8-25 10:40:23 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-25 10:20
今早見有螞蟻在Kohleria An's Red Cheongsam盆邊,自知不是好事,起盆看,見有白色粉。
回復

雙魚座 發表於 2018-8-25 11:08:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-25 10:40
你用咩藥對付害蟲,我被迫同佢地做左鄰居!好無奈!<span class="emoji emoji1f613"></span>

紫色那隻囉!毒性大,唔想用的,但見某大用得咁有效,買咗了。年頭見酢漿草比芽蟲咬,已下了。真是一咬即C。那時花貓都有加,咁多盆只有兩盆中咗,其他都無事,可能藥減退。想是半年下一次吧!
回復

小雷子 發表於 2018-8-25 11:13:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-25 11:08
紫色那隻囉!毒性大,唔想用的,但見某大用得咁有效,買咗了。年頭見酢漿草比芽蟲咬,已下了。真是一咬即 ...

魚魚!原來你都中左紫毒!
你室內有用嗎?
回復

B17 發表於 2018-8-25 11:19:26 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-25 11:08
紫色那隻囉!毒性大,唔想用的,但見某大用得咁有效,買咗了。年頭見酢漿草比芽蟲咬,已下了。真是一咬即 ...

某大浦頭啦

邊有半年咁利害,總之見蟲就落,留意對紅蜘蛛無效
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=170555&pid=2357404&fromuid=66917
回復

小雷子 發表於 2018-8-25 11:39:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-25 11:19
某大浦頭啦

你最開心啦! 銷售成功!
回復

雙魚座 發表於 2018-8-25 16:19:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-25 11:13
魚魚!原來你都中左紫毒!<span class="emoji emoji1f631"></span>
你室內有用嗎?

室內唔敢。
愚夫菠蘿有無興趣?只見有螞蟻,未見根粉,收到條肥蟲都有7-8cm長好肥美。
回復

小雷子 發表於 2018-8-25 17:25:36 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-25 16:19
室內唔敢。
魚夫菠蘿有無興趣?只見有螞蟻,未見根粉,收到條肥蟲都有五、六寸長好肥美。 ...

好呀!難得咁肥美!多謝!
等我返嚟,我又分享蟲蟲比你!你有紫毒,咩蟲都唔洗怕!

回看210樓  發表於 2018-8-27 16:20
回復

雙魚座 發表於 2018-8-27 16:24:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-25 11:19
某大浦頭啦

B大好。見你浦頭,想問當年那隻上紅下綠點種到咁靚呢?我只種到一棵紅、一棵綠,無法合二為一。
回復

B17 發表於 2018-8-27 16:40:14 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-8-27 16:24
B大好。見你浦頭,想問當年那隻上紅下綠點種到咁靚呢?我只種到一棵紅、一棵綠,無法合二為一。{:emoji_0 ...

兩個色都出到,非常好
其實都唔點控制佢出紅定出綠,隨緣啦
回復

雙魚座 發表於 2018-9-9 14:34:49 來自手機 |顯示全部樓層
種貓差不多年幾。發覺夏天在室內徒長,秋天剪枝條出根後,天涼露養,春天便會開花,之後收蟲。
現在準備中。
回復

雙魚座 發表於 2018-10-31 17:29:19 來自手機 |顯示全部樓層

種了成年,橘子貓開花了。它和小紅貓又幾合襯。
回復

雙魚座 發表於 2019-1-30 11:25:42 來自手機 |顯示全部樓層

十二月和一月,老napoleon v 和橘子貓開花。
回復

雙魚座 發表於 2019-2-13 08:15:22 來自手機 |顯示全部樓層

巴西珠寶開花了。其他貓貓也起冧。
回復

pekklewin 發表於 2019-2-13 09:26:51 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2019-2-13 08:15
巴西珠寶開花了。其他貓貓也起冧。

真好呀, 全部矮矮的就有花 !!
回復

雙魚座 發表於 2019-2-20 10:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
無名花貓開花。
回復

雙魚座 發表於 2019-2-21 14:24:05 來自手機 |顯示全部樓層
無名大貓越望越靚。巴西珠寶花細,但色靚,很有過年氣紛。
回復