雙魚座~種花貓、垂筒花(138、161、167樓有花開)

作者: 雙魚座 發表于 2017-8-15 23:33:23
22284 249
小雷子 發表於 2018-5-23 12:02:26 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-22 06:54
B大好。請教這朵會不會開?這朵是最早見花苞的,都有幾個月了。其他都開完了。 ...

我都有呢個情況!即係消冧啦!好失望囉!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-26 18:00:21 來自手機 |顯示全部樓層

mixed 滿秋出貓蟲。
rongo 夏眠,剪頂重種。遲些收虫,唔知有無人想交換呢?
11/6:收蟲。都種咗幾個月,比想像中少收成。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-5 22:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-22 09:38
開貓場

B大好。rongo 夏眠了,已停水了。見有蟲,幾時及蟲最好?想過二星期收咗去分。請教收完蟲點保存? 點寄蟲蟲才不會發黑?點解寄比雷大的蟲咁快乾?收咗無幾日?
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 22:31:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-5 22:25
B大好。rongo 夏眠了,已停水了。見有蟲,幾時及蟲最好?想過二星期收咗去分。請教收完蟲點保存? 點寄蟲蟲 ...

Sorry!黑色果條已經軟晒去左彩虹橋!
回復

B17 發表於 2018-6-5 22:45:48 |顯示全部樓層
B大好。rongo 夏眠了,已停水了。見有蟲,幾時及蟲最好?想過二星期收咗去分。請教收完蟲點保存? 點寄蟲蟲 ...

通常開晒花就掘,如果驚蟲細就種下先囉
以前用水苔保濕,等待寄出,依加水浸算啦
蟲蟲本身水份足,包裝唔需要加濕,用保鮮紙,密封包裹,保濕效果極好
至於盒仔,紙筒,就視乎邊樣就手
發黑甚少遇到,原因不明
留意夏天唔好用路邊郵箱寄,烈日下係一個大焗爐
部份地區,路邊有個藍色,類似郵箱既野,係畀郵差叔叔,信多時作暫存之用。好遺憾,放過入去,九死一生。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-5 22:49:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 22:31
Sorry!黑色果條已經軟晒去左彩虹橋!<span class="emoji emoji1f622"></span>

掘出來時好新鮮的。其他兩條點啊?見到寄比你啲咁,有虫都不想掘。對rongo 有無興趣呢?
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 23:05:19 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-5 22:49
掘出來時好新鮮的。其他兩條點啊?見到寄比你啲咁,有虫都不想掘。對rongo 有無興趣呢? ...

平日我自己收左嘅蟲蟲,我會用水浸住先!包保鮮時,蟲蟲係濕,我會卷多幾層保紙!保濕!
我注意到,你的蟲蟲好乾,保鮮紙唔夠濕,巳經彈開!長筒蟲,有點危!出左苗嘅蟲,已經穩定!再浸大D先落泥!
回復

小雷子 發表於 2018-6-5 23:12:07 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 22:45
通常開晒花就掘,如果驚蟲細就種下先囉
以前用水苔保濕,等待寄出,依加水浸算啦
蟲蟲本身水份足,包裝唔 ...

B大大!貓貓夏天會休眠?即係要點做?我唔識喎!
回復

B17 發表於 2018-6-5 23:32:13 |顯示全部樓層

保鮮紙鬆開呢個問題,包住,對摺再對摺,搞掂,卷都可以,總之要密封
回復

B17 發表於 2018-6-5 23:33:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 23:12
B大大!貓貓夏天會休眠?即係要點做?我唔識喎!

會既咩?熱到死下死下,唔生長,唔算夏眠
回復

雙魚座 發表於 2018-6-5 23:56:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-5 23:12
B大大!貓貓夏天會休眠?即係要點做?我唔識喎!<span class="emoji emoji1f605"></span>

夏眠咪下面啲葉枯,剪頂救貓。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-6 00:01:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-5 23:33
會既咩?熱到死下死下,唔生長,唔算夏眠

B大想問如果一盆貓種咗一年,由一棵到幾棵,收蟲又點收呢?收下面蟲咪會動咗嗰幾棵,咁咪要重種那幾棵。
回復

小雷子 發表於 2018-6-6 00:01:38 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-5 23:56
夏眠咪下面啲葉枯,剪頂救貓。

原來如此!我暫未見此情況!可以繼續種!
回復

B17 發表於 2018-6-6 00:10:15 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-6 00:01
B大想問如果一盆貓種咗一年,由一棵到幾棵,收蟲又點收呢?收下面蟲咪會動咗嗰幾棵,咁咪要重種那幾棵。{ ...

即係蟲蟲變晒貓,繼續種,等開花囉
如果已經開完花,咁佢地各自有蟲,應該會豐收

回復

雙魚座 發表於 2018-6-6 00:17:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-6 00:10
即係蟲蟲變晒貓,繼續種,等開花囉
如果已經開完花,咁佢地各自有蟲,應該會豐收

又聽人講種一年要收蟲,唔收的話泥變酸,會無蟲收,但啲蟲一路上來變貓又點好呢?人家好好的出苗生長動它做什麼?有無泥過酸溶蟲這回事?
回復

B17 發表於 2018-6-6 00:21:20 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-6 00:17
又聽人講種一年要收蟲,唔收的話泥變酸,會無蟲收,但啲蟲一路上來變貓又點好呢?人家好好的出苗生長動它 ...

唔知,未試過種超過一年
回復

小雷子 發表於 2018-6-21 15:20:32 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-6 00:17
又聽人講種一年要收蟲,唔收的話泥變酸,會無蟲收,但啲蟲一路上來變貓又點好呢?人家好好的出苗生長動它 ...

魚魚!你寄給我的,全軍覆沒!
出芽的蟲,浸咁耐都冇出過根,尾部慢慢軟晒!現在剩返少少芽苗,用珠石插住!唔知救唔救到! 20180621_151437.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-6-21 15:34:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-21 15:20
魚魚!你寄給我的,全軍覆沒!<span class="emoji emoji1f614"></span>
出芽的蟲,浸咁耐都冇出過根,尾部慢慢軟晒!現在剩 ...

唔緊要。我唔識包裝。咁你還要不要。我都未掘蟲,比你的是邊邊生的,一拿便拿到。但要教如何處理有苗有虫那些貓貓。掘完是否又種返入去?
回復

小雷子 發表於 2018-6-21 20:59:17 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-21 15:34
唔緊要。我唔識包裝。咁你還要不要。我都未掘蟲,比你的是邊邊生的,一拿便拿到。但要教如何處理有苗有虫 ...

唔洗急!慢慢未遲!反正夏天唔夠光,種得麻麻地!
回復

雙魚座 發表於 2018-7-14 14:51:03 來自手機 |顯示全部樓層

無名小紅貓算是最好生養的花貓。春天開完花。盛夏的七月依然開花。
而且小紅貓都幾好生養,有肥蟲收。
九月份小紅貓依然開花,咁好養的貓咪點解分享唔出呢?
回復