B17后宮之苦

作者: 小雷子 发表于 2017-8-9 15:00:19
40407 985
小雷子 發表於 2017-10-23 22:17:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-23 18:52
神秘禮品?

哈哈!我都收到禮物喎!多謝你!
都話呢個世界真係有奇蹟架!只要有夢想,凡事可成真!
P. S>我真係唔知你地址架!要多謝藍精藍囉!
B17 發表於 2017-10-23 22:52:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-23 22:17
哈哈!我都收到禮物喎!多謝你!
都話呢個世界真係有奇蹟架!只要有夢想,凡事可成 ...

粒酢漿唔係禮物,係分享,係我分出去過千份其中之一!

之前係PM講過,唔會要"禮物",請尊重別人選擇!

"禮物"將會寄回!

小雷子 發表於 2017-10-23 22:59:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-23 22:52

之前係PM講過,唔會要"禮物",請尊重別人選擇 ...

不用寄回!掉到垃坡桶便可!
小雷子 發表於 2017-10-24 11:30:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-23 22:52

之前係PM講過,唔會要"禮物",請尊重別人選擇 ...

<在此想回應一些感受>

小雷子在1000份分享中,很榮幸成為其中的一位接受分享者!在眾多人中只是一條小小的毛毛蟲而已!一粒種子,不僅代表分享者一份心意,對我來說已是一份很貴重嘅禮物!

相信有很多花友們會有同我一樣感受,希望有日能<回饋>給分享者的心思!正如古語有云得人恩果千年記!或許可以嘗試站在我的立場,去感受一下吧!

一花一草對於我們這羣人來說來之不易,並且是非常珍而重之!我們用盡心思小心呵護,希望它們可以茁壯成長!我們因此由彼此不相識已變成為花友,進而成為<朋友>或許這只是我個人單方面的想法!也許爬文太多的後遺症吧!

<朋友>在我眼中,非常重視亦非常珍惜我們之間的關係!建立難,拆毀容易!固此我好想令到身邊的朋友帶來開心,在平淡生活中帶來一點小驚喜!我沒有任何惡意,只是我比較單純,只想到朋友會開心,就是我最大的快樂及動力的來原!做出了一些超乎想像的驚喜!今次看來我真的成功了,卻換來這樣的結果!非常遺憾!

小雷子是一個比較熱情但心靈脆弱的人!不是每一次的打擊,都能一一再次站起!請原諒吧!我真的受傷了!

想同大家分享一個經歷!
今年5月中,發生在一個平淡而恆常的約會中!我約了一位朋友聚餐!約好了時間,地點,等了很久,朋友也沒有出現!
 同時whatsapp 亦沒有回覆!我知道的是朋友巳在路途中,但不知發生什麽事情,最后<失約了>

我想這是我人生裡遇到最低沉最迷惘的時刻,最不能接受的事情竟然發生了!我的好友在那天突然離開了!心很痛,情緒失控了!我想你們會明白我內心的感受,有很多想做的……想說的……想關心的,一一都無法實現, 縱使我有很多鬼主意,很多的愛但也再用不上了!
有很多個月的時間,我失眠了,心底的痛仍然未復原!最近開始學放手,並不容易!但唯一我知的,珍惜我面前所擁有……<朋友>!

對不起! 沒有心令你帶來困擾!

小雷子

雙魚座 發表於 2017-10-24 17:04:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-24 11:30
小雷子在1000份分享中,很榮幸成為其中的一位接受分享者!在眾多人中只是一條小小的毛毛蟲而已!一粒種 ...

小雷子不用傷心。
留着美好的回憶,希望在明天。
B大是個有原則有堅持的人。他不是不領情,而是不想破壞自己的原則而已。
小雷子 發表於 2017-11-3 10:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
公主都就快生啦! 連一句問候都冇!真命苦! 20171103_101106.jpg 20171103_103128.jpg 20171103_102904.jpg

蘇得啦蘇得啦  發表於 2017-11-4 11:41
小雷子 發表於 2017-11-4 21:18:16 來自手機 |顯示全部樓層
花花開左,感覺花瓣唔夠靚,有D皺紋咁! 20171104_205843.jpg 20171104_205759.jpg
花の守護 發表於 2017-11-4 21:24:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-4 21:18
花花開左,感覺花瓣唔夠靚,有D皺紋咁!

公主嫁到
參見千歲千歲千千歲

恭喜曬
女大十八變
話唔定遲下更加靚呢
bb岩出世,等佢退曬水就靚靚啦
小雷子 發表於 2017-11-4 21:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-11-4 21:24
公主嫁到
參見千歲千歲千千歲<span class="emoji emoji1f61d"></span><span class="emoji emoji1f61d"></span><span class="emoji emoji1f61d"></span>

有花大大係度,氣氛都唔同晒!
公主賜你黃金萬両!田地萬畝!
tarepanda817 發表於 2017-11-4 21:48:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-4 21:31
有花大大係度,氣氛都唔同晒!<span class="emoji emoji1f601"></span>
公主賜你黃金萬両!田地萬畝!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

高手們: Bom Dia 已種了一段時間,葉片比之前大了一點,亦有充足陽光俾佢日光浴,魔肥+花寶2號都出齊,但到現在都冇花係咪太多葉關係?

Chili都冇佢咁多葉!但都未有花!
小雷子 發表於 2017-11-4 21:59:09 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-4 21:48
高手們: Bom Dia 已種了一段時間,葉片比之前大了一點,亦有充足陽光俾佢日光浴,魔肥+花寶2號都出齊,但 ...

天氣涼左,我開始落花肥,加上陽光曬多左!就開始有花蕾!但有一棵仍然只生葉冇花!可能每個品種要求不同!
我係新手!希望其高手指點!
花の守護 發表於 2017-11-4 22:14:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-4 21:31
有花大大係度,氣氛都唔同晒!
公主賜你黃金萬両!田地萬畝! ...

好啊好啊
有銀兩就可以買更加多嘅靚花啦
哈哈
田地萬畝就留返嚟種番薯啦
花の守護 發表於 2017-11-4 22:15:11 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-4 21:48
高手們: Bom Dia 已種了一段時間,葉片比之前大了一點,亦有充足陽光俾佢日光浴,魔肥+花寶2號都出齊,但 ...

小苗好健康啊
等多陣
話唔定好快有奇跡

小苗好壯啊
再大d就會開花
小雷子 發表於 2017-11-5 15:13:47 來自手機 |顯示全部樓層
陽光下的公主,特別清純美麗!
發現左公主背影係最迷人! 20171105_144942.jpg 20171105_145055.jpg 20171105_145300.jpg
另一美男子,就快開啦!
小雷子 發表於 2017-11-6 13:54:09 來自手機 |顯示全部樓層
stone's nate
開花啦!剛開,個樣唔多似? 20171106_134719.jpg
甩色公主開第3朵花啦!
唔知明天會否開得更靚呢!?
小雷子 發表於 2017-11-8 10:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
3朵小公主合照!smile! 20171108_095722.jpg
Stone 's Nate 好似怕醜,花瓣仍然半開!
花瓣邊多左少少紫邊!希望下朵開到正常花色! 20171108_095816.jpg 20171108_095914.jpg
小雷子 發表於 2017-11-8 11:50:57 來自手機 |顯示全部樓層
又更新吓大貓貓Amabilis先!天氣一涼,貓貓加速生長!已經爆盆啦!但又未見有花蕾!繼續加油!
大貓貓Amabilis VS 長不大的貓貓莫內花園
唔明分別可以咁大嘅!
小雷子 發表於 2017-11-9 09:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-11 23:09
諗諗下,試過一次轉水種,開到花,唔夠壯

求救!B大大!
Liza姐生蟲!盆底發有識彈下彈下嘅蟲,好細條!唔留意都發覺唔到! 20171109_091715.jpg
跟住check埋隔離嘅莫內花園,有一樣情況,但沖水發現更恐怖……有好多長形蟲,約0.5-1cm長,半透明!佢地係同一種蟲?還是2個不同品種?我將所有迷岩,花貓放在同一大盆內,係咪有機會全部都中蕉! 點樣處理呀?
ET0404 發表於 2017-11-9 19:35:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-9 09:41
求救!B大大!
Liza姐生蟲!盆底發有識彈下彈下嘅蟲,好細條!唔留意都發覺唔到![e ...

穩陣起見,都係換晒啲泥先。
小雷子 發表於 2017-11-9 21:13:38 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2017-11-9 19:35
穩陣起見,都係換晒啲泥先。

今日已用洗潔精開水冲洗了!未試過幫迷岩及貓貓換泥,有點擔心!請問如果換泥,有咩要注意?需要再進行消毒嗎?