B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40489 988
小雷子 發表於 2019-8-7 10:07:26 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-6 23:52
真糸殺家居蝨果D滅蝨彈?我仲以為你講笑,果D彈好毒,説明要植物和寵物要遠離,不可在屋內。 ...

我巳將所有花搬到一間房,關上門又開埋窗!紫羅蘭全部入盒!其他的植物太多,冇辦法再揾嘢包!諗住應該安全,點知仍然中蕉…………

下次我會再小心D!
回復

Ison 發表於 2019-8-7 10:17:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-5 17:00
唔想見催淚彈……  
中左滅蚤彈!

好慘啊~~咁大傷害? 是什麼牌子??

剪左無變色洗乾淨再種, 加油啊
回復

小雷子 發表於 2019-8-7 10:38:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-8-7 10:17
好慘啊~~咁大傷害?  是什麼牌子??

剪左無變色洗乾淨再種, 加油啊  ...

藥房店員推介…………唔係一般牌子!效力比較強!

發黑情況全部都係出現係頂芽位置,唯有盡力!

回復

Ison 發表於 2019-8-7 10:45:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-7 10:38
藥房店員推介…………唔係一般牌子!效力比較強!

發黑情況全部都係出現係頂芽位置,唯有盡力!
回復

小雷子 發表於 2019-8-9 13:06:29 來自手機 |顯示全部樓層
魚魚!小雷子交功課啦!好鐘意佢,花大顏色又靚,希望下次可以見到重瓣!
Sinn. Isa's Vega

Simsim royal style中左毒,冇晒啲靚靚葉,幸好花冧冇太大問題,開到!
回復

小雷子 發表於 2019-8-15 23:13:05 來自手機 |顯示全部樓層

Simsim royal style 突然生返好多葉,速度快到嚇親我!又開多一朵靚花,數一數,有11個花冧排隊等開呀!

回復

小雷子 發表於 2019-8-21 13:16:59 來自手機 |顯示全部樓層
是日午餐精選:
生炒……泥土飯!
開飯啦!各位!
回復

小雷子 發表於 2019-9-7 21:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
Sinningia eumorpha x sp. florianopolis換泥,個球大到嚇親…………形好靚,同條棒棒糖對比,就知有幾大! 20190907_211811.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-9-7 21:40:01 來自手機 |顯示全部樓層
今日換水時, 竟然見到美人魚出嚟賞花!
回復

小雷子 發表於 2019-9-10 20:45:14 來自手機 |顯示全部樓層

今日去左老麥食Lunch,坐係一個長者隔離,跟她閒談了兩句,我便開始食我的午餐!不久,有一位老婆婆坐在我斜對面,跟我身邊嘅長者閒談幾句,跟住長者就走左,剩返我和婆婆!無意間望見一個畫面,真係嚇左跳,婆婆把長者食剩嘅薯條,及飲品全部食晒!
果一刻,我成個人都呆住了,好心痛,婆婆連食飯嘅錢都冇!果一刻我望住佢,真係百感交集!過左一陣,有清潔嘅嬸嬸,把客人食剩的食物拎比佢,相信佢係經常嚟揾食!

我見老婆婆嘅處景,心裡很難受,兩餐都不能温飽……但我都唔知可以點樣幫到佢,我唯有將自己少少心意放係佢手中,希望能解決今日需要!
人舆人之間,不必一定相識,但<獅子山下>精神一定要有!
回復

chuyat10 發表於 2019-9-11 19:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
真香港人。
回復

freddywongdy 發表於 2019-9-11 20:38:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-10 20:45
今日食去左老麥食Lunch,坐係一個長者隔離,跟她閒談了兩句,我便開始食我的午餐!不久,有一位老婆婆坐在 ...

都係政府d 社會保障做得太差啦!
回復

Firewood 發表於 2019-9-11 23:15:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-10 20:45
今日食去左老麥食Lunch,坐係一個長者隔離,跟她閒談了兩句,我便開始食我的午餐!不久,有一位老婆婆坐在 ...

好多老人家三飽都成問題。。。如其粗茶淡飯,不如去老麥揾下食,好過日日隔夜飯餸。。靠政府果個小小錢。。。有咩用。。。
回復

小雷子 發表於 2019-9-12 07:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-11 19:31
贊<span class="emoji emoji1f44d"></span>真香港人。

幸福唔係必然!
回復

小雷子 發表於 2019-9-12 07:17:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-9-11 20:38
都係政府d 社會保障做得太差啦!

有名你叫<正苦>
回復

小雷子 發表於 2019-9-12 07:18:54 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-11 23:15
好多老人家三飽都成問題。。。如其粗茶淡飯,不如去老麥揾下食,好過日日隔夜飯餸。。靠政府果個小小錢。 ...

人老了,無依無靠好可憐!
回復

小雷子 發表於 2019-12-4 12:03:08 來自手機 |顯示全部樓層
等了又等!終於成功等到啦!好期待佢開到靚靚花!*\(^o^)/*
聖誕節就快到啦!如果有棵會開紅色花嘅迷岩,你話幾好呢! 20191204_115644.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-12-8 09:24:34 來自手機 |顯示全部樓層
Good Morning!
今日開估啦!Sinn.SRG's Honey 開花啦!真係靚到唔知講咩好!花大又重瓣,花瓣花紋好靚,加上有少少青綠,清新可愛! 20191208_091330.jpg
回復

chuyat10 發表於 2019-12-8 11:01:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-8 09:24
Good Morning!
今日開估啦!Sinn.SRG's Honey 開花啦!真係靚到唔知講咩好!花大又重 ...

四季有花睇,日日有花睇,真幸福.
回復

雙魚座 發表於 2019-12-8 13:55:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-8 09:24
Good Morning!<span class="emoji emoji1f601"></span>
今日開估啦!Sinn.SRG's Honey 開花啦!真係靚到唔知講咩好!花大又重 ...

花好靚。請看pm.
回復