B17后宮之苦

作者: 小雷子 发表于 2017-8-9 15:00:19
40403 988
alexkai 發表於 2018-10-4 23:16:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 20:47
親!<span class="emoji emoji1f602"></span>    夜晚影相真係有難度!辛苦晒喎!
有新葉出唔錯,一塊黄葉不是太大問題!唔 ...

謝謝大大指點
我都覺得現在的泥不太好,會結成一團的好硬,打算把泥換掉。大大有好介紹嗎?
花墟某寶有款三合一紫羅蘭泥,大大有用過嗎?
小雷子 發表於 2018-10-4 23:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-4 23:16
謝謝大大指點
我都覺得現在的泥不太好,會結成一團的好硬,打算把泥換掉。大大有好介紹嗎? ...

我冇用花x3合1泥,只用平價賓賓紫羅蘭泥,自己再加蛭石及珠石!最近試左唔用日本珠石,改為溝白色珍珠石,希望改善淋水時,珠石浮上水面嘅問題!
alexkai 發表於 2018-10-4 23:47:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 23:42
我冇用花x3合1泥,只用平價賓賓紫羅蘭泥,自己再加蛭石及珠石!最近試左唔用日本珠石,改為溝白色珍珠石 ...

好呀,我又試試你這款泥。白色珍珠岩大水淋時也會浮起的,用唧唧壺就不會浮起
小雷子 發表於 2018-10-4 23:55:20 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-4 23:47
好呀,我又試試你這款泥。白色珍珠岩大水淋時也會浮起的,用唧唧壺就不會浮起 ...

日本珠石遇水一定浮上面,跌到周圍都係!我習慣拎晒啲花花去洗白白,由頭淋到腳,有時發現有蟲浮上水面,用大水冲比較容易!
小雷子 發表於 2018-10-5 18:59:32 來自手機 |顯示全部樓層
人地又係貓,你又係貓,病到得半條命,仍然要堅持開花比小雷子睇!辛苦你啦!
平時對啲花花有愛心,結果真係唔同啲架!
第一次開花的Kohleria Hcy's beautiful killer
alexkai 發表於 2018-10-5 19:09:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 23:42
我冇用花x3合1泥,只用平價賓賓紫羅蘭泥,自己再加蛭石及珠石!最近試左唔用日本珠石,改為溝白色珍珠石 ...

剛去了買泥,找到了大大所說。是紫色包裝“某博士”10元2L 這款嗎?我見它裡面好多樹枝雜質,又濕濕的滿是水汽,就沒買了
最後還是跑去某寶旗艦店,忍痛買了昂貴的三合一,又再忍痛買了大大介紹的二號肥。今次好豪呀
小雷子 發表於 2018-10-5 19:16:28 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 19:09
剛去了買泥,找到了大大所說。是紫色包裝“某博士”10元2L 這款嗎?我見它裡面好多樹枝雜質,又濕濕的滿 ...

好豪氣喎!你少盆栽,用好啲係啱架!
小雷子窮嘛!過百盆花,加加埋真係好貴架!
alexkai 發表於 2018-10-5 19:36:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 19:16
好豪氣喎<span class="emoji emoji1f631"></span>!你少盆栽,用好啲係啱架!<span class="emoji emoji1f44d"></span>
小雷子窮嘛!過百盆花, ...

小雷子這種大戶人家,買泥都買窮啊
alexkai 發表於 2018-10-5 20:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
在紛紛苦科區,留意到有些顧客好爽手,一盆兩盆三盆的,一分鐘內就拿走了五六盤。
而我呢,慢慢看了半句鐘也不買。
哈哈,小雷子你又是哪一種類型呢?
小雷子 發表於 2018-10-5 22:31:03 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-5 20:06
在紛紛苦科區,留意到有些顧客好爽手,一盆兩盆三盆的,一分鐘內就拿走了五六盤。
而我呢,慢慢看了半句鐘 ...

你咁了解小雷子,一定知答案啦!
alexkai 發表於 2018-10-6 01:49:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-5 22:31
你咁了解小雷子,一定知答案啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

慢慢細看型,連沒有名牌只得一盆的都會找出來
alexkai 發表於 2018-10-6 12:03:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 20:47
親!<span class="emoji emoji1f602"></span>    夜晚影相真係有難度!辛苦晒喎!
有新葉出唔錯,一塊黄葉不是太大問題!唔 ...

剛換泥時發現,我棵魚骨頭都有球仔了,尺碼跟大粒珠石差不多
之前她呆著不生葉,是因為在努力地生球嗎?哈哈
小雷子 發表於 2018-10-6 14:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 12:03
剛換泥時發現,我棵魚骨頭都有球仔了,尺碼跟大粒珠石差不多
之前她呆著不生葉,是因為在 ...

有長球都唔錯!生長慢,唔緊要!唔好呆就得啦!
alexkai 發表於 2018-10-6 14:26:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 14:17
有長球都唔錯!生長慢,唔緊要!唔好呆就得啦!<span class="emoji emoji1f609"></span>

還在生存就已足夠了,換一換泥可能又要再休息一下
小雷子 發表於 2018-10-6 20:16:01 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 14:26
還在生存就已足夠了,換一換泥可能又要再休息一下

又來考你!
858樓找亮點?
alexkai 發表於 2018-10-6 23:12:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-6 20:16
又來考你!<span class="emoji emoji1f605"></span>
858樓找亮點?

未有858樓啊雷大,是585樓嗎?

小雷子 發表於 2018-10-7 00:52:17 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-6 23:12
未有858樓啊雷大,是585樓嗎?

哈哈!好鬼正!
alexkai 發表於 2018-10-7 10:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 00:52
哈哈!好鬼正!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

小雷子是指這個亮點嗎?
小雷子 發表於 2018-10-7 17:16:21 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-7 10:11
小雷子是指這個亮點嗎?

係呀!昨日太攰啦!手腦不協調!
你真聰明!又善解人意!本宮賜你……咩好呢?
alexkai 發表於 2018-10-7 17:20:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-7 17:16
係呀!昨日太攰啦!手腦不協調!<span class="emoji emoji1f62b"></span>
你真聰明!又善解人意!本宮賜你……咩好呢?[emoj ...

賜什麼好呀? 一棵梅菜超迷岩已足夠了,哈哈