B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40475 988
小雷子 發表於 2018-9-11 14:20:44 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-11 13:36
我這聽帝女花長大的老古董,對當代流行曲,就如同火星文般,摸不著頭腦 ...

火星人唱火星歌
唔識唔緊要!
下次唱<兒歌>
回復

小雷子 發表於 2018-9-12 13:41:09 來自手機 |顯示全部樓層
Kohleria Manchu 呢隻小毛蟲好可愛,紅色毛毛,給人温暖又帶點秋意!

另外Amabilis終於開花啦! 20180912_132637.jpg
回復

holly 發表於 2018-9-13 10:20:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子,你好,我見你嘅花貓種得好靚呢,請問要落花肥嗎?因為我第一次種,我d葉有d黃,又唔够壯
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 11:29:53 來自手機 |顯示全部樓層
holly 發表於 2018-9-13 10:20
小雷子,你好,我見你嘅花貓種得好靚呢,請問要落花肥嗎?因為我第一次種,我d葉有d黃,又唔够壯 ...

Holly 你好!小雷子的花貓種得麻麻地!由其是夏天!因為冇陽光入屋!
以我觀察所得,花貓比較好光,好肥!但又唔可以直晒太耐,葉會晒傷,會有色斑,再嚴重的話會出屍斑!夜晚又要做保濕mask!噴2下霧水!
有陽光晒吓,會強壯好多,如果長期冇肥,唔夠營養,就會骨瘦如柴,冇力花開啦!

小雷子現在試玩水培,你可以睇下!有足夠肥料,現在開始長花冧! 20180913_112150.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 19:06:03 來自手機 |顯示全部樓層
fonglokching 發表於 2018-9-10 17:59
謝謝你小雷子,我會比心機種,希望唔會令你失望。

其他人都收到郵件,你收到未?
有冇收到都回覆吓我啦!
回復

fonglokching 發表於 2018-9-13 20:29:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 19:06
其他人都收到郵件,你收到未?
有冇收到都回覆吓我啦! ...

我收到啦,謝謝你。坦白講,我不回覆,因為我怕整死左,現在開始有壓力
回復

小雷子 發表於 2018-9-13 21:05:32 來自手機 |顯示全部樓層
fonglokching 發表於 2018-9-13 20:29
我收到啦,謝謝你。坦白講,我不回覆,因為我怕整死左,現在開始有壓力 ...

回覆人是一種基本禮貌!
若言覺得壓力大,不必向小雷子匯報結果了!
回復

holly 發表於 2018-9-14 09:31:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-13 11:29
Holly 你好!小雷子的花貓種得麻麻地!由其是夏天!因為冇陽光入屋!<span class="emoji emoji1f605"></span>
以我觀察所得 ...

謝謝你嘅分享,我見你d花花都種得好靚,好多花呢,我都會繼續努力,希望快d有花可以賞
回復

小雷子 發表於 2018-10-1 11:46:41 來自手機 |顯示全部樓層
今日10月1日國慶
紅花滿秋最應景! 20181001_114206.jpg 20181001_114143.jpg 20181001_113545.jpg
回復

Lavendercandy 發表於 2018-10-1 16:42:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-1 11:46
今日10月1日國慶<span class="emoji emoji1f60a"></span>
紅花滿秋最應景!

係水培的Manchu嗎?淺粉紅色又幾靚哦!仲有好多花蕾!
我都有入貨,未開花呢~
回復

小雷子 發表於 2018-10-2 22:44:12 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-10-1 16:42
係水培的Manchu嗎?淺粉紅色又幾靚哦!仲有好多花蕾!
我都有入貨,未開花呢~ ...

呢棵manchu 是泥種!水種的有排等
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 11:17:51 來自手機 |顯示全部樓層
魚骨頭之秋日暢泳!爽呀! 20181004_111443.jpg

鴨仔都話好Good!
回復

alexkai 發表於 2018-10-4 11:25:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 11:17
魚骨頭之秋日暢泳!爽呀!

鴨仔都話好Good!

為何要暢泳...有蟲嗎? 大大的魚骨頭看來不錯啊
回復

alexkai 發表於 2018-10-4 11:28:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 11:17
魚骨頭之秋日暢泳!爽呀!

鴨仔都話好Good!

看真點, 好像是新買的啊, 莫非之前那棵已經
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 11:44:05 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-4 11:28
看真點, 好像是新買的啊, 莫非之前那棵已經

!小雷子得一棵魚骨頭!巳經有花冧啦!個球已經有1毫子咁大!
淋水時,聞到有噏味!打開泥睇吓,根冇事,但莖位有噏味,清理完浸水!諗緊係咪改水種定用泥種!
回復

alexkai 發表於 2018-10-4 11:53:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 11:44
!小雷子得一棵魚骨頭!巳經有花冧啦!個球已經有1毫子咁大!
上次見還有一些殘殘地, 原來已經醫好了. 哈哈.
我那棵近日開始復活, 長了幾片小小葉, 可能天氣涼了她比較開心.
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 12:32:32 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-4 11:53
有花冧又有大球, 好勁啊
上次見還有一些殘殘地, 原來已經醫好了. 哈哈.
我那棵近日開始復 ...

上次生得麻麻地!唔大又唔C!依加明顯見到葉紋有光澤!我又試將佢放喑少少位,冇太陽曬到,佢又舉手求救!仲研究緊,佢要咩環境先舒服!
你棵唔係放公司咩?大家一齊復活,太好啦!得閒影啲靚相睇吓!

哈哈,你棵好識畀反應。我棵在家裡種,今晚影上來看看;-)  發表於 2018-10-4 13:08
回復

小雷子 發表於 2018-10-4 12:46:25 來自手機 |顯示全部樓層
水種的Yulia巳經開花啦!颜色好似比泥種深色啲!好多人,嫌棄佢太普通,又得高字! 但小雷子覺得佢花大顏色靚,經常爆花!好有滿足感!
回復

alexkai 發表於 2018-10-4 19:43:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-10-4 12:32
上次生得麻麻地!唔大又唔C!依加明顯見到葉紋有光澤!我又試將佢放喑少少位,冇太陽曬到,佢又舉手求救 ...

影了十幾張相,放上來就變模糊了,請大大過目,哈哈
三日前,最頂生了個側芽,有5片新葉仔
而主體植株的其中一片葉比較黃,有問題嗎?

回復

小雷子 發表於 2018-10-4 20:47:38 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-10-4 19:43
影了十幾張相,放上來就變模糊了,請大大過目,哈哈
三日前,最頂生了個側芽,有5片新葉仔{ ...

親!    夜晚影相真係有難度!辛苦晒喎!
有新葉出唔錯,一塊黄葉不是太大問題!唔知係光線影響,覺得泥土好似唔係太疏水!你要再多留意一下,淋水方面,不要太密!我用2吋盆仔,感覺也太大,今日拆泥時,只見根生在上半盆的泥土中,下半泥比較易積水!有機會發毛!
可能小苗還細,可以比佢晒下太陽,等佢再強壯啲!
回復