B17后宮之苦

作者: 小雷子 发表于 2017-8-9 15:00:19
40413 985
小雷子 發表於 2018-8-22 13:16:09 來自手機 |顯示全部樓層
水種的Simsim royal style又繼續開花,有3朵盛開中!葉嘅中心還有花冧排隊出場!真係生生不息!側芽又長大左好多,睇怕遲啲唔可以叫佢迷岩啦! 20180822_124739.jpg 20180822_124929.jpg 20180822_125933.jpg
小雷子 發表於 2018-8-22 13:29:51 來自手機 |顯示全部樓層
Stone's nate又開花,有着3種不同的美!邊種又最得人愛?
兩姊妹有着不一樣的面孔,家姐清純又大方,妹妹活潑得嚟有點怕醜! 20180822_092957.jpg
還有一位美人冷傲中帶點冷艷! 20180820_112504.jpg
alexkai 發表於 2018-8-22 13:39:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-22 13:29
Stone's nate又開花,有着3種不同的美!邊種又最得人愛?
兩姊妹 ...

你盤 Stone's nate 生到棵樹好得意呀  是由一棵生成的嗎?
三只花花各不同, 好抵呀
小雷子 發表於 2018-8-22 13:53:21 來自手機 |顯示全部樓層

20180822_133453.jpg Yulia又再現身!超多花冧,遲啲又爆花! 20180822_134212.jpg 20180822_134120.jpg 20180822_134457.jpg 20180822_133445.jpg
小雷子 發表於 2018-8-22 14:09:08 來自手機 |顯示全部樓層
最后出塲的係甩色公主! 20180822_140343.jpg 20180822_140632.jpg 20180822_140524.jpg
小雷子 發表於 2018-8-22 14:54:28 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-22 13:39
你盤 Stone's nate 生到棵樹好得意呀  是由一棵生成的嗎?
三只花花各不同, 好抵呀{:emoji_0 ...

呢棵根球好似薯仔咁大,小苗多到爆,分不開,理還亂!所以唔理佢,遲啲再打算!
ET0404 發表於 2018-8-22 16:09:08 |顯示全部樓層
迷岩都開咁多靚花,叻
小雷子 發表於 2018-8-22 18:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-8-22 16:09
迷岩都開咁多靚花,叻

多謝ET大大賞花!迷岩巳經放係VIP位置,專心打理!
小雷子 發表於 2018-8-24 12:48:45 來自手機 |顯示全部樓層
B大大!cherry berry種極都麻麻地,葉型扭曲,係咩問題?有冇方法可以改善? 20180824_124336.jpg 20180824_124313.jpg
alexkai 發表於 2018-8-24 13:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 12:48
B大大!cherry berry種極都麻麻地,葉型扭曲,係咩問題?有冇方法可以改善?<span class="emoji emoji1f62b"></span> ...

我見其他大大的cherry berry也有這個狀況,就覺得這是品種的問題啊,先天基因問題沒法子啦。

PS:
這樣說好像抵毀了cherry berry
也可能大家的cherry berry都是源自同一母株, 而這母株剛巧有隱性基因, 大家手上的就有可能出現這狀況啦.
小雷子 發表於 2018-8-24 14:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-24 13:16
我見其他大大的cherry berry也有這個狀況,就覺得這是品種的問題啊,先天基因問題沒法子啦。{:emoji_020: ...

如果大家都有呢情況,莫非可能天氣問題!遲啲天氣涼返可能回復正常!

P.S. 小雷子怕只有自己先係咁
alexkai 發表於 2018-8-24 14:35:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 14:18
如果大家都有呢情況,莫非可能天氣問題!遲啲天氣涼返可能回復正常!

就不只你一人啦, 你看他們 Cherry Berry 也是怪怪的

rockyyip2002
http://hkplants.com/thread-78140-1-1.html

B17, YonnieKwan , 雙魚座
http://hkplants.com/thread-205526-1-1.html
小雷子 發表於 2018-8-24 14:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-24 14:35
就不只你一人啦, 你看他們 Cherry Berry 也是怪怪的  

rockyyip2002

嘩!真係一個迷團!嚇到大家,舉手求救!
小雷子 發表於 2018-8-26 13:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
好開心,今日可以睇埋Cindy及Tai pink開花!
Tai Pink!做咩又嘟嘴,係咪唔捨小雷子呢? 20180826_131137.jpg 20180826_115447.jpg
Cindy!你又做咩呀?好似唔多開心,有心事嗎? 20180826_131221.jpg
你地唔好咁樣啦!攪到我都想喊啦!小雷子都好唔捨得你地架,你地要乖乖,等我返嚟!知道嗎?

花花好乖,趕在出發前開了,好靚呀。祝旅途平安愉快  發表於 2018-8-26 13:53
幾靚呀  發表於 2018-8-26 13:37
小雷子 發表於 2018-9-4 12:39:27 來自手機 |顯示全部樓層
真係忍冇可忍!我要……爆……啦!
開咁多花,有冇獎賞呢?
20180904_123404.jpg 20180904_123329.jpg
alexkai 發表於 2018-9-4 13:08:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-4 12:39
真係忍冇可忍!我要……爆……啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>
開咁多花,有冇獎賞呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>
...

好壯觀呀!就覺得小雷子種花好神奇
又大又靚。
小雷子 發表於 2018-9-4 13:11:13 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-4 13:08
好壯觀呀!就覺得小雷子種花好神奇
又大又靚。

沒有不可能的任務!你都可以架!
小雷子 發表於 2018-9-4 23:11:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-11 22:10
未試過,你搵棵試下

上年,你叫小雷子試水種迷岩,我成功左,又開左好多花!咁努力!B大大有冇獎賞?
新手小麗 發表於 2018-9-5 04:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
真係忍冇可忍!我要……爆……啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>
開咁多花,有冇獎賞呢?<span class="emoji emoji1f605"></span>
...

嘩,不得了,好犀利呀,靚爆

呢隻真係好乖,花形靚,顏色又正!  發表於 2018-9-5 10:56
雙魚座 發表於 2018-9-5 10:28:03 來自手機 |顯示全部樓層
...

好靚呀!
我那棵一朵花苞也沒有,為有等下啦!比你望下啲子孫。我想是否下錯繁殖肥呢?雷大,你用什麼開花肥呢?