B17后宮之苦

作者: 小雷子 发表于 2017-8-9 15:00:19
40401 988
小雷子 發表於 2018-5-27 13:38:43 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn. Stone's Yulia開花啦!换左大盆,感覺生得靚左! 20180527_132941.jpg

紅旗袍越種越靚! 20180527_132853.jpg

評分

查看全部評分

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-27 13:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-27 13:38
Sinn. Stone's Yulia開花啦!换左大盆,感覺生得靚左!<span class="emoji emoji1f604"></span>

紅旗袍越種越靚!
小雷子 發表於 2018-5-27 14:02:18 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-27 13:55
超靚號大雷子

你種迷岩咪一樣咁靚!
仲要一片花海!
Lavendercandy 發表於 2018-5-27 14:11:19 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-27 13:38
Sinn. Stone's Yulia開花啦!换左大盆,感覺生得靚左!

紅旗袍越種越靚!
小雷子 發表於 2018-5-27 14:18:52 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-27 14:11
尤利雅成個形態靚好多呀,換左幾寸盆呀?

好似4吋盆!不過個球都有成2吋濶,再大落去,真係冇位再換更大嘅盆啦!
Lavendercandy 發表於 2018-5-27 14:26:21 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-27 14:18
好似4吋盆!不過個球都有成2吋濶,再大落去,真係冇位再換更大嘅盆啦! ...

哈哈,迷岩變中岩,中岩再變大岩!
小雷子 發表於 2018-5-27 14:28:59 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-5-27 14:26
哈哈,迷岩變中岩,中岩再變大岩!

最慘係盆盆都係咁!
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-27 15:24:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-27 14:02
你種迷岩咪一樣咁靚!<span class="emoji emoji1f604"></span>
仲要一片花海!

五係啦有時我d葉會黃但你果d綠油油,我係咪要去買罐多樂事,哈哈,想請問一下你棵rainbow ribbon係咪響花墟買加?謝謝你
小雷子 發表於 2018-5-27 15:31:09 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-27 15:24
五係啦有時我d葉會黃但你果d綠油油,我係咪要去買罐多樂事,哈哈,想請問一下你棵rainbow ribbon係咪響花 ...

係賓賓見到,好嘢好快冇!只有一盆!
有啲殘到就死!冇人要!好鐘意的話,我都照買!
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-27 16:00:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-27 15:31
係賓賓見到,好嘢好快冇!只有一盆!<span class="emoji emoji1f601"></span>
有啲殘到就死!冇人要!好鐘意的話,我都照買 ...

係呀繽紛最近好熱鬧,呢排個個都買黃花果隻長筒花,個籃係長期糧尾甘加,下次要見到馬生要佢入多先
kinkitotoro 發表於 2018-5-27 16:14:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-26 17:16
原來中左貓毒真係好難戒架,唯有慢慢嚟!今日有新成員加入……有人話佢好難攪!有人話佢好抵玩! 究竟係難 ...

當年初種花貓,種得最好的正是Kohleria Manchu(上圖),之後已全送花友。

今年跟花友買的Kohleria An's nagging Macaws ,開出來卻是Kohleria Manchu(下圖),再次重來身邊,真是緣份。4月時開出的第一朵,跟5月開出的顔色也有點不同,真的會以為是兩棵不同的植物,實際的確是同一棵,溫度對花貓真的有影響。
小雷子 發表於 2018-5-27 20:07:19 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-27 16:14
當年初種花貓,種得最好的正是Kohleria Manchu(上圖),之後已全送花友。

今年跟花友買的Kohleria An's ...

你逃不出<滿秋>的五指山!
我都想試感受一下爆花的震撼!
小雷子 發表於 2018-5-30 14:23:13 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-7 20:32
雷大入咗好多貨<span class="emoji emoji1f60d"></span>。

我收到蟲蟲啦!多謝魚魚!3條蟲叫咩名?點分辨?
第一條有點危,軟左少少!希望可以救到! 20180530_135332.jpg
雙魚座 發表於 2018-5-30 14:28:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 14:23
我收到蟲蟲啦!多謝魚魚!3條蟲叫咩名?點分辨?<span class="emoji emoji1f605"></span>
第一條有點危,軟左少少!希望可以 ...

一二是同一隻。三是長筒應是粉紅邊黃心(望見相但忘記名了)。
小雷子 發表於 2018-5-30 16:04:42 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 14:28
一二是同一隻。三是長筒應是粉紅邊黃心(望見相但忘記名了)。

明白啦!好鐘意你寫return address!我笑左好耐!
雙魚座 發表於 2018-5-30 16:16:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 16:04
明白啦!好鐘意你寫return address!我笑左好耐!<span class="emoji emoji1f602"></span>

以防萬一啊!寄失咗都有得返轉頭。記得有一次寄失。覺得奇怪,上網查地址(無此地址),原來花友串錯字。我有問郵局的,串錯字會不會寄。郵局答得很隱晦。有的說錯了,便不會寄。有的說錯了,會試下找。如果郵寄不多,會上網查有此地址先寄。
B17 發表於 2018-5-30 19:21:24 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 14:23
我收到蟲蟲啦!多謝魚魚!3條蟲叫咩名?點分辨?
第一條有點危,軟左少少!希望可以 ...

全部死晒!太熱啦,蟲都熱死!呢排只寄種子同球根,等落雨先敢寄迷岩!
小雷子 發表於 2018-5-30 20:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 19:21
全部死晒!太熱啦,蟲都熱死!呢排只寄種子同球根,等落雨先敢寄迷岩! ...

哎呀 !星期一寄左兩份郵件,會唔會熱到熟左?
B17 發表於 2018-5-30 20:41:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 20:27
哎呀 !星期一寄左兩份郵件,會唔會熱到熟左?<span class="emoji emoji1f613"></span>

9C1S
小雷子 發表於 2018-5-30 20:49:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 20:41
9C1S

我已噴多左水,截郵前半個鐘先至寄出!應該捱到架!