B17后宮之苦

作者: 小雷子 發表于 2017-8-9 15:00:19
40524 985
B17 發表於 2018-3-15 13:22:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-15 10:51
……細盆
花冧一夜長大了,深粉紅色,身型修長好fit!又有線條感,青綠小嘴巴! Pat Pat 還……有……一條 ...

莫奈同Venus差唔多樣,點會5顏6色
回復

小雷子 發表於 2018-3-15 13:40:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-15 13:22
莫奈同Venus差唔多樣,點會5顏6色

帶着盼望嘅心情,迎接驚喜!
謝謝!B大大!賞花……冧!
回復

B17 發表於 2018-3-15 14:06:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-15 13:40
帶着盼望嘅心情,迎接驚喜!
謝謝!B大大!賞花……冧!<span class="emoji emoji1f601"></span>

兩寸盆好細,用來種迷岩還可,我d貓用3寸盆
覺得開花受季節影響多d,隻venus試過矮矮地已經開花,又試過兩尺高先開
回復

小雷子 發表於 2018-3-16 14:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-15 14:06
兩寸盆好細,用來種迷岩還可,我d貓用3寸盆
覺得開花受季節影響多d,隻venus試過矮矮地已經開花,又試過 ...

有2個消息!一個好,一個壞,你想聽邊個先?
我選擇先苦后甜…………
最苦的事……小雷子整親條腰,痛到行唔到路!冇得去畫油畫!並且又發現大盆的莫內,突然成棵軟晒!莖位發黑!明明前2日還很強壯的!睇怕要斬腰先救到! 20180316_141310.jpg 20180316_141336.jpg

最甜的事……細盆莫內,花冧一夜之間,變左大肥仔!綠色小嘴巴向着我微笑!花瓣慢慢打開,紫+綠色花瓣,還有明顯紫色點點!靚靚!
20180316_141558.jpg 20180316_141620.jpg 20180316_141837.jpg 20180316_141423.jpg
回復

B17 發表於 2018-3-16 15:12:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 14:55
有2個消息!一個好,一個壞,你想聽邊個先?
我選擇先苦后甜…………
最苦的事……小雷子整親條腰,痛到 ...

咁大件事,唔好玩後空翻啦

奇怪,花唔會一夜枯萎,除非係外來因素,比喻曬傷,凍傷!可能之前有跡象,只係留意唔到嗟!

莫奈花同Venus孖生,一樣咁樣
回復

小雷子 發表於 2018-3-16 15:24:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-16 15:12
咁大件事,唔好玩後空翻啦

奇怪,花唔會一夜枯萎,除非係外來因素,比喻曬傷,凍傷!可能 ...

莫非琴日曬傷?但其他貓貓又冇事!奇怪!
Venus同莫內真係兩姊妹?但葉的顏色好唔同!
點解咁得意?
回復

B17 發表於 2018-3-16 15:36:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-16 15:24
莫非琴日曬傷?但其他貓貓又冇事!奇怪!
Venus同莫內真係兩姊妹?但葉的顏色好唔同!
點解咁得意? ...

曬傷會傷葉,唔會爛莖。水多漚爛?
Venus,莫內似樣呢個問題要搵高手答 可能父母本相近卦!
回復

小雷子 發表於 2018-3-16 15:57:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-16 15:36
曬傷會傷葉,唔會爛莖。水多漚爛?
Venus,莫內似樣呢個問題要搵高手答 可能父母本相近卦!  ...

可能同父異母?一個來由非洲,一個來自歐洲!
回復

ccecilia 發表於 2018-3-19 10:36:02 |顯示全部樓層
你D花好靚!請問迷岩可以去那裡買到架?
回復

小雷子 發表於 2018-3-19 11:13:06 來自手機 |顯示全部樓層
ccecilia 發表於 2018-3-19 10:36
你D花好靚!請問迷岩可以去那裡買到架?

Hi 新花友你好!我啲花花多數由花友分享得來的,其次在花墟賓紛,上生園都有迷岩、花貓賣!你亦可以留意一下,分享版或出售版,手快有,手慢冇
回復

B17 發表於 2018-3-19 11:23:32 |顯示全部樓層
做乜頭dupdup

唔好扁嘴啦

咁咪靚番囉
回復

ccecilia 發表於 2018-3-19 11:46:47 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-19 11:13
Hi 新花友你好!我啲花花多數由花友分享得來的,其次在花墟賓紛,上生園都有迷岩、 ...

好的謝謝你
P.S.通常花墟新買回家的盆栽要換泥消毒嗎?
回復

小雷子 發表於 2018-3-19 12:44:10 來自手機 |顯示全部樓層
ccecilia 發表於 2018-3-19 11:46
好的謝謝你
P.S.通常花墟新買回家的盆栽要換泥消毒嗎?

最好啦!小苗好多時有贈品送!消毒方法可以上網爬文!
回復

小雷子 發表於 2018-3-19 13:29:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-19 11:23
做乜頭dupdup

你又估下,我見到咩? 20180319_132539.jpg
回復

B17 發表於 2018-3-19 15:25:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-19 13:29
你又估下,我見到咩?

一個V字
回復

Ison 發表於 2018-3-19 15:37:01 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-15 10:51
……細盆
花冧一夜長大了,深粉紅色,身型修長好fit!又有線條感,青綠小嘴巴! Pat Pat 還……有……一條 ...

你都有貓尾啊,好靚靚
回復

小雷子 發表於 2018-3-19 17:51:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-19 15:25
一個V字

你專登答錯嘅!
回復

小雷子 發表於 2018-3-19 17:57:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2018-3-19 15:37
你都有貓尾啊,好靚靚

第2朵花都開左啦!兩朵尾巴唔一樣架!我覺得第一朵捲起可愛啲! 20180319_175404.jpg 20180319_175308.jpg 20180319_175332.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-3-19 18:15:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-19 17:57
第2朵花都開左啦!兩朵尾巴唔一樣架!我覺得第一朵捲起可愛啲!<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

大頭那朵是公貓,看看另一朵是否雌貓~玩一玩授粉遊戲。
回復

B17 發表於 2018-3-19 18:25:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-19 17:51
你專登答錯嘅!<span class="emoji emoji1f614"></span>
<span class="emoji emoji1f493"></span><span class="emoji emoji1f49c"></span><span class="emoji emoji1f495"></span>[em ...

想象力嘅野邊有對錯之分架
回復