[問題]有沒有朋友嘗試過由大陸淘櫻花種子回港?

作者: ic3b34r 發表于 2017-8-8 18:03:34
6732 42
同上,唔知有沒有朋友成功種到櫻花樹呢(唔一定要開花,而且我知香港難開到)
ykwcherry 發表於 2017-8-8 19:41:53 |顯示全部樓層
我都想知啊
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-8 08:16:47 |顯示全部樓層

白熊已測試.... 結果:揾笨﹗

白熊已按日本朋友教,先小心開殼,再冷藏的方法.... 結果都是生唔到芽

唔知香港有冇朋友會買枝回家種呢?
回復

bkm 發表於 2018-3-11 19:51:54 來自手機 |顯示全部樓層

有……………………
回復

bkm 發表於 2018-3-11 19:53:08 來自手機 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2018-3-11 19:51
有……………………

IMG-20180309-WA0002.jpg IMG-20180309-WA0005.jpg
回復

bkm 發表於 2018-3-11 19:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-8 08:16
白熊已測試.... 結果:揾笨﹗

白熊已按日本朋友教,先小心開殼,再冷藏的方法.... 結果都是生唔到芽

農曆前訂的!
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-11 21:20:22 |顯示全部樓層

bkm可否分享您訂的資料? 或者會否仲訂多一點? 可否預埋白熊一份?
回復

bkm 發表於 2018-3-11 22:11:34 來自手機 |顯示全部樓層
我訂的是三米高
回復

bkm 發表於 2018-3-11 22:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-11 21:20
bkm可否分享您訂的資料? 或者會否仲訂多一點? 可否預埋白熊一份?

白熊:?;??
回復

bkm 發表於 2018-3-11 22:15:41 來自手機 |顯示全部樓層
現在訂的是不會開花了,過了花期了
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-13 09:22:30 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2018-3-11 22:15
現在訂的是不會開花了,過了花期了

沒有問題,因為只想種一株可以每年開下花
回復

BIRD1972 發表於 2018-3-19 16:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
bkm 發表於 2018-3-11 22:15
現在訂的是不會開花了,過了花期了<span class="emoji emoji1f611"></span>

Hi hi
我係新手
請問淘寳植物,怎樣安排到港呢?
謝謝!
回復

powergun 發表於 2018-3-19 20:56:11 |顯示全部樓層
BIRD1972 發表於 2018-3-19 16:52
Hi hi
我係新手
請問淘寳植物,怎樣安排到港呢?

去呢度睇睇

http://hkplants.com/thread-204559-1-1.html
回復

gita 發表於 2018-3-21 16:03:35 來自手機 |顯示全部樓層
我有用集運, 寄過櫻花小苗回來呀. 早陣天氣冷, 暫停出葉, 最近回暖, 好像又有動靜準備出葉. 我覺得HK應該可以種到. 不過我未試過渡夏. 要看今年夏天能否成功渡.
不過如果你想淘櫻花,最好4月前淘,因夏天新苗渡夏困難,賣家都未必會出貨。我都係去年10月賣家才開始出貨。

圖示係櫻花回來後1個月的樣子(11月),現在都係差唔多。
回復

powergun 發表於 2018-3-21 16:30:01 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 16:03
我有用集運, 寄過櫻花小苗回來呀. 早陣天氣冷, 暫停出葉, 最近回暖, 好像又有動靜準備出葉. 我覺得HK應該可 ...

又係室內種?
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-21 16:32:20 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 16:03
我有用集運, 寄過櫻花小苗回來呀. 早陣天氣冷, 暫停出葉, 最近回暖, 好像又有動靜準備出葉. 我覺得HK應該可 ...

一到夏天,你要拿佢遠離一點直射陽光位,但唔可以唔夠光(因即使香港種到的品種都唔鐘意太熱)
如果可以拿去有冷氣位都OK

白熊試過焗死過旭山山櫻,所以當個幾日天氣太熱時會拿佢地入冷氣房,而且由於日本天氣是熱的時間會乾
所以盡量模擬方會種久一點

但要記住櫻花喜乾多於濕...

P.S:用赤玉土加炭土去種櫻花

係呢,你的開花未?
回復

gita 發表於 2018-3-21 16:55:45 |顯示全部樓層

係呀. 無露台又無花園. 試下種吾種到. 如果種吾到, 生得太大, 最多靜雞雞拿落去樓下山邊地下種.
回復

powergun 發表於 2018-3-21 16:59:07 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 16:55
係呀. 無露台又無花園. 試下種吾種到. 如果種吾到, 生得太大, 最多靜雞雞拿落去樓下山邊地下種.   ...

你呢幾棵已生到天花了, 再高就唔得了

剪頂插枝再培植一棵新的, 舊株會出橫枝, 太高似一支竹  發表於 2018-3-23 07:26
回復

gita 發表於 2018-3-21 17:09:37 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-21 16:32
一到夏天,你要拿佢遠離一點直射陽光位,但唔可以唔夠光(因即使香港種到的品種都唔鐘意太熱)
如果可以拿 ...

邊有咁快開花. 呢D係一年生小苗, 剛淘回來時,高大約140-150CM, 包到成LOOK  掃把咁呀. 右手邊3棵係嫁接苗, 最快都要例如今年夏季花芽分化, 咁出年春天先可能會開花. 所以現在一定未有花睇. 最左手邊果棵係山櫻種子苗, 要更長時間(多年後???) 先會開始識開花. 但我喜歡呢棵多一些, 非常粗壯而且生長比較快. 所以多葉. 它係其他日本櫻的嫁接砧木, 所以粗生粗養. 而且很便宜.
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-21 17:15:30 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-21 17:09
邊有咁快開花. 呢D係一年生小苗, 剛淘回來時,高大約140-150CM, 包到成LOOK  掃把咁呀. 右手邊3棵係嫁接苗 ...

係呀,白熊都好鐘意山櫻,第一顆種的也是旭山山櫻

咁你要加油啦. 祝成功開花
回復

123下一頁