初種沙律菜,為什麼會軟軟的?

作者: eelleung 发表于 2017-8-6 12:04:26
2409 3
想問一下,我試種了些沙律菜放窗邊,未晒到太陽(11點左右)已經軟軟... 今日重要好好風...
家向西北,1點左右晒到6點~
琴日早回家,見佢地軟晒就放入廳涼冷氣,過一陣就硬返~但依家有涼風都已經軟,依未都係太熱?
又早幾日落左啲浸了幾日的米水,海藻+有機香草肥水,再溝水...係未這些水其實唔用得?

我係上面用泥,下面浸水的方法....
Thank you~
ykwcherry 發表於 2017-8-6 17:45:36 |顯示全部樓層
好大加台种菜,真羡慕。

你加问题我唔识,不过我行经救世军家品店时,发现呢样野好似系被种生菜用架,可惜我用不着,贴幅图过你望望先

救世军家品店 - 1.jpg
八王爺 發表於 2017-8-7 09:28:35 |顯示全部樓層
菜是不怕太陽曬,反而大風吹才易脫水。
你住幾多樓吖? 如果高樓,空氣流通,可以多D曬啊!

有太陽苗才壯健。
eelleung 發表於 2017-8-7 10:24:13 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2017-8-7 09:28
菜是不怕太陽曬,反而大風吹才易脫水。
你住幾多樓吖? 如果高樓,空氣流通,可以多D曬啊!

"菜是不怕太陽曬,反而大風吹才易脫水。" <-- 即係冇風就冇問題??

我住廿樓~
我測過溫, 成34~37度....
唔知係未真係太熱, 我放返入廳 (都30度) , 過一陣佢就挺身返, 但再放返去晒, 十分鐘左右就變晒霉菜咁軟到一個點....
返工冇人睇住, 我真係怕晒到變菜乾....
而家只好搬離當晒位, 老公早回家, 返到去搬返過去晒個零鐘睇下點先.....~"~

THANK YOU