B17之初戀

作者: 小雷子 发表于 2017-8-5 11:35:27
16812 359
小雷子 發表於 2017-11-9 09:23:32 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-9 07:59
疑似有喜嘅first love, 眼看泥面有3-4粒左近,但點解生得咁低?

係呀!有喜啦!花蕾好細,慢慢就會將高!你的幸福終於來臨!今晚出去慶祝吓!
tarepanda817 發表於 2017-11-9 11:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-9 09:23
係呀!有喜啦!花蕾好細,慢慢就會將高!你的幸福終於來臨!今晚出去慶祝吓!<span class="emoji emoji1f601"></span>[emoji ...

今晚公司要開會,要開到7:30
小雷子 發表於 2017-11-9 13:14:01 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-9 11:10
今晚公司要開會,要開到7:30

開到咁夜!人都癲!唔緊要啦!食住飯盒慶祝!
rumer 發表於 2017-11-9 15:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-13 15:32
不是每一個人的都能開花結果架!
以下呢一對經過重重困難,至死不渝,仍然無阻佢地相愛的决心,一同攜手向 ...

翻舊文~看到小雷子的初戀清新漂亮到爆炸~(大心)
小雷子 發表於 2017-11-9 16:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 15:05
翻舊文~看到小雷子的初戀清新漂亮到爆炸~(大心)

謝謝賞花!初戀好靚!下次見有分享,記住排隊啦!
rumer 發表於 2017-11-9 17:49:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-9 16:36
謝謝賞花!初戀好靚!下次見有分享,記住排隊啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>

心水靚花可遇不可求~但會認住個名同個樣~希望他朝有一日會遇上啦~

另~小雷子請繼續努力種花花~我看到大家的花花照都會好開心的~
小雷子 發表於 2017-11-9 18:09:06 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-9 17:49
心水靚花可遇不可求~但會認住個名同個樣~希望他朝有一日會遇上啦~

另~小 ...

多謝你鼓勵!我會加油!

[emoji]1f338[/emoji][emoji]1f338[/emoji][emoji]1f338[/emoji][emoji]1f497[/emoji]  發表於 2017-11-9 19:41
月鏡十夜 發表於 2017-11-9 18:47:10 |顯示全部樓層
為什麼B17大的初戀會在妳家? 莫非.....
小雷子 發表於 2017-11-13 22:38:44 來自手機 |顯示全部樓層
Oxalis Nidulans Pom Pom 出了小苗啦!生到側埋一邊!係咪想逃走! 20171113_223401.jpg
小雷子 發表於 2017-11-16 15:35:56 來自手機 |顯示全部樓層
一直都好唔明,點解初戀咁易容就企唔穩,成日搖晃不定!平日已經好小心照!今日淋水,比我發現真相!
原來一種子發芽生長,先長一條小徑,然後再係一點生長位,不斷生其他小莖,變成頭重腳輕,而根很幼!抓着泥土的力有限,未足夠支持整棵企穩!可能真係耍加泥作堅固生長點先可以穩定!(唔知有冇理解錯呢) 20171116_151556.jpg 20171116_151507.jpg
小雷子 發表於 2017-11-16 23:14:26 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-8 20:34
小雷子,教你個方法我而家用緊,你用幾枝牙籤插泥,再在牙籤圍繩就不會散開了! ...

小雷子又諗到另一個方法!就係用粗飲筒,剪短,側邊剪開,套入底部散開的莖位!完成后將飲筒插入泥!
未用呢個方法前 20171108_201932.jpg
用飲筒后,即刻直晒!
tarepanda817 發表於 2017-11-17 07:19:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-16 23:14
小雷子又諗到另一個方法!就係用粗飲筒,剪短,側邊剪開,套入底部散開的莖位!完成后將飲筒插入泥!
未 ...

你盆長很多葉呀!我的也就快可以開花了

期待花花盛開!  發表於 2017-11-17 10:26
小雷子 發表於 2017-11-17 18:24:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-8 20:53
再加變活埋!
冇法,盡量畀光佢,等佢自己搞掂

今日見有陽光,擺左初戀係有少許陽光下晒!返到屋企,見全棵謝晒!依加噴左水,急救中!重有方法補救? 20171117_181533.jpg
B17 發表於 2017-11-17 18:38:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-17 18:24
今日見有陽光,擺左初戀係有少許陽光下晒!返到屋企,見全棵謝晒!依加噴左水,急救中! ...

初戀既野,受不起驚嚇,成日搞住人地,想唔散都難,3344,順其自然
B17 發表於 2017-11-17 18:46:37 |顯示全部樓層
10月頭移過位一次,幾乎想死畀我睇
Oxalis First Love-2017-007.jpg

之後就唔再搞佢,月頭影,尚算健壯
小雷子 發表於 2017-11-17 18:55:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-17 18:38
初戀既野,受不起驚嚇,成日搞住人地,想唔散都難,3344,順其自然

我只係想揾更好方法去保護佢,冇諗過,又做返殺手!
秋天開始,窗台晒到爆!又怕曬傷佢,又怕唔夠光徒長!進退兩難!
tarepanda817 發表於 2017-11-17 19:01:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-17 18:55
我只係想揾更好方法去保護佢,冇諗過,又做返殺手!<span class="emoji emoji1f613"></span>
秋天開始,窗台晒到爆!又怕曬 ...

但我都成日掛出街曬㗎未返到屋企,唔會佢哋會點呢
小雷子 發表於 2017-11-17 19:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-17 18:46
10月頭移過位一次,幾乎想死畀我睇

究竟野外的酢醬草係點樣生存呢?
見你種得非常靚,又多花!
點解放露台曬都冇問題?
莫非我呢棵真係太嬌生慣養!
小雷子 發表於 2017-11-17 19:16:06 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-17 19:01
但我都成日掛出街曬㗎未返到屋企,唔會佢哋會點呢<span class="emoji emoji1f644"></span> ...

平日都係放出外面晒?
睇嚟係我呢棵最冇用!
B17 發表於 2017-11-17 19:19:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-17 19:12
究竟野外的酢醬草係點樣生存呢?
見你種得非常靚,又多花!
點解放露台曬都冇問題? ...

野生咪地上一堆野草咁樣,曬唔緊要,唔熱就得