水種 及 正常 E. Pink Satin 比較

作者: aegean008a 發表于 2017-8-3 00:02:00
2295 12

第一張照片,試用水種 及用LED照E.Pink Satin, 都冇問題. 定時換水加肥,健康生長。顏色粉紅色。

第二張相的種泥及用LED照,顏色偏紅,綠色小。
第三及第四張相的放窗邊,每天約有一小時陽光,顏色深D及綠色多D。 發現這品種於夏季高温環境也生長良好。
Ison 發表於 2017-8-3 02:07:18 |顯示全部樓層
各有各靚,多謝分享經驗
回復

Tongbbmuimui 發表於 2017-8-4 18:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
前輩我都入左粉紅喜蔭,請問以你經驗要等到有走莖一般幾耐左右架?因為知道粉紅係生長比較緩慢,謝謝你
回復

B17 發表於 2017-8-4 19:02:14 |顯示全部樓層
多到攞黎做實驗
回復

aegean008a 發表於 2017-8-4 20:29:25 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2017-8-4 18:58
前輩我都入左粉紅喜蔭,請問以你經驗要等到有走莖一般幾耐左右架?因為知道粉紅係生長比較緩慢,謝謝你 ...

我不是前輩呀!這裏有很多我們的前輩高手呢!
這些粉紅喜蔭都是2016年12月轉盆,放在窗檯位大半年,或者這品種喜愛足夠光照,愈生愈大,剛才見到已有有兩節的走莖!但太多直射光會令D葉綠色多左,粉紅色少左,葉的size 也大很多。
回復

tarepanda817 發表於 2017-8-4 20:38:21 來自手機 |顯示全部樓層
水種的話,水位要浸到那一個位置?長期浸水對根莖會不會有影響?
回復

Tongbbmuimui 發表於 2017-8-4 20:53:18 來自手機 |顯示全部樓層
明白,多謝你,甘我用人工燈照先,怕淨間反祖五再粉紅就五pink lady啦啦哈哈
回復

aegean008a 發表於 2017-8-4 21:45:04 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-4 20:38
水種的話,水位要浸到那一個位置?長期浸水對根莖會不會有影響?

水種就吾浸過d葉,離半寸啦。每星期換水一次及半個月加一次肥。
見到水種d根會比較長,幾健康的。
但整棵生長會比較慢,可能營養不良!
實驗性質,可試試,可能有新發現,如有,通知大家。
回復

Cyhui 發表於 2017-8-6 19:03:34 |顯示全部樓層
aegean008a 發表於 2017-8-4 20:29
我不是前輩呀!這裏有很多我們的前輩高手呢!
這些粉紅喜蔭都是2016年12月轉盆,放在窗檯位大半年,或者 ...

有關;(但太多直射光會令D葉綠色多左,粉紅色少左),應該是調轉吧?過光葉片會變得更紅,光線不足會造成葉片增加綠色才對。食得太飽就不用增加葉綠素,坐食山崩,這時的粉紅喜䒡會越來越紅是最危險的時候,氣温或光線一旦突然轉變,就會馬上爛葉,一發不可收拾。

造成綠葉的成因,我認為是温度過低。

回復

Tongbbmuimui 發表於 2017-8-7 11:01:38 |顯示全部樓層
多謝晒,好有用呀呢D資料,的確買左番屋企後好易爛葉,五知點停止佢再爛葉,心都赤埋,嗚嗚
回復

aegean008a 發表於 2017-8-14 21:58:27 來自手機 |顯示全部樓層
Cyhui 發表於 2017-8-6 19:03
有關;(但太多直射光會令D葉綠色多左,粉紅色少左),應該是調轉吧?過光葉片會變得更紅,光線不足會造 ...

以前的粉紅喜蔭放在室內,完全沒有直接太陽照,粉紅keep得幾好。葉子比較軟。
這一盆放在有太陽照射地方大半年,比室內種植的強壯左,中央初出的葉子深紅色,但愈大,綠色就愈多。(請看今晚拍攝的照片)
溫度不是主要因素,因為這間房比較熱/焗的,它生長都非常健康。
回復

Ison 發表於 2017-8-14 23:35:31 |顯示全部樓層
aegean008a 發表於 2017-8-14 21:58
以前的粉紅喜蔭放在室內,完全沒有直接太陽照,粉紅keep得幾好。葉子比較軟。
這一盆放在有太陽照射地方 ...

真係種得好靚
回復

PACO 發表於 2017-8-14 23:47:36 |顯示全部樓層
唔悶養都生得咁靚,真係利害!!
回復