返回列表 發新帖

飛機草~~~紫色,綠色

作者: vvboy 发表于 2017-7-29 17:59:59
6204 57
vvboy 發表於 2017-12-4 10:36:40 |顯示全部樓層
sam 發表於 2017-12-3 18:39

以我觀察,差不多要成個月先長苗呀 (/^▽^)/
加油啊

sam
密切期待  發表於 2017-12-4 19:11
vvboy 發表於 2017-12-17 09:34:57 |顯示全部樓層
*\(^o^)/* (/^▽^)/ *\(^o^)/*
vvboy 發表於 2017-12-17 09:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
無剪走花串,種子被吹到處處皆是。
濕水後變咗西米露,乾咗又黏住好實。
不捨得視而不見,逐米逐米用手指番,又凍又攰。
粒粒皆辛苦。

能分享種子給我嗎?  發表於 2018-1-4 17:45
yunge0 發表於 2017-12-17 18:39:58 來自手機 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-12-17 09:40
無剪走花串,種子被吹到處處皆是。
濕水後變咗西米露,乾咗又黏住好實。
不捨得視而不見,逐米逐米用手指 ...

你很有心機。
上次分享的種子丟入花盤後無動靜,這兩天吹大風, 說不定種子細細已被風吹走。
warren0713 發表於 2018-1-18 21:26:55 |顯示全部樓層
幾時有種子分享呀?哈
vvboy 發表於 2018-1-28 12:35:10 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2018-1-18 21:26
幾時有種子分享呀?哈

Sorry, 依家先睇到。
可pm地址給我
vvboy 發表於 2018-1-28 12:44:29 來自手機 |顯示全部樓層
母株長期開花,搞到疏疏落落。
種子周圍飛,多咗幾棵幼苗*\(^o^)/*
yunge0 發表於 2018-1-28 20:19:05 來自手機 |顯示全部樓層

恭喜你又長了幾棵新株。上次第一時間把你分享的種子丟入花盤後至今仍然無動靜,可以再問你取種子嗎?
vvboy 發表於 2018-1-28 20:57:14 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-1-28 20:19
恭喜你又長了幾棵新株。上次第一時間把你分享的種子丟入花盤後至今仍然無動靜,可以再問你取種子嗎? ...

please see pm la
vvboy 發表於 2018-4-2 20:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
再接再厲,難得去到元朗花場,再買一盆綠色
vvboy 發表於 2018-4-7 21:23:21 |顯示全部樓層
紫色飛機草半年不断開花,種子粗略估計超過500粒。因期間收咗约200粒分享,大部分都無理會,隨風而去。
花盆偶然長出小苗,但很弱小,只有幾棵成功。
而特登將種子放入花盆種植,從來未曾成功
vvboy 發表於 2018-4-7 21:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
母株變得很瘦弱。
自己冒出來的幼苗。
月鏡十夜 發表於 2018-4-10 16:05:06 |顯示全部樓層
鳴.... 上次的種子埋入到現在已經2個月還未能發芽, 我猜大概已經....
yunge0 發表於 2018-4-10 20:33:21 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-4-10 16:05
鳴.... 上次的種子埋入到現在已經2個月還未能發芽, 我猜大概已經....

我上回收到的種子都是未能成功發芽,由於今次下種有落網蓋好,肯定不會被風吹走。可能是種植環境不對吧!雖然會失望,但覺得種植都是隨緣。仍然感謝樓主分享,希望樓主繼續上載近況。

我們一起衝去vv家搶吧~  發表於 2018-4-11 19:36
Princestar 發表於 2018-7-28 17:52:20 來自手機 |顯示全部樓層
之前花展買咗一盆,但大風吹跌個盆乾死咗棵蝙蝠草  ,請問大家知唔知邊度有得買綠色蝙蝠草?
sam 發表於 2018-8-2 12:07:55 |顯示全部樓層
航班嚴重delay半年, 已秘密起飛...

yunge0 發表於 2018-8-2 21:21:09 來自手機 |顯示全部樓層
sam 發表於 2018-8-2 12:07
航班嚴重delay半年, 已秘密起飛...

恭喜! 祝旅途順利! 平安!
菜妹 發表於 2018-8-3 00:40:12 |顯示全部樓層
多年前拎過2粒分享種子,都係發唔到芽,原來大家都有相同問題,哈哈,各位一齊加油!