飛機草~~~紫色,綠色

作者: vvboy 發表于 2017-7-29 17:59:59
6235 56

尋日經過大埔墟,咁啱遇到山啦啦。
望了又望,望了又望,來來回回,卒之帶佢哋返屋企
*\(^o^)/*(/^▽^)/ *\(^o^)/*
vvboy 發表於 2017-7-29 18:04:38 來自手機 |顯示全部樓層
*\(^o^)/* (/^▽^)/ *\(^o^)/*
回復

Bing 發表於 2017-7-30 00:20:51 |顯示全部樓層
哈哈,我都睇咗兩日,不過無買,因為上次(幾個月前)已經係佢度買咗一盆綠色飛機草,買嗰時同你棵綠色嘅一樣細細盆,而家已經差不多一尺高了,啲新葉有我半隻手掌咁大。
今次買咗盆平行紋油點百合
回復

vvboy 發表於 2017-7-30 17:37:39 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-7-30 00:20
哈哈,我都睇咗兩日,不過無買,因為上次(幾個月前)已經係佢度買咗一盆綠色飛機草,買嗰時同你棵綠色嘅一樣 ...

嘩,呢棵百合D紋好靚呀
我無見到賣呀!我都鐘意呀
我想睇吓你棵飛機葉,
又想請教你,種佢嘅心得
回復

Bing 發表於 2017-7-30 20:43:41 |顯示全部樓層
棵百合得一棵,開檔第一日就俾我買咗啦,不過老闆話佢花場仲有,你試吓問問佢肯唔肯拎多盆出嚟賣俾你。
飛機草我都係第一次種,無乜心得,見佢咁纖幼,估佢唔曬得,就擺佢係露台最入面,見泥乾就淋水,就係咁囉。另外,聽老闆講,佢怕凍,冬天最好拎番入屋。另外,你可以睇吓呢篇文 http://www.strangewonderfulthings.com/278.htm
你棵紅色飛機草又靚又抵,又有咁多花,我次次行過都掙扎好唔好買埋佢,而家唔駛煩lu。
回復

vvboy 發表於 2017-7-31 09:44:53 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-7-30 20:43
棵百合得一棵,開檔第一日就俾我買咗啦,不過老闆話佢花場仲有,你試吓問問佢肯唔肯拎多盆出 ...

thanku so much
佢話果日最後一天, 其待下次再遇上.
回復

Bing 發表於 2017-7-31 17:19:21 |顯示全部樓層
我的綠色飛機草,大嘅葉已經超過4寸半闊啦
IMGP2062.JPG IMGP2060.JPG

回復

吉祥 發表於 2017-7-31 20:09:44 |顯示全部樓層
飛機草好得意呀, 我都係第一次見
回復

B17 發表於 2017-7-31 22:25:09 |顯示全部樓層
風吹飛機草d葉係咪識發下發下架
回復

Bing 發表於 2017-9-26 20:25:29 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-7-31 09:44
thanku so much
佢話果日最後一天, 其待下次再遇上.

今日又見到老闆開檔,佢話今次開到28號
回復

vvboy 發表於 2017-9-26 20:38:50 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-9-26 20:25
今日又見到老闆開檔,佢話今次開到28號

謝謝Bing
去睇下先*\(^o^)/*
回復

Noifki 發表於 2017-9-30 10:01:24 |顯示全部樓層
請問樓主飛機草在大埔墟邊度買?
謝謝!
回復

vvboy 發表於 2017-9-30 14:06:42 |顯示全部樓層
Noifki 發表於 2017-9-30 10:01
請問樓主飛機草在大埔墟邊度買?
謝謝!

我今次無時間去,尋日去到已經無擺檔。
係短期租約地舖。大埔公園仔廣福里行出廣福道方向,
即金舖對面。
要等下次了。
回復

Noifki 發表於 2017-10-6 10:04:20 |顯示全部樓層
thank you 樓主
回復

vvboy 發表於 2017-11-2 09:54:33 |顯示全部樓層
:D
回復

vvboy 發表於 2017-11-2 09:59:57 來自手機 |顯示全部樓層
上個月食咗生蠔病咗幾日,綠色飛機草被疏忽照顧,變咗乾花ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~
回復

vvboy 發表於 2017-11-2 10:01:44 來自手機 |顯示全部樓層
好彩紅色飛機草無事,仲收咗D種子*\(^o^)/*
回復

B17 發表於 2017-11-2 11:28:11 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2017-11-2 09:59
上個月食咗生蠔病咗幾日,綠色飛機草被疏忽照顧,變咗乾花ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~ ...

可惜,綠飛機靚d啊
回復

Bing 發表於 2017-11-2 15:39:22 |顯示全部樓層
我棵綠色飛機草變咗紅色,唔知係太曬定係因為啲葉老咗,同埋可能因為太熱,生長好慢,又無花。希望遲啲會好啲。
回復

vvboy 發表於 2017-11-3 09:03:08 |顯示全部樓層
Bing 發表於 2017-11-2 15:39
我棵綠色飛機草變咗紅色,唔知係太曬定係因為啲葉老咗,同埋可能因為太熱,生長好慢,又無花。希望遲啲會好 ...

變化咁大,我想睇下丫。唔該。
回復

123下一頁