檸蜜打梘記....

作者: ElektraLau 发表于 2017-7-27 00:08:34
3102 22
因為自己2隻狗狗叫檸檬同蜜糖,所以就叫檸蜜打梘記喇....
第一1次拉花,雖然比預期個花唔同左,但出泥效果都唔錯,
今次用左粉紅石泥同粉藍石泥泥做呢一倨拉花...
希望下次會更好....最後有4塊無拉花係底下...我印左印仔等佢好睇D喇

4個拉花梘

4個拉花梘

係底拉唔到花,就幫佢印下印仔喇

係底拉唔到花,就幫佢印下印仔喇

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2017-7-27 09:01:02 |顯示全部樓層
請問是竉物皂嗎?
jellyfishy 發表於 2017-7-27 09:08:37 |顯示全部樓層
想拉這個花?

ElektraLau 發表於 2017-7-27 12:59:53 |顯示全部樓層

係阿,想拉2隻色,不過拉唔到
佢地都會用阿,不過主要係比我冬天用
jellyfishy 發表於 2017-7-28 08:50:00 |顯示全部樓層
ElektraLau 發表於 2017-7-27 12:59
係阿,想拉2隻色,不過拉唔到
佢地都會用阿,不過主要係比我冬天用{:emoji_011 ...

有得檸蜜個名, 應該實有佢地份(玩泡泡)~
ElektraLau 發表於 2017-11-21 17:54:37 來自手機 |顯示全部樓層

21/11/2017

最近天氣轉冷,我自己d濕疹又出返泥
之前重因爲抵抗力差生蛇
所以打返2盤皂比自己用下。

紫草梘(返去影)
甩模甩得太早,6號入模17號甩出泥都係未硬
做2次都係禁,會唔會因為紫草橄欖油會偏軟,下次加返d脂類會好d

山茶花乳木果梘
感覺一落鈉就變色,重已為佢會速T
點知唔係,感覺好潤,做佐粉紅石泥渲染
好期待呢

jellyfishy 發表於 2017-11-22 09:53:46 |顯示全部樓層
紫草橄欖油皂, 你個配方是?
ElektraLau 發表於 2017-11-23 00:06:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-22 09:53
紫草橄欖油皂, 你個配方是?

紫草浸泡油 225G
椰子油        225G
蓖麻油        75G
NA              105G
水              235G

好軟,差小小甩唔到模
jellyfishy 發表於 2017-11-23 09:40:05 |顯示全部樓層
呢個配方, 蓖麻油14%沒需要咁高比例, 雖然咁會多D 泡, 但亦會令皂很易軟爛. 可能蓖麻油多, 致皂甩模有難度. , 放乾爽位置2-3日便較好甩模了
ElektraLau 發表於 2017-11-23 12:41:29 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-23 09:40
呢個配方, 蓖麻油14%沒需要咁高比例, 雖然咁會多D 泡, 但亦會令皂很易軟爛. 可能蓖麻油多, 致皂甩模有難度. ...

我放左好多日喇,最後都係甩模甩到好醜,
不過切開左有電視機
jellyfishy 發表於 2017-11-23 12:55:09 |顯示全部樓層
ElektraLau 發表於 2017-11-23 12:41
我放左好多日喇,最後都係甩模甩到好醜,
不過切開左有電視機  ...

咁多日仲有電視框, 暗示室內濕度唔低, 可能有75濕度以上, 咁濕環境, 皂又點會乾.

因為蓖麻油吸水, 如果你在一般家居室內晾皂, 近2個星期下雨, 蓖麻油在皂中就會吸水, 令整體件皂唔乾.

要皂晾得乾, 最好在相對濕度70以下.  
ElektraLau 發表於 2017-11-23 14:43:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-23 12:55
咁多日仲有電視框, 暗示室內濕度唔低, 可能有75濕度以上, 咁濕環境, 皂又點會乾.

因為蓖麻油吸水, 如果 ...

我屋企長期冷氣(平均50-65),但之前有包保鮮紙係面,
佢不停出水,所以拎開左,但就有白粉出現
jellyfishy 發表於 2017-11-24 08:41:20 |顯示全部樓層
ElektraLau 發表於 2017-11-23 14:43
我屋企長期冷氣(平均50-65),但之前有包保鮮紙係面,
佢不停出水,所以拎開左,但就有白粉出現
...

之前包得太密濕度太高, 加上溫度有較大差異, 就會裡面乾唔到, 個面又太乾.

呢D 天氣都開冷氣。。。 我一年四季都唔開冷氣的, 環保.
jellyfishy 發表於 2017-11-24 08:50:22 |顯示全部樓層
可能有時關冷氣個下都會因condensation 令皂內的蓖麻油勁吸水.  

BTW, 長開冷氣對皮膚和呼吸道都唔好, 保重.
ElektraLau 發表於 2017-11-24 15:26:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-24 08:50
可能有時關冷氣個下都會因condensation 令皂內的蓖麻油勁吸水.  

最近凍返D會關下,因為屋企只有3個小氣窗,
又唔通風,熱小小都只好開冷氣
jellyfishy 發表於 2017-11-24 16:55:58 |顯示全部樓層
我習慣左28度都可以熟睡... 無咁易患上呼吸道感染
ElektraLau 發表於 2017-11-24 16:58:00 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2017-11-24 16:55
我習慣左28度都可以熟睡... 無咁易患上呼吸道感染

太HOT我訓唔到阿,
無計
ElektraLau 發表於 2017-11-25 19:58:44 來自手機 |顯示全部樓層
2個都切好曬喇,紫草切完重上面無啦啦白粉佐
不過唔緊要喇,山茶花個渲染去曬左右
ElektraLau 發表於 2018-3-28 19:32:46 來自手機 |顯示全部樓層
好耐年上泥喇
等我交下功課先,呢幾個月都有打下皂
留定泥出年收成
搬佐屋,終於可以有個角落放皂寶寶
同樣地,好掛住谷主

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2018-4-4 09:08:19 |顯示全部樓層
祝樓主的皂皂如多肉一樣咁乾爽穏定~
12下一頁