成功分享1000份

作者: B17 發表于 2017-7-19 11:59:17
5467 92
B17 發表於 2017-7-20 23:45:14 |顯示全部樓層

唔分普通野,好似喜蔭, 常見迷岩,壞鬼花貓, 爆竹百合, 淨番新d分得比較少嘅迷岩,所餘無幾

水種venus失敗,只得幾棵幼苗,掉咗佢,算!

回復

雙魚座 發表於 2017-7-21 09:47:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-20 23:45
唔分普通野,好似喜蔭, 常見迷岩,壞鬼花貓, 爆竹百合, 淨番新d分得比較少嘅迷岩,所餘無幾 ...

可是B大大,你的普通野,好多新人都無
回復

hiatus 發表於 2017-7-21 10:27:34 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-20 23:45
唔分普通野,好似喜蔭, 常見迷岩,壞鬼花貓, 爆竹百合, 淨番新d分得比較少嘅迷岩,所餘無幾 ...

掉得好!有捨先有得,照顧得太多是負擔,失去了種花之樂趣~
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 10:33:04 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-21 10:27
掉得好!有捨先有得,照顧得太多是負擔,失去了種花之樂趣~

對我而言說易做難,所以屋企大小盆栽巳過百盆,日日都好嘥時間去打理些盆栽,之前才有感而發寫網誌話自己變成花奴隸。
回復

hiatus 發表於 2017-7-21 11:42:39 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 10:33
對我而言說易做難,所以屋企大小盆栽巳過百盆,日日都好嘥時間去打理些盆栽,之前才有感而發寫網誌話自己 ...

做起來難,說明你仲唔夠多哈哈,等到你上千盆時就想掉就掉啦
回復

B17 發表於 2017-7-21 12:37:19 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 10:33
對我而言說易做難,所以屋企大小盆栽巳過百盆,日日都好嘥時間去打理些盆栽,之前才有感而發寫網誌話自己 ...

掉啦,掉啦,掉咗AV先,太佔位啦
回復

B17 發表於 2017-7-21 12:40:02 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-21 11:42

我都大大小小成百盆,好彩一半係露台,淋水方便d

你更好,露天花槽,唔洗理佢
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 14:50:32 來自手機 |顯示全部樓層
因為我有一半以上係紫羅蘭,而紫羅蘭的盆又大小不一,但紫羅蘭又要乾透才可淋水,所以得閒就要逐盆拎上手睇和感受是否輕,否則半乾淋水會焗濕爛根……雖然鐘意紫羅蘭多些,做得多都嫌麻煩。故開始改種花貓和迷岩。但花貓現都令我好有挫敗感,之前買或花友分享的苗或蟲都陸續出現問題,例如苗爛根或萎靡死咗,蟲又變黑……所以現唔敢買花貓蟲/苗來種,見有分享都無之前咁踴躍。反而覺迷岩易種些,現就迷種迷岩
回復

hiatus 發表於 2017-7-21 14:53:13 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-21 12:40

你更好,露天花槽,唔洗理佢:loveliness ...

唔係唔洗,係唔想。。。
室內就大多住溫室,7-10天淋一次
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 14:55:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-21 12:40

你更好,露天花槽,唔洗理佢:loveliness ...

今月初影的相,其實我的花槽雖是露天,但下面有膠箱擺放東西,上面擺放一塊板。我都要逐盆拎入洗手間淋水,因為擔心就這樣淋水,花槽下積水滋生蚊蟲

好勁(⊙_⊙)好多棵!!  發表於 2017-7-21 17:12
回復

B17 發表於 2017-7-21 14:57:25 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-21 14:53
唔係唔洗,係唔想。。。

唔洗點打理,得閒賞下花,令人羨慕
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 14:59:33 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-21 14:53
唔係唔洗,係唔想。。。

除非係有問題要住溫室(但溫室每天打開一次或二次透氣),否則我都係排放房間和廳中有張枱仔面上。都係要經常檢查需否拎入洗手間淋水
回復

B17 發表於 2017-7-21 15:00:36 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 14:55
今月初影的相,其實我的花槽雖是露天,但下面有膠箱擺放東西,上面擺放一塊板。我都要逐盆拎入洗手間淋 ...

要拎入黎淋水都幾煩下 真係要減產先掂
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 15:07:14 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2017-7-21 11:42

上千盆就無可能,而家百幾盆巳開始造成困擾。但或者係心癮,都係樂此不疲。一見到屋企沒有的品種,又忍唔住想擁有。
所以都好佩服B大和angela819或其他花友咁大方,對於唔識得的人都咁慷慨分享。坦白講,我就無咁大方。一係要認識得的又或者互相交換,否則就算屋企有多都唔捨得主動分享。真心佩服佢哋。 FB_IMG_1500619122852.jpg FB_IMG_1500619163618.jpg
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 15:13:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-21 15:00
要拎入黎淋水都幾煩下 真係要減產先掂

所以而家每日起碼要花1至2小時或以上去打理些盆栽。可能我仍未能做到好似B大咁瀟灑和克制自己,要好有修養功力先得
回復

B17 發表於 2017-7-21 15:17:38 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 15:13
所以而家每日起碼要花1至2小時或以上去打理些盆栽。可能我仍未能做到好似B大咁瀟灑和克制自己,要好有修 ...

唔緊要,由掉花開始做起
回復

B17 發表於 2017-7-21 15:19:05 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 15:07
上千盆就無可能,而家百幾盆巳開始造成困擾。但或者係心癮,都係樂此不疲。一見到屋企沒有的品種,又忍唔 ...

真係好嚴重,大家唔好再畀花佢
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 15:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
FB_IMG_1500621549144.jpg FB_IMG_1500621557802.jpg
成日要拎入洗手間淋濕泥土,而夏天更加要擔心泥濕焗爛根或爛葉,好多時都要特登搬出廳吹風扇吹乾

好好心機(=^^=)你係惜花人  發表於 2017-7-21 17:17
回復

B17 發表於 2017-7-21 15:29:43 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-21 15:26
成日要拎入洗手間淋濕泥土,而夏天更加要擔心泥濕焗爛根或爛葉,好多時都要特登搬出廳吹風扇吹乾 ...

睇黎你間屋係畀花住,唔係你住

你唔真係有隻牧羊卦
回復

Vinia 發表於 2017-7-21 15:34:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-21 15:19
真係好嚴重,大家唔好再畀花佢

花癮好難戒(就算無得分享,都會慳省其他方面支出去買。所以唔好叫其他花友唔好分享俾我,我好慘,要好慳。)除非好似以前種極都死才會頹廢無動力,但都唔會死心。好似以前種紫羅蘭都無法度過夏天,所以通常夏天忍手唔買,一過夏天又會去買。
回復