救救我盆熊童子啦。

作者: Monse 发表于 2007-9-14 13:51:48
8139 33
上個月係繽紛買了一盆熊童子回家,問了店員怎樣照顧,他說一星期澆一次水就得,極易種喎,回到家咪照做囉,點知這幾天無意間觸碰到佢,嘩!D葉甩晒出黎呀,嚇得我呀,再碰吓啦點知仲衰甩剩支莖呀,我唔敢再掂佢呀,有無高人指點吓我,請救救我盆熊童子啦。
Monse 發表於 2007-9-15 08:47:14 |顯示全部樓層
acylui

謝謝你幫忙找資料,似乎無物辦法了只好看著熊童子慢慢死亡了,嘩!好心痛家呢,原來只可欣賞個零月咋,而且仲買得好貴家呢。
lammanfung 發表於 2007-9-15 18:18:52 |顯示全部樓層

回復 #1 Monse 的帖子

我很想種熊童子,可惜到現在都找不到!
JenniferC 發表於 2007-9-15 21:11:38 |顯示全部樓層
唉~
我那盆熊童子也很慘,天冷時的熊童子"山",現在也掉了不少胖熊掌…

天冷時

現在…

近幾個月天熱連窗邊也不敢放,放有通風陰"涼"的地方,晚間有冷氣日光燈(廳燈)
希望在天冷時掉了掌掌的丫位再生出小掌掌就好了。

爭些少就可以捱過去的了,大家加油~~!!

JenniferC 發表於 2007-9-15 21:13:15 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2007-9-15 18:18 發表

天冷時再去尋寶吧,今天去過花墟,一盆都唔見~
Monse 發表於 2007-9-17 13:59:19 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-9-15 21:13 發表

天冷時再去尋寶吧,今天去過花墟,一盆都唔見~

熊童子是我個多月前係繽紛買架($198.00)。
JenniferC 發表於 2007-9-17 20:47:50 |顯示全部樓層
我那盆都是上年5月在繽紛買
買是細細盆胖胖的好可愛,冇記錯的話好似係30蚊有找
ayclui 發表於 2007-9-17 22:45:43 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-9-17 13:59 發表

熊童子是我個多月前係繽紛買架($198.00)。

嘩嘩! Monse 你盆熊童子真貴...
Monse 發表於 2007-9-18 15:22:34 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-9-17 22:45 發表

嘩嘩! Monse 你盆熊童子真貴...

不過係好大盆既,我分左三四盆比公司的同事。
Monse 發表於 2007-9-18 15:24:04 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-9-17 20:47 發表
我那盆都是上年5月在繽紛買
買是細細盆胖胖的好可愛,冇記錯的話好似係30蚊有找

Jennifer
你果盆細細盆都好可愛喎
ayclui 發表於 2007-9-19 19:03:12 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-9-18 15:22 發表

不過係好大盆既,我分左三四盆比公司的同事。

咁你有無問同事攞番 d d 呢?
Monse 發表於 2007-9-20 18:34:00 |顯示全部樓層
無喎!上個月中開始我個Section搬左去第二度,唔再係同一座大厦上班而且大家都好繁忙成日唔記得問吓佢地果棵係咪好似我棵熊童子咁,等我明天問吓先。
ppchu 發表於 2007-9-21 11:58:21 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-9-20 18:34 發表
無喎!上個月中開始我個Section搬左去第二度,唔再係同一座大厦上班而且大家都好繁忙成日唔記得問吓佢地果棵係咪好似我棵熊童子咁,等我明天問吓先。 ...

pp之前都係 紛紛買過......都要 $98 .不過真係好大盆....不過命運如 monse大大盆小熊一樣掛掉了,  有人話比pp知要大乾大濕, 足夠陽光先可以種到又肥又壯......
ayclui 發表於 2007-9-21 12:07:20 |顯示全部樓層
pp 你蒲頭啦
ppchu 發表於 2007-9-21 12:20:06 |顯示全部樓層
係呀.....潛左水一排嘛....^^   同 你 + MONSE大大  打個招呼 ^^
Connie 發表於 2007-9-21 20:42:01 |顯示全部樓層
我的熊童子放在公司 , 有新手手出 ,但變小
Monse 發表於 2007-9-22 14:04:31 |顯示全部樓層
原帖由 ppchu 於 2007-9-21 12:20 發表
係呀.....潛左水一排嘛....^^   同 你 + MONSE大大  打個招呼 ^^

嘩!真係好耐唔見啦 ,我發覺有些花友係秋天就會走出黎架啦,佢地每年都會放暑假,應該既夏天真係種咩都唔掂呀,這裡相信將會更熱鬧了 。  嘻嘻...

PPChu歡迎你歸隊。

Monse 發表於 2007-9-22 14:06:52 |顯示全部樓層
原帖由 Connie 於 2007-9-21 20:42 發表
我的熊童子放在公司 , 有新手手出 ,但變小

咁好呀,有熊掌仔生出黎 ,你要比心機種好佢呀
Monse 發表於 2007-9-22 14:09:26 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2007-9-15 18:18 發表

你睇完我們這個貼還想種呀
12下一頁