2017年的套筒,長筒

作者: Vinia 发表于 2017-7-7 18:43:44
4291 88
B17 發表於 2017-7-30 18:14:06 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 18:04
唔該晒提醒。好彩我分享唔多,而且全都係1個半月前或之前的事,那時應未中招。經發叔今日一提,我現諗諗 ...

有蟲患,唔可以再畀野你啦
Vinia 發表於 2017-7-30 18:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 17:34
唔要條虫, 再浸洗潔精水消毒, 然後插水種住先

屋企有大大小小百幾盆盆栽,近這星期才分批消毒換泥一半,巳搞到我好煩又頹,好無助……所以今日才特登山長水遠去發叔那里買花泥和請教。但今日發叔聽我講完,話巳好嚴重,又話會空氣傳染……分分鐘巳全部感染,單是用洗潔精水都未必有效,叫我除咗紫羅蘭,其他丟掉,包括迷岩。但我好唔捨得,現叫我唔要花貓蟲和球根,鱗莖,我真的唔捨得,但又好擔心一鑊熟。因棉花蟲唔單止影響植物,都影響人
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:16:50 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 18:04
唔該晒提醒。好彩我分享唔多,而且全都係1個半月前或之前的事,那時應未中招。經發叔今日一提,我現諗諗 ...

清水洗無用, 一定要去根消毒重種 !
Vinia 發表於 2017-7-30 18:28:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-30 18:14
有蟲患,唔可以再畀野你啦

所以第一次去發叔花場空手而回,一盆紫羅蘭都無買到,只係買2袋泥和一些吉盆。不過見些紫羅蘭和迷岩放在房間可能暫未見棉花蟲踪影。不過我無逐盆拔出植株出來睇。之前B大你分享的迷岩側芽我放在日本珠石和金泥扦插,應該唔會受感染吧。我估若有新的植株,會放在阿女房間隔離。棉花蟲應該無咁犀利由廳去到房間吧?
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:29:02 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 18:15
屋企有大大小小百幾盆盆栽,近這星期才分批消毒換泥一半,巳搞到我好煩又頹,好無助……所以今日才特登山 ...

迷岩唔要球無問題, 留頂芽可重種, 貓也可留頂芽再插, 現在最重要掉哂D泥, 以免擴散, 再消毒放花的地方, 再消毒植物, 才再重種, 分批消毒換泥有可能再度感染
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:33:10 |顯示全部樓層
消毒後, 貓可插水養住先, 迷岩頂芽可用zip噴濕袋住, 都可發根架, 再慢慢種番
紅豆包 發表於 2017-7-30 18:34:18 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 17:01
唔好意思,之前無睇到你的回應。我都覺得這長筒粗生易種。

綿花蟲多數係泥入面,可剪下枝條,再隔離清毒,舊泥同盆棄掉
Vinia 發表於 2017-7-30 18:37:50 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:16
清水洗無用, 一定要去根消毒重種 !

我之前無經驗,亦太少瞧棉花蟲,以為水淹會死,結果昨早我做過實驗,原來浸十幾鐘分都唔會死…… 20170730_183556.png
紅豆包 發表於 2017-7-30 18:41:13 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 18:28
所以第一次去發叔花場空手而回,一盆紫羅蘭都無買到,只係買2袋泥和一些吉盆。不過見些紫羅蘭和迷岩放在 ...

可留意下底碟,有無綿花蟲爬出來,就知有無中綿綿,當然有心機的話,每盆倒泥膽出嚟睇吓

我平時都係咁做  發表於 2017-7-30 20:37
Vinia 發表於 2017-7-30 19:03:13 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:29
迷岩唔要球無問題, 留頂芽可重種, 貓也可留頂芽再插, 現在最重要掉哂D泥, 以免擴散, 再消毒放花的地方,  ...

其實係咪真的唔可以留低些根球和鱗莖?因為有大岩桐和迷岩,還有套筒都唔少球根,最近我又買咗好多花貓,亦有唔少仍係蟲
之前換盆巳掉晒舊泥,連花盆都大消毒 20170726_120937.jpg
Vinia 發表於 2017-7-30 19:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-7-30 18:34
綿花蟲多數係泥入面,可剪下枝條,再隔離清毒,舊泥同盆棄掉

舊泥巳掉,盆唔捨得,不過有用漂白水浸消毒

最穩陣再用熱水,淋多次花盆  發表於 2017-7-30 20:05
Vinia 發表於 2017-7-30 19:07:21 來自手機 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-7-30 18:41
可留意下底碟,有無綿花蟲爬出來,就知有無中綿綿,當然有心機的話,每盆倒泥膽出嚟睇吓 ...

其實都唔見底碟底有蟲,係要拔出植株才見到

可能有啲中咗,未多到爬出嚟  發表於 2017-7-30 20:06
Vinia 發表於 2017-7-30 19:15:56 來自手機 |顯示全部樓層
其實有無花友都好似我咁樣受棉花蟲禍害?最後如何善後?真的忍心丟掉些盆栽,抑或用洗潔精水噴可終治?
我現買了2大袋泥,但現都不知從何入手。原來屋企太多盆栽真的未必係件好事
Vinia 發表於 2017-7-30 19:20:34 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 18:33
消毒後, 貓可插水養住先, 迷岩頂芽可用zip噴濕袋住, 都可發根架, 再慢慢種番
...

我試過剪下花貓枝條插水,最終都係萎靡爛掉,反而用珠石和金泥可成功生根。所以昨日巳剪下好多花貓枝條都係用珠石金泥扦插,而迷岩頂芽我試下你這方法。唔該晒
紅豆包 發表於 2017-7-30 19:58:09 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 19:15
其實有無花友都好似我咁樣受棉花蟲禍害?最後如何善後?真的忍心丟掉些盆栽,抑或用洗潔精水噴可終治?
我 ...

相信園藝館有啲花友,都曾經試過種綿花蟲,我都試過,當時都忍心掉咗,差不多100盆AV.....花死花還在,當經驗,以後帶新花返來,一定要消毒隔離
pekklewin 發表於 2017-7-30 20:00:11 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 19:20
我試過剪下花貓枝條插水,最終都係萎靡爛掉,反而用珠石和金泥可成功生根。所以昨日巳剪下好多花貓枝條都 ...

覺得插水方便D, 好快出根, 不過之後都用泥種番

你剪枝條是用cutter嗎? 只要cutter清潔, 應該好易插的
Vinia 發表於 2017-7-30 20:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2017-7-30 19:58
相信園藝館有啲花友,都曾經試過種綿花蟲,我都試過,當時都忍心掉咗,差不多100盆AV.....花死花還在,當 ...

咁慘!100盆咁多!肉赤心痛死!換轉我肯定要消極頹一段日子才有心機想種返嘢
Vinia 發表於 2017-7-30 20:08:11 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 20:00
覺得插水方便D, 好快出根, 不過之後都用泥種番

你剪枝條是用cutter嗎? 只要cutter清潔, 應該好易插的 ...

我係用水仙刀,都有消毒
auch 發表於 2017-7-30 20:41:49 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 19:15
我 ...

我落毒,好年冬對根粉幾有效

又試過實驗性質的灌苦棟油落泥,可以趕晒一堆根粉介出來喺底碟度,到時一網打盡; 但這樣做對植物的根部影響多大我就不清楚了
小雷子 發表於 2017-7-30 21:59:10 來自手機 |顯示全部樓層
樓主!真係好明白你心情!你有咁多植物,耍逐一逐一清毒,換泥,仲要不停洗嘢,一定辛苦到死!分開慢慢做!支持你!加油!