2017年的套筒,長筒

作者: Vinia 发表于 2017-7-7 18:43:44
4293 88
今日返工見得閒,雖然屋企現時的套筒和長筒寥寥可數,都出帖post下作記錄。
Vinia 發表於 2017-7-7 18:47:59 來自手機 |顯示全部樓層
angela819之前分享的Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'終於開花。第一次由鱗莖種到開花好有成功感。
註7月6號影的相
Vinia 發表於 2017-7-7 18:54:28 來自手機 |顯示全部樓層
6月15號影的套筒安之夜女神相片,此品種雖幾清秀,可惜花期短,花好快凋謝 Screenshot_20170707-185029.png
花の守護 發表於 2017-7-7 22:48:31 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 18:54
6月15號影的套筒安之夜女神相片,此品種雖幾清秀,可惜花期短,花好快凋謝 ...

好靚啊
B17 發表於 2017-7-7 22:58:15 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 18:47
angela819之前分享的Achimenes Grandiflora 'Robert Dressler'終於開花。第一次由鱗莖種到開花好有成功感 ...

係我嗰堆?係就太成功啦,兩個月就開花
Vinia 發表於 2017-7-7 23:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-7 22:58
係我嗰堆?係就太成功啦,兩個月就開花

應該係。我發覺同一時間出芽,轉較大的盆會較快大,和較快開花。
B17 發表於 2017-7-7 23:25:56 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 23:22
應該係。我發覺同一時間出芽,轉較大的盆會較快大,和較快開花。

露台我有長筒Achimenes Hugues Aufray,都係4月種,得兩cm咁高
Vinia 發表於 2017-7-7 23:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
可能唔同品種,生長速度唔同。而且我應該落土種唔夠二個月就開花,可能你的鱗莖夠壯夠新鮮。
B17 發表於 2017-7-7 23:46:16 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-7 23:42
可能唔同品種,生長速度唔同。而且我應該落土種唔夠二個月就開花,可能你的鱗莖夠壯夠新鮮。 ...

都有d關系,應該係呢堆
Vinia 發表於 2017-7-7 23:58:33 來自手機 |顯示全部樓層
我無認真數幾條,當Angela 俾一大盆我時,我都驚喜萬分。除咗多謝Angela, 亦多謝你。令我有機會第一次種長筒,而且亦可以用你那些長筒,和其他花友交換花貓和其他苦科植物。
auch 發表於 2017-7-8 01:29:26 |顯示全部樓層
Vinia, 雖然無你咁快,不過你給我的那條蟲蟲而家都出花冧了。這款長筒花很好種呢!
fun 發表於 2017-7-9 18:42:12 來自手機 |顯示全部樓層
加油,老力,種得好好阿!
Vinia 發表於 2017-7-30 16:49:51 來自手機 |顯示全部樓層

連長筒和紫羅蘭都波及,真的有點欲哭無淚
pekklewin 發表於 2017-7-30 16:54:15 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 16:49
連長筒和紫羅蘭都波及,真的有點欲哭無淚

爛根?
Vinia 發表於 2017-7-30 16:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
難怪發叔建議我丟掉屋企所有有鱗莖的盆栽,因為若不瓣開片片鱗莖,都難以睇到棉花蟲踪影

用水養一段時間,冇蟲先入泥 如果分過植物俾其他花友,都要通知佢地隔離消毒 希望樓主d花花快d好返la  發表於 2017-7-30 17:27
Vinia 發表於 2017-7-30 16:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2017-7-30 16:54
爛根?

棉花蟲禍害
Vinia 發表於 2017-7-30 17:01:46 來自手機 |顯示全部樓層
auch 發表於 2017-7-8 01:29
Vinia, 雖然無你咁快,不過你給我的那條蟲蟲而家都出花冧了。這款長筒花很好種呢!  ...

唔好意思,之前無睇到你的回應。我都覺得這長筒粗生易種。
Vinia 發表於 2017-7-30 17:02:18 來自手機 |顯示全部樓層
fun 發表於 2017-7-9 18:42
加油,老力,種得好好阿!<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f[/em ...

多謝!大家咁話。
pekklewin 發表於 2017-7-30 17:34:57 |顯示全部樓層

唔要條虫, 再浸洗潔精水消毒, 然後插水種住先
Vinia 發表於 2017-7-30 18:04:30 來自手機 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-7-30 16:57
難怪發叔建議我丟掉屋企所有有鱗莖的盆栽,因為若不瓣開片片鱗莖,都難以睇到棉花蟲踪影 ...

唔該晒提醒。好彩我分享唔多,而且全都係1個半月前或之前的事,那時應未中招。經發叔今日一提,我現諗諗下好大可能係在繽繽買的盆栽傳染的,因為之前都在繽繽買唔少盆栽,包括紫羅蘭。曾經換泥見到有棉花蟲踪影,我只用清水清洗植株便算。當時都沒有想過棉花蟲有咁大潛伏的傳染威力……
12345下一頁