迷你玫瑰真係迷你玫瑰 !!

作者: sarshk2014 发表于 2017-7-4 09:44:48
10209 84
ic3b34r 發表於 2017-7-7 10:36:15 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2017-7-6 18:50
咁又係, 可能佢又唔可以大大聲在自己間舖講有農藥唔好聞吧~  

只係個表達手法有D令人不快  ...

無計啦,通常D老一輩都語氣比較重
fm_plant 發表於 2017-7-7 14:21:55 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-7 09:54
平時種係露台, 開花時至會放係廳欣賞同影相。
個牛奶嘜係臨時種住先架, 如果種島至換個靚盆比佢。:loveli ...

原來種喺露台,難怪咁健康!當然都要有賴樓主細心栽種!
fm_plant 發表於 2017-7-7 14:25:03 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-7 09:54
平時種係露台, 開花時至會放係廳欣賞同影相。
個牛奶嘜係臨時種住先架, 如果種島至換個靚盆比佢。:loveli ...

但個牛奶嘜底有鑽孔疏水嗎?
sarshk2014 發表於 2017-7-8 09:56:41 |顯示全部樓層
我覺得喜歡栽種既人個個都好細心架, 您都係啦 !!
個牛奶嘜底撬左兩個孔, 好簡單, 用罐頭刀撬就得啦。
fm_plant 發表於 2017-7-8 12:37:43 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-8 09:56
我覺得喜歡栽種既人個個都好細心架, 您都係啦 !!
個牛奶嘜底撬左兩個孔, 好簡單, 用罐頭刀撬 ...

慚愧慚愧!
sarshk2014 發表於 2017-7-12 09:54:11 |顯示全部樓層

另一個冧又開啦 !! 今次逐格睇。

MiniRose2017-07-08.jpg MiniRose2017-07-09.jpg MiniRose2017-07-10.jpg MiniRose2017-07-11.jpg

依排係大暑佢都照開花冇有怕,真係辛苦佢囉!睇怕下次開花要深秋時候, 天氣涼尐花會靚尐, 到時再同大家見面啦。

最燦爛的一刻:
fm_plant 發表於 2017-7-12 11:08:59 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-12 09:54

開到後期花變粉色都仍然好靚!
sarshk2014 發表於 2017-7-14 09:51:25 |顯示全部樓層
係啊, 如果由冧開始計, 紅 > 橙 > 橙邊黃心 > 粉紅 > 白, 跟住就謝。
聽聞有方法可以令玫瑰變色, 唔知各位大大知唔知 ??
lppl 發表於 2017-7-14 11:14:08 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-14 09:51
係啊, 如果由冧開始計, 紅 > 橙 > 橙邊黃心 > 粉紅 > 白, 跟住就謝。
聽聞有方法可以令玫瑰變色, 唔知各位 ...

調整土壤酸鹼度, 或者俾色素水佢吸, 彩虹玫瑰係咁整出O黎
susiecheung2017 發表於 2017-8-21 13:48:51 |顯示全部樓層
為什麼我4天前才買回來的迷你黃玫瑰最外之一層花瓣像是被消焦似的?

迷你黃玫瑰

迷你黃玫瑰
sarshk2014 發表於 2017-8-22 09:50:48 |顯示全部樓層
九成九同環境改變有關, 比D時間佢識應新環境先啦。
加上依排真係熱到爆炸, 玫瑰唔喜歡"陰濕熱焗"依種天氣, 等秋涼開花靓好多架。
ykwcherry 發表於 2017-8-22 09:55:04 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-7-12 09:54

好靓啊!
ykwcherry 發表於 2017-8-22 09:56:21 |顯示全部樓層
susiecheung2017 發表於 2017-8-21 13:48
為什麼我4天前才買回來的迷你黃玫瑰最外之一層花瓣像是被消焦似的?

呢两只可以一起种架

唔会晒死咩
sarshk2014 發表於 2017-8-29 09:47:20 |顯示全部樓層
佢又黎料啦!好開心啊!

不日綻放,弔頸以待. ...
Aking 發表於 2017-8-29 19:43:12 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2017-8-29 09:47
佢又黎料啦!好開心啊!

不日綻放,弔頸以待. ...

叻叻呀~咁快又有花冧!
我都引頸以待,等睇靚花花
goldenwah 發表於 2017-8-29 22:52:37 |顯示全部樓層
susiecheung2017 發表於 2017-8-21 13:48

好靚既玫瑰,黃色好睇!香港是否比較難種呢?天氣太熱
sarshk2014 發表於 2017-8-30 09:54:08 |顯示全部樓層
我覺得香港全年都適合種玫瑰, 不過如果有大陸熱空氣襲港的日子就要小心, 通常係打風前幾日。
當然啦, 有D嬌生慣養既名種玫瑰就另作別論啦 !!
sarshk2014 發表於 2017-9-6 09:31:03 |顯示全部樓層

開啦 !! 好開心啊 !! 不過越種越弱咁, 真係失禮晒 !!
月鏡十夜 發表於 2017-9-7 10:03:08 |顯示全部樓層
小時候家裏有人養過, 不過後期無人顧向著日落奔過去了
有幾個品種是小型玫瑰, 我記得小時候養的是黃色, 都是在花墟排隊進去買的
泥多點只是枝, 葉與花的數量多點並不會大型化
sarshk2014 發表於 2018-5-26 08:42:36 |顯示全部樓層
好開心又同大家見面啦,好開心佢又開花啦;又係酷熱天氣下開花,真係冇佢乎!
唔覺唔覺種咗佢一年多啦,依然堅持每週淋兩次洗米水檔做肥料,睇睇今次成績都算唔錯啦!

依然堅持每週淋兩次洗米水檔做肥料,冇惹蚊滋仔,不過紅蜘蛛,飛蛾幼蟲等等一樣多;因為屋企冇花園,唔用得農藥,唯有用手捉,幫佢捉蟲都捉到手軟!

今朝見佢開得靚靚,影多張相添!