雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 发表于 2017-6-29 12:58:23
23902 423
tarepanda817 發表於 2017-8-21 12:31:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-21 11:53
走莖都大了,食物盒開始擠迫了,試上去。好像絲帶太粗了。

我用尼龍繩diy吊盆
雙魚座 發表於 2017-8-21 12:36:28 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-21 12:31
我用尼龍繩diy吊盆

未買,有什麼用什麼
小雷子 發表於 2017-8-21 14:34:20 來自手機 |顯示全部樓層

又幾靚呀!唔錯!
tarepanda817 發表於 2017-8-21 20:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-21 12:36
未買,有什麼用什麼

尼龍繩+膠水樽/尼龍繩+膠飯盒
雙魚座 發表於 2017-8-21 21:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-21 20:04
尼龍繩+膠水樽/尼龍繩+膠飯盒

多謝指教。
雙魚座 發表於 2017-8-26 08:04:36 來自手機 |顯示全部樓層

這張感覺幾好。
雙魚座 發表於 2017-8-26 08:09:23 來自手機 |顯示全部樓層

之前的粉紅色diy,自己都頂不了,這個正常多了。
tarepanda817 發表於 2017-8-26 08:50:54 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-26 08:09
之前的粉紅色diy,自己都頂不了,這個正常多了。

即刻唔同哂

想問一下,你用保鮮紙包住泥面?
雙魚座 發表於 2017-8-26 09:18:56 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-26 08:50
即刻唔同哂

想問一下,你用保鮮紙包住泥面?

之前爬文話要高濕,所以用水苔。水苔見光會生青苔。青苔有毒素毒喜蔭。包錫紙青苔做不了光合作用。
有時爬完文加自己想法有時錯誤。
1,用透明杯加水苔(又要包錫紙)
2,想減少膠質改用玻璃杯種植(起盆有困難),圖中大了點算。
tarepanda817 發表於 2017-8-26 09:24:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-26 09:18
之前爬文話要高濕,所以用水苔。水苔見光會生青苔。青苔有毒素毒喜蔭。包錫紙青苔做不了光合作用。
有時 ...

我用泥平常入温室,好似今日好天就放出來曬下太陽,大約3-4天淋少少水,但D葉耐不時都會枯,莖又軟
全屋大細喜蔭只C淨呢度!
雙魚座 發表於 2017-8-26 10:51:35 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-26 09:24
我用泥平常入温室,好似今日好天就放出來曬下太陽,大約3-4天淋少少水,但D葉耐不時都會枯,莖又軟{:emoj ...

是不是要出多啲曬下。最初它的名字叫喜蔭所以無曬陽光,生得很慢,重c咗三株。後來明白什麼叫散光。放在西斜窗口,不直曬陽光。開花那兩株放東面(最初都有擔心種不了,見它們沒事又開花,每日都有3小時晨光)。
爬文時見入食物盒那些是粉紅喜喜蔭,因它們少葉綠素,所以放入食物盒。正常的喜蔭不用吧!
過濕有水在葉都會枯,另外長開冷氣?
tarepanda817 發表於 2017-8-26 11:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-26 10:51
是不是要出多啲曬下。最初它的名字叫喜蔭所以無曬陽光,生得很慢,重c咗三株。後來明白什麼叫散光。放在 ...

屋企很少開冷氣,試過不方文温室,但葉片很快就軟哂,嚇得即時放返入去!
我覺得喜蔭很難控制養得好,屋企迷岩花貓反而更比較易養
B17 發表於 2017-8-26 14:29:35 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-8-26 11:52
屋企很少開冷氣,試過不方文温室,但葉片很快就軟哂,嚇得即時放返入去!
我覺得喜蔭很難控制養得好,屋 ...

變咗溫室小花,走唔到出來

我對佢地冇咁好,走莖插泥入溫室,有根就放出來,冇冷氣,冇溫室
tarepanda817 發表於 2017-8-26 15:13:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-26 14:29
變咗溫室小花,走唔到出來

我對佢地冇咁好,走莖插泥入溫室,有根就放出來,冇冷氣,冇溫室  ...

唔放入去變硬軟皮蛇我啲喜蔭太弱了
雙魚座 發表於 2017-8-31 20:44:59 來自手機 |顯示全部樓層

經消毒(第一次消毒,平時都是噴殺虫水),用咗洗潔精啲葉重醜咗,好在重建在。新出的走莖和新葉都不錯。你們有得留下。
另外noid和cowboy都大了不少。
新來的希望不是chocolate cream,啲色偏紫紅色會是什麼名?
B17 發表於 2017-8-31 20:49:36 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-31 20:44
經消毒(第一次消毒,平時都是噴殺虫水),用咗洗潔精啲葉重醜咗,好在重建在。新出的走莖和新葉都不錯。你 ...

唔靚就剪走莖再種過囉
雙魚座 發表於 2017-8-31 21:12:08 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-31 20:49
唔靚就剪走莖再種過囉

等大啲先。粘着阿媽會快大啲。而且快到冬天,個個都話喜蔭冬天生得慢。而且個太媽莖本質化,開完花要重整,又要剪頂又剪走莖又有側芽。哇!想起都唔想做。
又話木質化會c,見它條主莖已經木質化但到現在都好好生養。
B17 發表於 2017-8-31 21:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-31 21:12
等大啲先。粘着阿媽會快大啲。而且快到冬天,個個都話喜蔭冬天生得慢。而且個太媽莖本質化,開完花要重整 ...

邊個話木質化會C,我盆chocolate cream都幾老下,又唔覺會C
雙魚座 發表於 2017-8-31 21:23:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-8-31 21:17
邊個話木質化會C,我盆chocolate cream都幾老下,又唔覺會C

有聽聞過。正常想法,木質化了上水能力減少,營養上不到去,而且木質化=復完能力弱,有什麼傷口容易c。左手香便是這樣。
雙魚座 發表於 2017-9-2 10:36:24 來自手機 |顯示全部樓層

長到咁靚的側芽。希望去到新主人到,快高長大,兒孫滿堂。
消下毒,又送出一枝.