雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 發表于 2017-6-29 12:58:23
24000 423
雙魚座 發表於 2018-5-15 14:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 13:49
好靚呀!紅,粉紅,黃!如果再加埋紫,橙王就更正!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
傻豹真係好靚! ...

橙王可遇不可求。就算有這種其因多是開紅橙的。
紫色花快了(如果無錯名牌的話~尼羅河快來吧!)
隻傻豹真是很靚。有無興趣轉下來原。原本來原不是不好。但自己都話是無頂芽的品種,自己都想轉。而且有無發覺你的傻豹比較葉尖,爬文望過,圓葉快長花。
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 14:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-15 14:03
隻傻豹 ...

哈哈!我再試下先!(我棵傻豹正常架)
傻豹及尼羅河種到好醜樣,點先可以種到唔捲葉又唔乾?分享下你嘅心得好喎! 20180515_142118.jpg
回復

mirrorcmw 發表於 2018-5-15 14:52:39 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-14 08:38
喜蔭花傻豹 pink panther 開花了。
今天的你更勝昨天的你。
傻豹花原來幾大下,有少少微點, ...

粉紅色花好靚

多謝!  發表於 2018-5-15 14:59
回復

雙魚座 發表於 2018-5-15 14:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 14:24
傻豹及尼羅河種到好醜樣,點先可以種到唔捲葉又唔乾?分享下你嘅心 ...

晚上入盒。
回復

小雷子 發表於 2018-5-15 15:27:11 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-15 14:57
晚上入盒。

一分耕耘,一分收穫!
回復

kinkitotoro 發表於 2018-5-16 09:59:41 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-15 14:03
隻傻豹 ...

期待欣賞blue nile的花,聽聞與fanny haague很相似
回復

kinkitotoro 發表於 2018-5-16 10:00:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-15 14:24
傻豹及尼羅河種到好醜樣,點先可以種到唔捲葉又唔乾?分享下你嘅心 ...

期待欣賞blue nile的花,聽聞與fanny haague很相似
回復

雙魚座 發表於 2018-5-16 16:22:49 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-16 09:59

龍貓大大好。無想過傻豹的花咁大。以為和lemon 差不多。
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 16:35:12 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-16 16:22
龍貓大大好。無想過傻豹的花咁大。<span class="emoji emoji1f60d"></span>以為和lemon 差不多。 ...

小黄鳥擘大個口,露埋兩隻牙齒都係得2.8cm

傻豹原來咁大朵花!4cm 20180516_163110.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-5-16 16:39:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 16:35
小黄鳥得2.8cm<span class="emoji emoji1f60a"></span>
傻豹原來咁大朵花!4cm<span class="emoji emoji1f631"></span>

望真啲。4.5cm*^O^*。咁大花唔明有人想放棄它??
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 16:42:46 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-16 16:39
望真啲。4.5cm<span class="emoji emoji1f60d"></span>*^O^*。咁大花唔明有人想放棄它??

冇辦法啦!又話冇位,又要貪新忘舊,差不多啦!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-16 16:56:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 16:42
冇辦法啦!又話冇位,又要貪新忘舊,差不多啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>

話時話。傻豹雖然花大但花朵薄,碰下都唔得,好快花殘。由邊邊黑起。反而黃花keep到成個星期。
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 16:59:57 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-16 16:56
話時話。傻豹雖然花大但花朵薄,碰下都唔得,好快花殘。由邊邊黑起。反而黃花keep到成個星期。 ...

開到3日嗎?好難儲齊一棵瀑布!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-16 17:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 16:59
開到3日嗎?好難儲齊一棵瀑布!<span class="emoji emoji1f605"></span>

得。但殘。第一朵開咗,見靚摸下它,幾個鐘後朵花即黑咗。
不碰它為妙。lemon開花點摸都無事的。
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 17:10:58 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-16 17:04
得。但殘。第一朵開咗,見靚摸下它,幾個鐘後朵花即黑咗。<span class="emoji emoji1f62d"></span>
不碰它為妙。lemon開花點 ...

傻豹雖傻傻地,但都知:我係淑女!唔好掂我!
回復

goldenwah 發表於 2018-5-16 17:35:52 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-14 08:38
喜蔭花傻豹 pink panther 開花了。
今天的你更勝昨天的你。
傻豹花原來幾大下,有少少微點, ...

傻豹粉紅色真係好靚,雙魚大幾款喜蔭一齊開很好看~
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 17:52:28 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-16 17:35
傻豹粉紅色真係好靚,雙魚大幾款喜蔭一齊開很好看~

你有冇種喜蔭呢?
回復

goldenwah 發表於 2018-5-16 18:04:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-16 17:52
你有冇種喜蔭呢?<span class="emoji emoji1f601"></span>

有呀,都係種左幾款。silver sky就黎開花
回復

小雷子 發表於 2018-5-16 18:12:25 來自手機 |顯示全部樓層
goldenwah 發表於 2018-5-16 18:04
有呀,都係種左幾款。silver sky就黎開花

係呀!又有靚花睇!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-18 08:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-16 09:59

應該錯了名牌。望來望去都像傻豹。
雖然不是紫花,但都好靚。
21/5: 第二朵花開了。
23/5: 原本應是三朵花,天氣太熱又忘記淋水,謝了朵花。
30/5:主莖最後一朵花,賞花要靠走莖了。
5-6:走莖開花。
回復