雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 发表于 2017-6-29 12:58:23
23904 423
tarepanda817 發表於 2018-2-2 14:30:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-2 13:02
藍天堂喜見異樣,希望不要失望。
lemon tree 種子苗慢慢生長。

見到Lemon Tree 已經
雙魚座 發表於 2018-2-2 15:07:39 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-2-2 14:30
見到Lemon Tree 已經<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span>

唔好咁開心。lemon tree 屬於好睇唔好種的。生長極慢,有排種,由十一月種到現在都是大小小。
雙魚座 發表於 2018-2-5 13:15:40 來自手機 |顯示全部樓層
寒冬都未過,又手多多玩繁殖。
小雷子 發表於 2018-2-5 13:24:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-5 13:15
寒冬都未過,又手多多玩繁殖。

哈哈!
睇怕你已玩上癮!
雙魚座 發表於 2018-2-6 15:37:08 來自手機 |顯示全部樓層
有些喜蔭長極都唔大未必是壞事,起碼不用擔心位置問題,又不用做分享,一棵就一棵。
雙魚座 發表於 2018-2-10 13:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
今天收了chocolate cream 種子。
小雷子 發表於 2018-2-10 13:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-10 13:29
今天收了chocolate cream 種子。

自己收的種子?
又做大量繁植工作!
雙魚座 發表於 2018-2-10 13:48:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-10 13:36
自己收的種子?
又做大量繁植工作!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

養了三、四個月了,唔做繁植了,比其他人做啦。lemon tree做緊,生得好慢,發芽率又不高。如果chocolate cream也是這發芽率,用走莖繁植好過。
B17 發表於 2018-2-10 14:27:01 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-10 13:48
養了三、四個月了,唔做繁植了,比其他人做啦。lemon tree做緊,生得好慢,發芽率又不高。如果chocolate  ...

喜蔭唔聽話,直頭想唔種
tarepanda817 發表於 2018-2-10 14:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-10 14:27
喜蔭唔聽話,直頭想唔種

昨日修剪嘅喜蔭爛葉,比我想像中少,已算大幸!
雙魚座 發表於 2018-2-22 14:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
今日本來想朱古力上盆,點知越整整多。
聖誕獎品之中nile blue生長最快。
silver sky新出的葉越來越大片,還是迷你品嗎?
fanny haggue 比想像中大葉,生長理想。
lemon tree 生得四正。
小雷子 發表於 2018-2-22 14:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-22 14:09
silver sky新出的葉越來越大片, ...

專誠為我的好友預備的三棵喜蔭!生長不錯,今天要送走啦!希望佢地乖乖聽話繼續健康生長! 20180222_141302.jpg
雙魚座 發表於 2018-2-22 14:49:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-22 14:18
專誠為我的好友預備的三棵喜蔭!生長不錯,今天要送走啦!希望佢地乖乖聽話繼續健康生長!<span class="emoji emoji1f618[/ ...

都浸咗啲有消失的頂芽傻豹,送給人。
雙魚座 發表於 2018-2-27 12:09:49 來自手機 |顯示全部樓層
對blue heaven 非常有期待。
Ison 發表於 2018-2-27 12:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-22 14:09
silver sky新出的葉越來越大片, ...

Silver skies 應該是迷你的,我左手面那盆,師姐的應該弄錯名字了
小雷子 發表於 2018-2-27 12:58:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-27 12:09
對blue heaven 非常有期待。

魚魚!水種你落咩肥?我都想見到花!
雙魚座 發表於 2018-2-27 16:51:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-27 12:58
魚魚!水種你落咩肥?我都想見到花!

種菜那的:X豐收。幾好用。有些水肥會生很多水藻,感覺上好污濁,這隻用上去幾亁淨。
雙魚座 發表於 2018-2-27 16:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2018-2-27 12:15
Silver skies 應該是迷你的,我左手面那盆,師姐的應該弄錯名字了

其實都有這個疑問,是否有兩種不同葉都叫silver skies.
我的是分享來的。見母株和其他人種都好細葉(和迷岩差不多的)~應是迷你種。
過咗冬天生咗兩片大葉追緊隻lemon tree.
Ison 發表於 2018-2-27 18:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-27 16:59
其實都有這個疑問,是否有兩種不同葉都叫silver skies.
我的是分享來的。見母株和其他人種都好細葉(和 ...

我盆是買的,依片最大的一片葉了

http://hkplants.com/forum.php?mo ... Sliver&mobile=2

以前都有師兄問過一樣問題,你看看似唔似你的?
小雷子 發表於 2018-2-27 20:40:36 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2018-2-27 18:25
我盆是買的,依片最大的一片葉了

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2110 ...

兩種葉都靚!

真的  發表於 2018-2-27 22:12