雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 發表于 2017-6-29 12:58:23
24011 423
tarepanda817 發表於 2018-1-7 11:39:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2018-1-7 09:51
這樣天氣要入溫室啊,等待春天才出關吧!

即時返哂屋企,坐滿滿
回復

雙魚座 發表於 2018-1-7 11:44:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2018-1-7 09:51
這樣天氣要入溫室啊,等待春天才出關吧!

想請問温室有倒汗水點做呢?近排收到的喜蔭是住温室的,但温室好細,葉碰邊緣,根本上全天候葉是濕的,但也沒事長大。我試過將喜蔭放温室但過幾日葉爛。何解?入温室有什麼技巧?
用蛋形温室種都好靚(全天候葉是濕)
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-7 11:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-7 11:44
想請問温室有倒汗水點做呢?近排收到的喜蔭是住温室的,但温室好細,葉碰邊緣,根本上全天候葉是濕的,但 ...

我都有咁情況,平時會沫走倒汗水,打開15分鐘疏一疏氣先蓋返盒!
今朝先沫定水氣!
回復

Ison 發表於 2018-1-7 22:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-7 11:44
想請問温室有倒汗水點做呢?近排收到的喜蔭是住温室的,但温室好細,葉碰邊緣,根本上全天候葉是濕的,但 ...

天氣冷,只是生長比較慢,我的走莖都是在溫室內才長出來,廿四小時的葉子都是濕的,間中開蓋比佢抖下氣可以了
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 10:40:48 來自手機 |顯示全部樓層

喜蔭chocolate cream 末頂,得三條走莖,决定重種。希望重和重六層樓。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 10:44:01 來自手機 |顯示全部樓層
喜蔭新成員~nile blue、yellow bird、silver sky。雖然有新,但不會望舊。
回復

B17 發表於 2018-1-8 14:45:53 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-8 10:40
喜蔭chocolate cream 末頂,得三條走莖,决定重種。希望重和重六層樓。 ...

要碎C送走
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 15:51:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-8 14:45
要碎C送走

開咗分享帖啦!只要三頂芽,其他分咗去。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 20:41:55 來自手機 |顯示全部樓層
天寒地凍,準備防冷。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-10 20:57:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-8 14:45
要碎C送走

B大好。chocolate 卡路里太高,送唔出。可不可以重種六層高呢?(不剪夠不夠養份)?
回復

B17 發表於 2018-1-10 21:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-10 20:57
B大好。chocolate 卡路里太高,送唔出。可不可以重種六層高呢?(不剪夠不夠養份)? ...

試下囉!反正送唔出!
回復

B17 發表於 2018-1-10 21:51:23 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-10 20:57
B大好。chocolate 卡路里太高,送唔出。可不可以重種六層高呢?(不剪夠不夠養份)? ...

下面嗰層細細就出走莖,證明夠壯,出多兩層都未必唔得
回復

雙魚座 發表於 2018-1-22 11:52:08 來自手機 |顯示全部樓層
lemon tree 收咗種子了。在未公開分享前,來個……,到底分幾多份好呢?
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-22 12:13:47 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-1-22 11:52
lemon tree 收咗種子了。在未公開分享前,來個……,到底分幾多份好呢? ...

嘩!有野分
回復

雙魚座 發表於 2018-1-24 15:17:31 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下喜蔭。
無名越種葉色越靚,但徒長,剪頂芽重種。
兩棵 lemon tree,入半日温室那棵比較靚,一起入温室了。
小雷子分享的yellow bird 還健在。
下次影silver sky 要加強光度,原色好靚的。
這隻傻豹算四正的。
藍天堂還好。
回復

雙魚座 發表於 2018-2-2 13:02:35 來自手機 |顯示全部樓層
藍天堂喜見異樣,希望不要失望。
lemon tree 種子苗慢慢生長。
回復

雙魚座 發表於 2018-2-2 13:21:25 來自手機 |顯示全部樓層
重整的朱古力已生根,等過了寒冬再落泥掛上。
原本想分享的走莖已浸到出根,咁靚的走莖繼續留底。
回復

B17 發表於 2018-2-2 13:41:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-2-2 13:21
重整的朱古力已生根,等過了寒冬再落泥掛上。
原本想分享的走莖已浸到出根,咁靚的走莖繼續留底。{:emoji_0 ...

咁靚嘅走莖竟然冇人要,園藝館喜蔭要沒落啦
回復

雙魚座 發表於 2018-2-2 14:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 13:41

不是沒落。是好多人都有朱古力而且它生性強壯。咁多隻喜蔭生得最快、出最多走莖是它。可能個個生到幾層高,不用取了。
回復

tarepanda817 發表於 2018-2-2 14:29:11 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-2 13:41

因為好多人未必就到時間啫,喜蔭咁靚點會冇人要呢!
回復