雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 發表于 2017-6-29 12:58:23
23978 423
tarepanda817 發表於 2017-12-22 17:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-22 16:44
魚魚!祝你冬至快樂!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
我兩棵喜蔭,仍在ICU搶救中!<span class="emoji emoji1f62d"></span>
去完旅行 ...

有冇得修剪再重新浸水,我有一棵D葉c哂,俾我剪清得返一條粗粗的莖!等下會唔會長新葉!
回復

小雷子 發表於 2017-12-22 17:46:49 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-22 17:37
有冇得修剪再重新浸水,我有一棵D葉c哂,俾我剪清得返一條粗粗的莖!等下會唔會長新葉! ...

剪定走莖浸水!做後備
回復

雙魚座 發表於 2017-12-22 18:20:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-22 17:35
生到咁大棵,成擔心機!一次完全!<span class="emoji emoji1f62d"></span>

兄弟,同你一樣,生到六層高都要剪(未軟葉等下先),好唔想從頭做起。
回復

雙魚座 發表於 2017-12-22 18:21:36 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-22 17:37
有冇得修剪再重新浸水,我有一棵D葉c哂,俾我剪清得返一條粗粗的莖!等下會唔會長新葉! ...

有葉芽位便會生新葉的。
有時不想浪費,見莖粗,插泥,有時會長新葉。
回復

小雷子 發表於 2017-12-22 18:42:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-22 18:20
兄弟,同你一樣,生到六層高都要剪(未軟葉等下先),好唔想從頭做起。 ...

今次真係做左難兄難弟!
建立難, 拆毀容易!
(我都唔想由零再開始)
回復

雙魚座 發表於 2017-12-22 19:07:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-22 18:42
今次真係做左難兄難弟!<span class="emoji emoji1f602"></span>
建立難, 拆毀容易!<span class="emoji emoji1f613"></span>
(我都唔想由零再 ...

B大年年都重種。重種會生得整齊、靚啲~咁想會開心啲。
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-22 20:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-22 18:21
有葉芽位便會生新葉的。
有時不想浪費,見莖粗,插泥,有時會長新葉。
...

光光的一片葉都冇我沒放入温室,只係泥乾就幫它澆水。
回復

小雷子 發表於 2017-12-22 20:48:10 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-22 20:44

哈哈!得返一條樹支!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-22 21:02:02 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-22 20:44

之前都插咗三枝無葉莖,得一枝無出芽,但有生根,另外都有芽出。
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-22 21:37:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-22 20:48
哈哈!得返一條樹支!<span class="emoji emoji1f602"></span>

係呀,而家好醜樣,根本冇人佢係喜蔭
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-22 21:39:50 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-22 21:02
之前都插咗三枝無葉莖,得一枝無出芽,但有生根,另外都有芽出。 ...

樹枝本身都有根,光光左2星期,感覺莖位硬淨,應該有救(我估)
回復

雙魚座 發表於 2017-12-23 11:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
喜蔭的當年今日。
回復

雙魚座 發表於 2017-12-23 11:12:01 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下。
回復

rumer 發表於 2017-12-23 11:22:32 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-23 11:12
更新一下。

真開心~全都長得好健康好漂亮~!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-23 18:27:36 來自手機 |顯示全部樓層

更新lemon tree 種子苗。
望落有三份一發芽率。
回復

雙魚座 發表於 2017-12-27 11:15:31 來自手機 |顯示全部樓層
插葉開始出苗了。
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-27 12:49:41 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-27 11:15
插葉開始出苗了。

葉插係咪好耐?我每次修剪出來葉都不成功!
回復

雙魚座 發表於 2017-12-27 15:55:39 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-12-27 12:49
葉插係咪好耐?我每次修剪出來葉都不成功!

不是好耐。每次拿回的喜蔭,最低兩片葉都會去掉插葉。大約二、三個月出苗,之後會生得很快。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-2 13:19:54 來自手機 |顯示全部樓層
silver sky 和無名出現銀光閃閃。
回復

雙魚座 發表於 2018-1-2 13:22:19 來自手機 |顯示全部樓層
chocolate soldiers 生長形態不錯。
回復