香港園藝館

加入園藝館
樓主: 雙魚座

[喜蔭屬] 請教喜蔭側芽處理~種喜蔭

無意中看見,不知是否正確,留個紀錄
http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm
lemon tree 新驚喜。種咗兩星期,今早見出芽。種成六十顆,其他呢?期待。
雙魚座 發表於 2017-11-25 08:57
lemon tree 新驚喜。種咗兩星期,今早見出芽。種成六十顆,其他呢?期待。 ...

魚魚!如果全部發晒芽,塲面好壯觀!

花與果莢,互雙輝映。
温室太細壓着花兒,變變地形。
十二月份的lemon tree。如果花兒不是給温室頂壓平應該會更美。
 樓主| 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
喜蔭新成員適應良好。。
發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-11 16:38
喜蔭新成員適應良好。。

你巳變喜蔭大户啦!

過到冬至講  發表於 6 天前
 樓主| 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-11 17:13
你巳變喜蔭大户啦!<span class="emoji emoji1f44f"></span>

正如根爺講夏天個個種到好大棵,一到冬天c近一半,只要過咗冬,又一個新開始。
雙魚座 發表於 2017-12-11 21:25
正如根爺講夏天個個種到好大棵,一到冬天c近一半,只要過咗冬,又一個新開始。 ...

未試過種到過冬,希望唔好C啦!
雙魚座 發表於 2017-12-11 21:25
正如根爺講夏天個個種到好大棵,一到冬天c近一半,只要過咗冬,又一個新開始。 ...

而家日頭有太陽我先放喜蔭們出來,夜晚安全起見都係入返温室。
發表於 6 天前 | 顯示全部樓層
天文台話今年會較凍, 大家要留意了
 樓主| 發表於 5 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
lemon tree 種子苗開始成長。