雙魚座~種喜蔭(349,351,353,358,380,389)

作者: 雙魚座 发表于 2017-6-29 12:58:23
23906 423
小雷子 發表於 2017-11-8 23:17:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-8 23:15
差唔多嗟

好靚!充滿生氣!
雙魚座 發表於 2017-11-10 11:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
今天的花。
雙魚座 發表於 2017-11-10 11:13:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-8 23:04
B大大!我最近發現,朱古力葉越生越細,跟住我移左比較暗(廁所),佢反而D葉冇咁捲,葉又好似大返!{:emoj ...

你種得好平均,各走莖差不多大小。
我的第一層走莖比母株還要大,其他層數葉小小都有更小的走莖,都幾得意。
雙魚座 發表於 2017-11-18 11:43:52 來自手機 |顯示全部樓層
十一月中又見花開,冬天開花十分珍重。
果莢越來越大。
小雷子 發表於 2017-11-18 12:13:02 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-18 11:43
十一月中又見花開,冬天開花十分珍重。
果莢越來越大。

花花依然咁靚!
我棵yellow bird走莖有好多花冧!
tarepanda817 發表於 2017-11-18 14:08:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 12:13
花花依然咁靚!<span class="emoji emoji1f601"></span>
我棵yellow bird走莖有好多花冧!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

這棵是我早前分享所得喜蔭,1開2水種泥種都開始長側芽了!但。。。這是什麼名的喜蔭
小雷子 發表於 2017-11-18 14:13:11 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-18 14:08
這棵是我早前分享所得喜蔭,1開2水種泥種都開始長側芽了!但。。。這是什麼名的喜蔭<span class="emoji emoji1f64b"></span> ...

哈哈!就叫<無名喜蔭>……專用名詞!
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:24:12 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-18 14:08
這棵是我早前分享所得喜蔭,1開2水種泥種都開始長側芽了!但。。。這是什麼名的喜蔭<span class="emoji emoji1f64b"></span> ...

你好。影張清楚相先啦!咁看法好難估。啡啡地?chocolate cream或星星。
是什麼品種不重要,最緊要種得靚靚地。
你啲喜蔭有無改善到亞?
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:25:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 12:13
花花依然咁靚!<span class="emoji emoji1f601"></span>
我棵yellow bird走莖有好多花冧!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

恭喜爆花。網上話花期在夏天,但現在一樣開花的。
tarepanda817 發表於 2017-11-18 21:38:09 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:24
你好。影張清楚相先啦!咁看法好難估。啡啡地?chocolate cream或星星。
是什麼品種不重要,最緊要種得靚 ...

無名喜蔭生到好似豬腸咁,等佢哋D葉大D再拍個寫真先!而家屋全一喜蔭好左好多了,現在日夜都唔駛入温室,1星期淋1次水,照舊放窗邊及早晚噴水保濕!
小雷子 發表於 2017-11-18 21:44:10 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:25
恭喜爆花。網上話花期在夏天,但現在一樣開花的。

其他喜蔭一朵花都冇!係咪品種問題呢?
小雷子 發表於 2017-11-18 21:46:46 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-18 21:38
無名喜蔭生到好似豬腸咁,等佢哋D葉大D再拍個寫真先!而家屋全一喜蔭好左好多了,現在日夜都唔駛入温室, ...

肥料係咪用魔肥?定係花寶2號?
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 21:44
其他喜蔭一朵花都冇!係咪品種問題呢?

chocolate 同傻豺又點?咁強壯。
小雷子 發表於 2017-11-18 21:52:29 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-18 21:49
chocolate 同傻豺又點?咁強壯。

我覺得佢地健康不錯!已經好大揪!同Yellow Bird一樣大,但係冇花囉!
tarepanda817 發表於 2017-11-18 21:56:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-11-18 21:46
肥料係咪用魔肥?定係花寶2號?

我2樣都用,魔肥放1-2粒(粗粒)落泥,花寶2號稀釋就噴葉,酵素稀釋就淋花

而家家中喜蔭最近情況
雙魚座 發表於 2017-11-20 07:46:06 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-18 21:56
我2樣都用,魔肥放1-2粒(粗粒)落泥,花寶2號稀釋就噴葉,酵素稀釋就淋花

而家家中喜蔭最近情況<span class="emoji emoji1f ...

花大的傻豹太突出了。春天的時候加鮮綠,大紅平行一下。小雷子的yellow bird 是不錯之選。
tarepanda817 發表於 2017-11-20 08:42:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 07:46
花大的傻豹太突出了。春天的時候加鮮綠,大紅平行一下。小雷子的yellow bird 是不錯之選。 ...

花大個儍豹營養超標,所以我D小喜蔭要努力吓!不過呢2日凍左又大風我都放返入温室先!期待緊小雷子D花花
小雷子 發表於 2017-11-20 09:16:18 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-11-20 08:42
花大個儍豹營養超標,所以我D小喜蔭要努力吓!不過呢2日凍左又大風我都放返入温室先!期待緊小雷子D花花 ...

哈哈!小雷子手腳比較慢!千萬不要拿我與B大大比較!
B大大包裝及寄件係快到超音速……
小雷子係龜速
請耐心等候!
雙魚座 發表於 2017-11-21 21:13:37 來自手機 |顯示全部樓層
今日超開心超高興,大豐收。
收到這份喜蔭,除了兩顆星星外,已全了。葉色的種類也豐盛了。
心滿意足。
小雷子 發表於 2017-11-21 21:47:32 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-21 21:13
今日超開心超高興,大豐收。
收到這份喜蔭,除了兩顆星星外,已全了。葉色的種類也豐盛了。
心滿意足。{:em ...

嘩!咁驚喜!今晚應該瞓着都識笑啦!