喜蔭初哥種喜蔭 (80,81,121,123,157,160,192,238樓我的功課)

作者: Ison 发表于 2017-6-28 21:17:14
25189 357

繼迷岩初哥種迷岩後又有新作^_^
多謝Scar 師姐 和 B17大 又再次帶我入喜蔭世界!真係第一次接觸,多多指教!
以下是
           Episcia Stawberry Patch
           Episcia Blue Nile
           Episcia Star of Bethlehem
           Episcia Aloha Mauna Loa
           Episcia lilacina Panama White
           Episcia Jim's Specialty
           Episcia Jim's Canadian Sunset
           Episcia Picasso

小黃鳥早到了一星期中間好像出了兩片小葉生長很快啊,現在種埋一齊希望希望沒有問題啦!
同花友又交換了些, 哈哈真係一發不可收拾
joesfish 發表於 2017-6-29 07:53:42 |顯示全部樓層
泥足深陷},睇來爬吾番身
Ison 發表於 2017-6-29 08:07:29 |顯示全部樓層
joesfish 發表於 2017-6-29 07:53
泥足深陷},睇來爬吾番身

早晨,哈哈沉淪毒海中
小紅楓樹 發表於 2017-6-29 09:49:36 |顯示全部樓層
收到分享喜蔭在郵寄過程中缺水, 我會先浸水待出根或葉片完全恢復才落泥種
Ison 發表於 2017-6-29 10:16:36 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2017-6-29 09:49
收到分享喜蔭在郵寄過程中缺水, 我會先浸水待出根或葉片完全恢復才落泥種  ...

收到謝謝你的提醒!
Ison 發表於 2017-7-6 14:53:22 來自手機 |顯示全部樓層
新增了 Episcia Kee Wee 同Silver Skies , 見到網上好似有兩種 Silver Skies, 不過我喜歡依種比較銀多一點 ,謝謝
小雷子 發表於 2017-7-6 21:02:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-7-6 14:53
新增了 Episcia Kee Wee 同Silver Skies , 見到網上好似有兩種 Silver Skies, 不過我喜歡依種比較銀多一點  ...

你咁專業嘅!有濕度計!
B17 發表於 2017-7-6 21:45:26 |顯示全部樓層
新增了 Episcia Kee Wee 同Silver Skies , 見到網上好似有兩種 Silver Skies, 不過我喜歡依種比較銀多一點  ...

strawberry patch死淨塊葉
花の守護 發表於 2017-7-6 22:08:10 |顯示全部樓層

中間隻傻豹係守護神?
Ison 發表於 2017-7-6 22:09:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-6 21:45

係啊回來時生長點發黑,我迫於無奈剪左佢
Ison 發表於 2017-7-6 22:10:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-6 21:02
你咁專業嘅!有濕度計!

哈哈剛剛有個響屋企,唔好嘥放埋落個溫室裏
Ison 發表於 2017-7-6 22:12:46 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-7-6 22:08
中間隻傻豹係守護神?

希望佢傻傻下能夠保護一下佢哋啦
花の守護 發表於 2017-7-6 22:15:19 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-7-6 22:12
希望佢傻傻下能夠保護一下佢哋啦

睇個溫度計低於25度,甘嘅溫度種花一流,長期開冷氣?
Ison 發表於 2017-7-6 22:18:27 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-7-6 22:15
睇個溫度計低於25度,甘嘅溫度種花一流,長期開冷氣?

沒有啊可能今早不熱,依張相剛起身時影的,不過唔知係唔係傻傻地,好少過30度
Ison 發表於 2017-7-8 22:52:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-6 21:45

出新生長點啦
B17 發表於 2017-7-8 22:56:38 |顯示全部樓層

復活啦 黎緊加速生長,好快就有走莖
Ison 發表於 2017-7-8 23:07:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-8 22:56
復活啦 黎緊加速生長,好快就有走莖

Thx B大鼓勵
小雷子 發表於 2017-7-8 23:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2017-7-8 23:07
Thx B大鼓勵

葉葉好叻!加油!
Ison 發表於 2017-7-9 08:40:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-8 23:55
葉葉好叻!加油!

謝謝鼓勵, 今早再望好似有3個生長點添
sarah331 發表於 2017-7-9 20:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
我最近都開始種喜蔭,多多指教