B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25538 492
小雷子 發表於 2017-12-28 20:43:56 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-28 20:17
唔好灰心~~~喜蔭係難過冬~~
吸收經驗~~再接再厲!!
若需要傻豹走莖就出聲~~可以寄比你~~ ...

多謝scar大大鼓勵!我有後備走莖!只是有點不捨!每次決定去旅行,都好掙扎!做晒準備,淋足水,入埋温室!最後總會有植物傷亡!
回復

Scar 發表於 2017-12-28 21:48:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-28 20:43
多謝scar大大鼓勵!我有後備走莖!只是有點不捨!每次決定去旅行,都好掙扎!做晒準備,淋足水,入埋温室 ...

嗯...其實我都經常去旅行....植物淋得太多水其實唔係咁好, 如果入埋溫室可能會焗死D根
我唔係好有經驗...但試過夏天去一個月返黎都只係死左一兩棵小苗...算係幸運吧!
如果只係去十日八日, 我只係淋透再浸少於腰水, 唔會入溫室, 一般都唔會有問題
回復

雙魚座 發表於 2017-12-28 22:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-28 19:20
唯有從新再種過!(花謝!人更謝<span class="emoji emoji1f614"></span>)

喜蔭好快種返,不用灰心。苦苣苔的好處是只要有片葉也能出苗。
回復

小雷子 發表於 2017-12-28 22:52:40 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-12-28 22:40
喜蔭好快種返,不用灰心。苦苣苔的好處是只要有片葉也能出苗。 ...

真係要忘記背後,努力面前!兄弟!你棵朱古力喜蔭救唔救到呀?
回復

小雷子 發表於 2017-12-28 23:01:23 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-28 21:48
嗯...其實我都經常去旅行....植物淋得太多水其實唔係咁好, 如果入埋溫室可能會焗死D根
我唔係好有經驗... ...

下次又試吓你個方法, 務求旅行完<一棵花都不能c>!大大!可以分享下,去一個月長假旅行,你點樣做?又可以保水,又唔會乾C?
回復

雙魚座 發表於 2017-12-28 23:41:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-28 22:52
真係要忘記背後,努力面前!兄弟!你棵朱古力喜蔭救唔救到呀?
<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

朱古力現在無事,爛頂芽,還有三片葉。因為無頂芽所以無新走莖,望上去整棵稀疏。
走莖啲葉又無軟,繼續生長,葉軟先算。
地方有限=延期解決問題
回復

Scar 發表於 2017-12-29 00:24:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-28 23:01
下次又試吓你個方法, 務求旅行完!大大!可以分享下,去一個月長假旅行,你點樣做?又可以保水,又唔會 ...

我用綿線吸水, 先用紙包飲品既飲管穿過花盆,再將綿線穿入
會係出發前一個月試下, 記錄要用幾多水, 咁就可以安心出門

呢個方法都好好!唔該晒!  發表於 2017-12-29 12:34
回復

Scar 發表於 2017-12-29 16:41:58 |顯示全部樓層
比你參考下
回復

小雷子 發表於 2017-12-29 16:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-29 16:41
比你參考下

你用咩盛起啲花盆仔?
回復

Scar 發表於 2017-12-29 17:33:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-29 16:48
你用咩盛起啲花盆仔?

超巿生菓盒蓋, 有holes, 好方便~~
回復

小雷子 發表於 2017-12-29 17:42:50 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-29 17:33

好方便!又環保!比個
回復

tarepanda817 發表於 2017-12-29 18:01:43 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2017-12-29 17:33

哦,升高左就可以只用綿線吸水,唔駛俾D水浸爛根!好方法!
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-10 20:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-12-29 17:42
好方便!又環保!比個<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>

用新方法諗住可以幫小黄鳥渡難關,最終都係要剪爛葉再重新水種!
回復

小雷子 發表於 2018-1-10 21:07:50 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-10 20:35
用新方法諗住可以幫小黄鳥渡難關,最終都係要剪爛葉再重新水種!<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f62d[/emoj ...

我對温室有少少恐懼!入得唔出得!
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-10 21:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-10 21:07
我對温室有少少恐懼!入得唔出得!<span class="emoji emoji1f623"></span>

我用温室差不多一個月無淋水,但d泥依然有微濕,所以我無理佢但都生長快速,會五會要隻高身d温室有幫助?純研究下炸
下,仲有,我淋水五會淋到有水滴落泥,我只係甘意濕下d泥炸,會五會喜蔭怕水多?
回復

小雷子 發表於 2018-1-10 22:10:13 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-1-10 21:43
我用温室差不多一個月無淋水,但d泥依然有微濕,所以我無理佢但都生長快速,會五會要隻高身d温室有幫助? ...

我還在摸索中!參考你個淋水法!大家研究研究!
另外亦發現迷岩入完温室后,都有爛葉情況,唔知係咪爛根?
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-1-10 22:12:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-10 22:10
另外亦發現迷岩入完温室后,都有爛葉情況,唔知係咪爛根 ...

迷岩我都有類似情況會爛葉,我估係濕過籠,所以迷岩我都有用沙律盒開孔就改善到d,真係樣樣都係靠試,哈哈哈
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-10 22:13:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-10 22:10
另外亦發現迷岩入完温室后,都有爛葉情況,唔知係咪爛根 ...

相比之下,感覺迷岩比喜蔭易種
回復

小雷子 發表於 2018-1-10 22:18:00 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-10 22:13
相比之下,感覺迷岩比喜蔭易種

兩樣都第一次種!要慢慢了解!我都覺得喜蔭難少少!(濕度問题)
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-12 08:04:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-10 22:18
兩樣都第一次種!要慢慢了解!我都覺得喜蔭難少少!(濕度問题)

當大家話小黄鳥易種,但昨日發現已快不行地步,自去泥剪根再入温室,連莖位都黑了
回復