B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25505 493
小雷子 發表於 2018-12-9 18:41:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:35
施平均肥嗎?或開花肥?

我用平均肥!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-9 20:38:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-9 18:32
你棵葉紋好得意,又唔似我棵無名紫!等開花,可能揾到答案!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

雷太。那棵是 喜蔭 country cowboy 。
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 20:56:45 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-9 20:38

收到!你係高手,不如分享經驗,點樣可以種到靚靚喜蔭!
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 22:18:49 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:35
施平均肥嗎?或開花肥?

蟎……係眼見唔到,只可靠睇葉嘅生長情況判斷,通常葉嘅中心位,有長毛,濕濕地,葉形扭曲及中心BB葉緊迫等!我只用過Bio kill,其他藥未試過!最緊要提高室內濕度,可減低中蕉機會!
回復

KatKichi 發表於 2018-12-9 22:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-9 22:18
蟎……係眼見唔到,只可靠睇葉嘅生長情況判斷,通常葉嘅中心位,有長毛,濕濕地,葉形扭曲及中心BB葉緊迫 ...

花花嘅螨同訓覺張床嘅塵螨系埋一樣?
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 22:28:14 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-12-9 22:23
花花嘅螨同訓覺張床嘅塵螨系埋一樣?<span class="emoji emoji1f914"></span>

哎呀!應該唔同種類!
回復

Ming36 發表於 2018-12-17 01:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-9 20:38

雙魚大大,這喜蔭今天開花了,請幫忙確認是否country cowboy, 謝謝
回復

Ming36 發表於 2018-12-17 01:49:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-9 18:40
今晚試入温室住下,太乾好易中蟎!你棵有啲似中左!試下係花心位噴水!可以有幫助! ...

今日開咗花,快快通知妳欣賞它這一天的成長過程
希望yellow bird也快來我家健康成長開花,我心中仍記掛blue heaven,過兩天出去花墟睇睇有冇
回復

小雷子 發表於 2018-12-17 11:35:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-17 01:49
今日開咗花,快快通知妳欣賞它這一天的成長過程
希望yellow bird也快來我家健康成長開花, ...

咁夜都唔瞓……等睇開花嗎?(大家小心熊貓出沒)
熱情如火的聖誕小花真係靚靚呀!
Blue heaven好似唔見花墟有喎!
回復

Ming36 發表於 2018-12-17 13:06:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-17 11:35
咁夜都唔瞓……等睇開花嗎?(大家小心熊貓<span class="emoji emoji1f43c"></span>出沒)
熱情如火的聖誕小花真係靚靚呀![em ...

琴晚做冬食飯,返到屋企都好夜,梳洗完就照顧吓啲植物,做一日半日熊貓無所謂啦
我覺得呢朵小花的紅色仲靚過聖誕花
回復

小雷子 發表於 2018-12-17 13:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-17 13:06
琴晚做冬食飯,返到屋企都好夜,梳洗完就照顧吓啲植物,做一日半日熊貓無所謂啦
我覺得呢朵 ...

哈哈!請你飲咖啡提下神先!
回復

雙魚座 發表於 2018-12-17 13:47:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-17 01:43
雙魚大大,這喜蔭今天開花了,請幫忙確認是否country cowboy, 謝謝

應該是 country cowboy
回復

Ming36 發表於 2018-12-17 14:07:35 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-17 13:37
哈哈!請你飲咖啡提下神先!<span class="emoji emoji1f604"></span>

呢杯咖啡有天鵝的味道,在此謝過小雷子
熊貓變返白兔了
回復

Ming36 發表於 2018-12-17 14:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-12-17 13:47
應該是 country cowboy

感激雙魚大大,呢棵喜蔭終於有名片了
回復

小雷子 發表於 2019-4-10 23:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
yellow  bird可能太老啦,走莖少左,花又少埋,開完花就要重種!
Strawberry patch終於開啦!紅色好鮮豔,但開唔到双色,希望下朵有機會!
回復

B17 發表於 2019-4-11 12:07:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-4-10 23:05
yellow  bird可能太老啦,走莖少左,花又少埋,開完花就要重種!

Strawberry patch終 ...

老鳥,飽歷風霜,到站了…………早已開枝散,何妨重新上路
回復

小雷子 發表於 2019-5-24 16:10:30 來自手機 |顯示全部樓層
小黃鳥老而彌堅, 繼續開花!

水種的傻豹,開左1朵KK地嘅花!
回復

chestnut007 發表於 2019-6-7 22:42:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-24 16:10
小黃鳥老而彌堅, 繼續開花!<span class="emoji emoji1f601"></span>

這樣的小黃鳥是我的目標,想請教你怎樣處理那些走莖?把它們編織成辮子?
回復

小雷子 發表於 2019-6-7 23:03:57 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-6-7 22:42
這樣的小黃鳥是我的目標,想請教你怎樣處理那些走莖?把它們編織成辮子? ...

順其自然,走莖不要剪, 假以時日便可以長成一扁瀑布!

剪一條可以的^v^  發表於 2019-6-8 10:49
回復

chestnut007 發表於 2019-6-8 09:10:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-6-7 23:03
順其自然,走莖不要剪, 假以時日便可以長成一扁瀑布!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

謝謝教導,會以妳的為榜樣!
回復