B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25514 492
小雷子 發表於 2018-11-10 14:37:16 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-11-10 13:51
見到小黃鳥媽媽啦~
藍天堂好似棉被咁,望落去好舒服~
雷大種得好靚啊,唔知幾耐施肥一次?

藍天堂啲葉,摸住真係好舒服,冬天見到佢都覺得好温暖!
我用花寶2號肥!約一星期一次,開淡啲!一枝花肥走天涯!
回復

KatKichi 發表於 2018-11-10 14:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-10 14:37
藍天堂啲葉,摸住真係好舒服,冬天見到佢都覺得好温暖!<span class="emoji emoji1f601"></span>
我用花寶2號肥!約一星期一 ...

我呢排先開始用緩效肥,之前種都無點施肥
發覺無落肥唔多生長,落左肥佢地先大得快
回復

小雷子 發表於 2018-11-10 15:02:17 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-11-10 14:58
我呢排先開始用緩效肥,之前種都無點施肥<span class="emoji emoji1f602"></span>
發覺無落肥唔多生長,落左肥佢地先大得快{ ...

你冇食飯,都冇氣力啦!何況花花呢!
(有厭食症的例外)
回復

小雷子 發表於 2018-12-7 14:52:49 來自手機 |顯示全部樓層
超級靚仔的傻豹,冬天顏色特别sharp!
藍天堂清純美人,温柔甜美!
今日有幸同塲,俊男美女當然要影返張合照啦!
20181207_133606.jpg 20181207_143602.jpg 20181207_143727.jpg

好靚呀!好羨慕。  發表於 2018-12-9 18:38
回復

KatKichi 發表於 2018-12-7 16:33:01 來自手機 |顯示全部樓層
點解外國嘅傻豹有白紋嘅
回復

小雷子 發表於 2018-12-7 17:59:39 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-12-7 16:33
點解外國嘅傻豹有白紋嘅<span class="emoji emoji1f914"></span>

係喎!你望下塊葉,白紋都好明顯的,莫非天氣冷,花色會變異,好似紫羅蘭咁!有啲紫羅蘭葉,冬天會轉白或粉紅!
回復

小雷子 發表於 2018-12-7 22:43:48 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-30 23:22
好過放泥入微波爐。見過鄰居生火炒泥。當年望到眼凸。

魚魚!你比我的,那盆返祖喜蔭係咪pink mint?我失憶揾唔返個名!
順道報告一下生長狀況!3塊葉已出根,小苗開始長出!另外頂芽巳落泥種!
回復

小雷子 發表於 2018-12-8 13:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
B大大!今日終於可以交功課啦!你覺得如何,好格嗎?
呢隻紅色好有聖誕節氣氛!
如果一次,開到10朵8朵,再加埋燈飾,一定好靚!
Aloha Mauna Loa 20181208_102833.jpg
回復

KatKichi 發表於 2018-12-8 18:46:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-8 13:31
B大大!今日終於可以交功課啦!你覺得如何,好格嗎?<span class="emoji emoji1f605"></span>
呢隻紅色好有聖誕節氣氛![emoji ...

咦,點解咁青BB嘅
回復

小雷子 發表於 2018-12-8 19:51:28 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-12-8 18:46
咦,點解咁青BB嘅<span class="emoji emoji1f914"></span>

你唔講都冇為意!又真係面青口唇白,呢隻種極都唔靚,全屋最樣衰的喜蔭!B大大那棵真係超靚!唔知可以點改善?

小雷子,妳啲喜蔭葉片很美,可否分享栽種技巧?我果啲捲向下,暫時未施過肥  發表於 2018-12-9 16:25
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 16:31:03 來自手機 |顯示全部樓層
MingMing!點評回覆唔你!
我都種得唔好!你試夜晚將喜蔭放入盒,再噴少少霧!可能濕度太低!
回復

Ming36 發表於 2018-12-9 17:31:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-8 19:51
你唔講都冇為意!<span class="emoji emoji1f605"></span>又真係面青口唇白,呢隻種極都唔靚,全屋最樣衰的喜蔭!B大大那棵 ...

葉面有啡色好似囇燶咗咁,葉片向下捲,用支匙羹仔頂住佢,都係攣,因乜解救?
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 17:49:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 17:31
葉面有啡色好似囇燶咗咁,葉片向下捲,用支匙羹仔頂住佢,都係攣,因乜解救? ...

你呢棵係咩?
喜蔭我放有光位置,但唔會晒得好勁嘅位!花架最低位置,早晚會噴水加濕,淋花時,所以有花花一齊施肥!即係一星期一次!

我再比一幅佢嘅相你睇  發表於 2018-12-9 18:28
回復

Ming36 發表於 2018-12-9 18:26:25 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-12-9 17:49
你呢棵係咩?

係乜嘢?我都唔知,朋友送俾我,佢話叫喜蔭,佢比我時,啲葉又厚又靚又有光澤,我當佢十字花科咁種,點知佢變咗食用紫菜咁,又脆又薄
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 18:29:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:26
係乜嘢?我都唔知,朋友送俾我,佢話叫喜蔭,佢比我時,啲葉又厚又靚又有光澤,我當佢十字花科咁種,點知 ...

剛剛又加左嘢!你睇過!

之前朋友比我時,真係有金屬光澤的,我非常喜歡,但我種到佢了無生氣,但葉子、花蕾長大了,有新葉喳  發表於 2018-12-9 18:34
回復

Ming36 發表於 2018-12-9 18:30:25 來自手機 |顯示全部樓層
你呢棵係咩?

希望冇搞錯,佢叫喜蔭,不是非洲紫羅蘭吧。上星期我幫佢換個大啲嘅盆,整死佢一個花蕾,只怪我笨手笨腳
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 18:32:38 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:30
希望冇搞錯,佢叫喜蔭,不是非洲紫羅蘭吧。上星期我幫佢換個大啲嘅盆,整死佢一個花蕾,只怪我笨手笨腳{: ...

你棵葉紋好得意,又唔似我棵無名紫!等開花,可能揾到答案!
回復

Ming36 發表於 2018-12-9 18:35:49 來自手機 |顯示全部樓層
你呢棵係咩?
喜蔭我放有光位置,但唔會晒得好勁嘅位!花架最低位置,早晚會噴水加濕,淋花時,所以有花 ...

施平均肥嗎?或開花肥?
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 18:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:26
係乜嘢?我都唔知,朋友送俾我,佢話叫喜蔭,佢比我時,啲葉又厚又靚又有光澤,我當佢十字花科咁種,點知 ...

今晚試入温室住下,太乾好易中蟎!你棵有啲似中左!試下係花心位噴水!可以有幫助!

即送入溫室  發表於 2018-12-9 21:52
蟎?肉眼可見嗎?怎樣殺滅  發表於 2018-12-9 21:51
回復

小雷子 發表於 2018-12-9 18:41:37 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-12-9 18:35
施平均肥嗎?或開花肥?

我用平均肥!
回復