B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25509 493
tarepanda817 發表於 2018-6-30 16:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 14:48
長髮公主……配埋3朵紫花喜蔭!超美!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
Let's enjoy the flower tea! ...

粉紫好靚呀
回復

KatKichi 發表於 2018-6-30 17:50:11 來自手機 |顯示全部樓層
你好吖雷大!我都想種黃鳥,唔知可唔可以參埋我玩咧
回復

rumer 發表於 2018-6-30 18:17:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 14:48
長髮公主……配埋3朵紫花喜蔭!超美!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
Let's enjoy the flower tea!

公主配埋花花好賞心悅目~
就兩個都是主角構圖美美的~
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 19:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-30 17:50
你好吖雷大!我都想種黃鳥,唔知可唔可以參埋我玩咧<span class="emoji emoji1f604"></span>

有咁多喜蔭,點解想要黃鳥嘅?比個原因我先!
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 19:49:35 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-30 18:17
公主配埋花花好賞心悅目~
就兩個都是主角構圖美美的~<span class="emoji emoji1f497"></span>

哈哈!難得有3朵花一齊開,當然要精心打扮一下!美麗轉眼即逝!

我都終於等到Blue Heaven 紫花初開啦~種左一年先開花~但無靚公主唔敢Po 相~:P)  發表於 2018-6-30 22:41
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-30 19:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 19:49
哈哈!難得有3朵花一齊開,當然要精心打扮一下!美麗轉眼即逝!<span class="emoji emoji1f60c"></span> ...

好想喊,喜蔭又中''大獎"
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 20:03:57 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-30 19:58
好想喊,喜蔭又中''大獎"

咩事?唔覺有問題!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-30 20:05:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 20:03
咩事?唔覺有問題!

棉棉,莖同泥都有睇來下次改水種!
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 20:12:23 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-30 20:05
棉棉,莖同泥都有<span class="emoji emoji1f623"></span>睇來下次改水種!

你要檢查其他植物!一有就大鑊啦!
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-30 20:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 20:12
你要檢查其他植物!一有就大鑊啦!<span class="emoji emoji1f623"></span>

我放温室,可能太濕焗住又中虫虫!
沖左個芬蘭浴
回復

KatKichi 發表於 2018-6-30 21:48:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 19:46
有咁多喜蔭,點解想要黃鳥嘅?比個原因我先!<span class="emoji emoji1f601"></span>

因為黃花實在太靚喇,花墟呢排唔見有
回復

雙魚座 發表於 2018-6-30 22:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 19:46
有咁多喜蔭,點解想要黃鳥嘅?比個原因我先!<span class="emoji emoji1f601"></span>

不用太多原因。個個看完你的“My dream come true”都想要的。
回復

雙魚座 發表於 2018-6-30 22:31:20 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-6-30 20:05
棉棉,莖同泥都有<span class="emoji emoji1f623"></span>睇來下次改水種!

一起水種吧!走莖和花照開,但唔會豐盛地爆花。看你要求是什麼,但一定無棉棉。
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 22:37:00 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-30 22:28
不用太多原因。個個看完你的“My dream come true”都想要的。

有冇咁大影響呀?小黃鳥易開花,又花期長!我就覺得唔錯!
回復

小雷子 發表於 2018-6-30 22:39:24 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-30 22:31
一起水種吧!走莖和花照開,但唔會豐盛地爆花。看你要求是什麼,但一定無棉棉。 ...

我都想水種!紫花水種好瘦弱,又冇花!唔知邊D品種水種效果比較好?
回復

rumer 發表於 2018-6-30 22:43:34 來自手機 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-6-30 21:48
因為黃花實在太靚喇,花墟呢排唔見有

路過搭訕~
花墟的黃花喜蔭只見過Lemon Tree~
Yellow Bird 仲未見過有得賣~
主要靠花友間分享~我自己覺得好珍貴~
回復

雙魚座 發表於 2018-6-30 22:46:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 22:37
有冇咁大影響呀?小黃鳥易開花,又花期長!我就覺得唔錯!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

小黃鳥是夏迎春,入得後宮當然有它的優點,不然一早掉出後宫。
其實 lemon 都不錯,花期都長,只是生得慢啲。自己觀賞便是。生得最慢是blue heaven。種咗半年都無大到,又無生走莖,好在會開花。這樣都好,起碼不用找地方安置。
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-30 22:51:11 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-6-30 22:31
一起水種吧!走莖和花照開,但唔會豐盛地爆花。看你要求是什麼,但一定無棉棉。 ...

元氣大傷嘅喜蔭轉用水苔種,要入温室靜養
回復

雙魚座 發表於 2018-6-30 22:52:23 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-6-30 22:43
路過搭訕~
花墟的黃花喜蔭只見過Lemon Tree~
Yellow Bird 仲未見過有得賣~

還有兩隻黃花在花墟見過,一種似yellow bird, 但葉比較深色,另一隻葉似 sunset, 來至泰國。通常少見的,好快清貨。
回復

tarepanda817 發表於 2018-6-30 22:52:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-30 22:39
我都想水種!紫花水種好瘦弱,又冇花!唔知邊D品種水種效果比較好?<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

一齊跟魚魚試,我都把喜蔭轉水苔種了
回復