B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 發表于 2017-6-27 16:19:36
25512 493
powergun 發表於 2018-2-4 00:30:09 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-4 00:22
原來凍+濕會爛,我d冇住溫室,從來唔知會咁

就是了, 好易爛根爛葉的, 所以我依家都唔悶養佢地了
回復

小雷子 發表於 2018-3-4 14:05:03 來自手機 |顯示全部樓層
小黄鳥又開工啦!一次3朵花! 20180304_135909.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-4-15 15:52:26 來自手機 |顯示全部樓層
春天到!小黃鳥又再出花冧,其他喜蔭仍然未有反應!先來欣賞小黃鳥!
前兩天已經見花冧成長! 20180414_142517.jpg
今天全開,非常完美!冇皺紋…… 20180415_153056.jpg 20180415_153044.jpg
全棵生長得很長,所有走莖都有花冧!如果一齊開花,一定超靚! 20180415_095606.jpg
回復

雙魚座 發表於 2018-4-15 16:14:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-15 15:52
春天到!小黃鳥又再出花冧,其他喜蔭仍然未有反應!先來欣賞小黃鳥!<span class="emoji emoji1f618"></span>
前兩天已經見花 ...

隻小黃鳥好多冧
雷大所送贈的小黃鳥生長幾好,開始生走莖。傻豹差啲了(應該是最差了隻)。唔知點解,隻隻都是這樣種。
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-4-16 00:01:36 來自手機 |顯示全部樓層

我都報告雷大大,你的小黃鳥在成長中,好多謝你
回復

小雷子 發表於 2018-4-16 00:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-16 00:01
我都報告雷大大,你的小黃鳥在成長中,好多謝你

勁呀!巳經有花開啦!叻叻

甘係因為你D苗好,哈哈  發表於 2018-4-16 12:00
回復

小雷子 發表於 2018-4-16 00:37:15 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-15 16:14
隻小黃鳥好多冧<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>。
雷大所送贈的小黃鳥生長幾好,開始生走莖。 ...

小黃鳥生長得好好,好快會開花的!
傻豹係傻㗎嘛, 傻傻哋跟住就會正常返㗎喇,唔洗灰心!你一定可以種得好架!加油!

好鐘意傻豹係傻呢句,哈哈  發表於 2018-4-16 09:06
回復

小雷子 發表於 2018-4-21 22:55:50 來自手機 |顯示全部樓層
Update下喜蔭新情況!
Blue Heaven
葉片好靚, 有絨毛手感又厚又舒服! 20180421_112728.jpg

Chocolate cream
好開心呀!等左成年,終於出花冧啦! 20180421_110519.jpg 20180421_110456.jpg

Aloha Mauna Loa
葉片大左

Strawberry patch
因為太大棵,轉左另一個位,生長差左,走莖又殘又爛!睇嚟要再重種!

Blue Nile
葉片好乾,生得麻麻地!

Pink Panther
生得一般!

Yellow Bird
開多左花花,還有很多小花冧! 20180421_113643.jpg

小黃鳥d黃花令人睇得對眼好舒服  發表於 2018-4-21 23:37
回復

小雷子 發表於 2018-5-10 13:09:10 來自手機 |顯示全部樓層
等左好耐,朱古力終於開人生第一朵花啦,充滿期待,估唔第一次開花,就整蠱我…………天呀!點解係……K花小姐! 20180510_130632.jpg 20180508_141445.jpg 20180510_093116.jpg 20180510_093107.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-5-23 12:26:23 來自手機 |顯示全部樓層
花大大!小雷子交功課啦!你都要比心機温習!我地一齊努力!
Blue Nile 開左人生嘅第一朵花啦!超靚嘅紫色!
20180523_120608.jpg 20180523_121654.jpg
回復

kinkitotoro 發表於 2018-5-23 12:52:50 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-23 12:26
花大大!小雷子交功課啦!你都要比心機温習!我地一齊努力!
Blu ...

Blue nile同Fanny Haague真的很相似

這是Fanny Haague
回復

小雷子 發表於 2018-5-23 13:02:08 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-23 12:52
Blue nle同Fanny Haague真的很相似

其實係咪同一品種呢?好似喎!
唔知可以開到幾多日呢?
回復

B17 發表於 2018-5-23 13:54:05 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-23 12:52
Blue nle同Fanny Haague真的很相似

兩個相似,同樣難種
回復

Tongbbmuimui 發表於 2018-5-23 18:12:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-23 13:02
其實係咪同一品種呢?好似喎!<span class="emoji emoji1f605"></span>
唔知可以開到幾多日呢?<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

靚死人呀,下次響賓記見到要買翻盆先,好毒呀
回復

小雷子 發表於 2018-5-23 18:27:52 來自手機 |顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-5-23 18:12
靚死人呀,下次響賓記見到要買翻盆先,好毒呀

傻豬!我有解藥啦!

下[emoji]1f631[/emoji]五通雷大大就係黃藥師,失敬失敬哈哈  發表於 2018-5-24 10:10
回復

kinkitotoro 發表於 2018-5-23 18:28:22 來自手機 |顯示全部樓層
其實係咪同一品種呢?好似喎!<span class="emoji emoji1f605"></span>
唔知可以開到幾多日呢?<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

Fanny花期很短,要盡快拍照留念
回復

小雷子 發表於 2018-5-23 18:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
kinkitotoro 發表於 2018-5-23 18:28
Fanny花期很短,要盡快拍照留念

多謝提醒! 要留住美好的一刻!
回復

kinkitotoro 發表於 2018-5-23 20:03:03 |顯示全部樓層
其實係咪同一品種呢?好似喎!
唔知可以開到幾多日呢? ...

英文網頁有這樣的描述

E. Blue Nile - Luxurious dark bronze velvet
green leaf with an iridescent green center. Blue Fringed Flowers - Good Bloomer

E. Fanny Hague -A prim and proper episcia. Lime green centers with dark bronze green leaves. Large Lavender Flowers - Nice Bloomer
回復

wkchristy 發表於 2018-5-24 00:32:00 |顯示全部樓層

仲有E.lilacina 其實都好似, 我頭像那個就是,可惜於幾年前死左了,想買都買唔返
回復

小雷子 發表於 2018-5-24 00:37:00 來自手機 |顯示全部樓層
wkchristy 發表於 2018-5-24 00:32
仲有E.lilacina 其實都好似, 我頭像那個就是,可惜於幾年前死左了,想買都買唔返
...

你朵花瓣好似完整啲,每塊一樣大!我朵花瓣大細邊!
回復