小黄鳥又開工啦!一次3朵花! 20180304_135909.jpg
春天到!小黃鳥又再出花冧,其他喜蔭仍然未有反應!先來欣賞小黃鳥!
前兩天已經見花冧成長! 20180414_142517.jpg
今天全開,非常完美!冇皺紋…… 20180415_153056.jpg 20180415_153044.jpg
全棵生長得很長,所有走莖都有花冧!如果一齊開花,一定超靚! 20180415_095606.jpg
小雷子 發表於 2018-4-15 15:52
春天到!小黃鳥又再出花冧,其他喜蔭仍然未有反應!先來欣賞小黃鳥!<span class="emoji emoji1f618"></span>
前兩天已經見花 ...

隻小黃鳥好多冧
雷大所送贈的小黃鳥生長幾好,開始生走莖。傻豹差啲了(應該是最差了隻)。唔知點解,隻隻都是這樣種。
發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層

我都報告雷大大,你的小黃鳥在成長中,好多謝你
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
Tongbbmuimui 發表於 2018-4-16 00:01
我都報告雷大大,你的小黃鳥在成長中,好多謝你

勁呀!巳經有花開啦!叻叻

甘係因為你D苗好,哈哈  發表於 7 天前
 樓主| 發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-15 16:14
隻小黃鳥好多冧<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>。
雷大所送贈的小黃鳥生長幾好,開始生走莖。 ...

小黃鳥生長得好好,好快會開花的!
傻豹係傻㗎嘛, 傻傻哋跟住就會正常返㗎喇,唔洗灰心!你一定可以種得好架!加油!

好鐘意傻豹係傻呢句,哈哈  發表於 7 天前
 樓主| 發表於 前天 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Update下喜蔭新情況!
Blue Heaven
葉片好靚, 有絨毛手感又厚又舒服! 20180421_112728.jpg

Chocolate cream
好開心呀!等左成年,終於出花冧啦! 20180421_110519.jpg 20180421_110456.jpg

Aloha Mauna Loa
葉片大左

Strawberry patch
因為太大棵,轉左另一個位,生長差左,走莖又殘又爛!睇嚟要再重種!

Blue Nile
葉片好乾,生得麻麻地!

Pink Panther
生得一般!

Yellow Bird
開多左花花,還有很多小花冧! 20180421_113643.jpg

小黃鳥d黃花令人睇得對眼好舒服  發表於 前天 23:37