B17分享之喜蔭

作者: 小雷子 发表于 2017-6-27 16:19:36
25392 492

人生第一次種喜蔭,一定耍多謝B17師兄慷慨分享!四盆喜蔭生長很快,由BB走徑開始種,不用多久時間,現在已生出走徑了!超興奮!
想請教師兄們,怎樣可以令葉片更有金屬光澤?葉子生長對稱?
Yellow bird   
Chocolate create
Pink panther
Strawberry patch
Aloha Mauna Loa
B17 發表於 2017-6-27 16:28:45 |顯示全部樓層

金屬光澤唔係個個品種有
你呢堆得chocolate cream有d

點樣今佢地有我都想知,發現到話我知
小雷子 發表於 2017-6-27 16:36:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-27 16:28
金屬光澤唔係個個品種有
你呢堆得chocolate cream有

你交比我時,顏色係好靚又有光澤,葉面平整,葉脈又明顯,我種到佢地冇晒光澤,而且大細葉!
B17 發表於 2017-6-27 16:41:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-6-27 16:36

你交比我時,顏色係好靚又有光澤,葉面平整,葉脈又明顯,我種到佢地冇晒光澤,而且大細葉! ...

我盆都係,漸漸退色,唔知關唔關天熱事?
以前試過種到葉脈帶紅

喜蔭-Chocolate Cream-008.JPG
HI-NAMASTE 發表於 2017-6-27 16:58:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-27 16:41
我盆都係,漸漸退色,唔知關唔關天熱事?
以前試過種到葉脈帶紅

我以前嗰盆chocolate cream 係咁嘅樣
小雷子 發表於 2017-6-27 17:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2017-6-27 16:58
我以前嗰盆chocolate cream 係咁嘅樣

每個小孩不一樣!好有趣!是否跟肥料有關係!
HI-NAMASTE 發表於 2017-6-27 17:12:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-6-27 17:03
每個小孩不一樣!好有趣!是否跟肥料有關係!

我種嗰時都冇咩落肥,想賞葉種呢兩個品種都唔錯。
Fanny haague

Silver skies.
小雷子 發表於 2017-6-27 21:04:51 來自手機 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2017-6-27 17:12
我種嗰時都冇咩落肥,想賞葉種呢兩個品種都唔錯。
Fanny haague

種得好靚好優雅! 咁細個樽仔就可以種得咁靚!大盆同細盆冇有影響?
小雷子 發表於 2017-6-27 22:40:21 來自手機 |顯示全部樓層
近排喜蔭大熱!個個師兄都晒靚葉靚花!我都可以成為大家庭一分子!超開心!
真心要講多次……多謝B17師兄!有你世界變得很美!
HI-NAMASTE 發表於 2017-6-27 23:27:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-6-27 21:04
種得好靚好優雅! 咁細個樽仔就可以種得咁靚!大盆同細盆冇有影響?

因為我冇咩地方種嘢,所以習慣用細盆。
小雷子 發表於 2017-7-2 21:28:52 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下喜蔭生長情況: 20170702_211840.jpg
呢2棵大左好多 20170701_174017-2016x1134.jpg 20170701_173831-2016x1134.jpg
小黃鳥大到想飛走
Pink panther種得麻麻地,D走莖小葉捲起!
20170701_173542-1134x2016.jpg 20170701_173905-2016x1134.jpg
B17 發表於 2017-7-2 21:33:16 |顯示全部樓層
睇黎好快有第三代,好快你就唔夠位種
tarepanda817 發表於 2017-7-2 22:00:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-2 21:28
更新一下喜蔭生長情況:
呢2棵大左好多
小黃鳥大到想飛走

請教下有咩方法令到d葉快d大,屋企棵pink panther 葉好易枯(葉邊燶)!
小雷子 發表於 2017-7-2 22:24:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-7-2 21:33
睇黎好快有第三代,好快你就唔夠位種

大得超快!比起我種紫羅蘭來講,紫羅蘭種半年都冇佢地咁大棵!
我都好期待有第3代……
小雷子 發表於 2017-7-2 22:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-7-2 22:00
請教下有咩方法令到d葉快d大,屋企棵pink panther 葉好易枯(葉邊燶)!

我有早晚噴水!另外剛試左夜晚放佢地入温室,日頭放出來!效果不錯!
tarepanda817 發表於 2017-7-2 22:46:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-7-2 22:28
我有早晚噴水!另外剛試左夜晚放佢地入温室,日頭放出來!效果不錯! ...

等我都試下先
Ahjoechan 發表於 2017-7-6 12:10:47 |顯示全部樓層

我也是 B17大大送给我的。。。但养了两到三星期, 一直也只是这样。。有问题吗?

無縮水無榭到就OK了  發表於 2019-7-8 14:52
小雷子 發表於 2017-7-6 17:10:59 來自手機 |顯示全部樓層
Ahjoechan 發表於 2017-7-6 12:10
我也是 B17大大送给我的。。。但养了两到三星期, 一直也只是这样。。有问题吗?
...

我都摸索中,高濕有幫助!但Pink panther都係有少少捲葉!
小雷子 發表於 2017-7-6 17:12:48 來自手機 |顯示全部樓層
有冇高人可以指點吓!
小雷子 發表於 2017-7-6 17:17:43 來自手機 |顯示全部樓層
今日加入新成員Aloha Mauna Loa!希望種到啲葉發光就好啦!