Cream base 可直接加添加物作不同用途嗎?

作者: bal1214 發表于 2017-6-20 17:15:59
1071 3
之前未硏究DIY時, 買了一瓶Cream base , 平時只加精油當day/night cream用, 請問可否直接加Zinc Oxide作為防曬霜,或加一些萃取液作不同效果用.
gogogogo 發表於 2017-6-21 17:30:35 |顯示全部樓層

(1)  無做過任何micronized/nano and coating 的 zinc oxide放入去呢會出現幾個情況
-  防曬會極易反白,等同十幾二十年前的物理防曬 (無micronized/nano)
-  防曬唔會夠平均分佈 (亦即係唔係均勻保護)
-  防曬系數偏低
(2)  以植物油為基礎的防曬霜會出現
-  結塊 (防曬一粒粒)
-  分佈唔夠均勻
-  防曬值偏低
=>  所以一般黎講用矽靈係最安全最穩陣的一種做法
(3)  防曬用手攪拌會出事,一定要用均質機//專用黎做化妝品個類攪拌機攪

單加萃取液係可以  單係唔好加咁多
因為油水個比例唔同左好似破乳
回復

jellyfishy 發表於 2017-6-22 09:05:57 |顯示全部樓層
gogogogo 發表於 2017-6-21 17:30
(1)  無做過任何micronized/nano and coating 的 zinc oxide放入去呢會出現幾個情況
-  防曬會極易反白,等 ...

"單加萃取液係可以  單係唔好加咁多
因為油水個比例唔同左好似破乳"

的確會容易出現油水分離, 另外, 就咁加萃取液也會令個CREAM 很易不知不覺壞掉.
回復

bal1214 發表於 2017-6-22 16:17:08 |顯示全部樓層
多謝2位回覆
回復