shower gel配方要加Grapefruit Seed Extract嗎?

作者: bal1214 发表于 2017-6-13 23:02:51
960 6
請問以下配方, 沒有加水, 是否要加Grapefruit Seed Extract作抗菌用.

360ml pure castile oil,30ml raw honey,15ml glycerin, 5ml vitamin E oil, 15m Jojoba oil,
EO 30d-- Geranium, Grapefruit, Chamomile, Citronella, Lavender
jellyfishy 發表於 2017-6-14 09:12:09 |顯示全部樓層
要看你用多久, 存放物和位置和用來做什麼.
bal1214 發表於 2017-6-14 22:12:43 |顯示全部樓層
沖涼用, 放浴室, 我諗都要3-4個月才用完, 因為加了vitamin E和蜜糖, 不知是否要加Grapefruit Seed Extract作抗菌
jellyfishy 發表於 2017-6-15 09:04:59 |顯示全部樓層
咁既濕熱環境, 加GSE 都無乜作用...
gogogogo 發表於 2017-6-17 03:47:43 |顯示全部樓層
好心提醒多你一次
蜜糖、GSE呢類野係唔可以拎黎當防腐劑
一定好快壞
同時唔係廣譜防腐

如果你真係有心做DIY 你可以認真搵兩隻防腐劑長期用
最緊要個2隻防腐劑唔睇PH值
同埋唔睇係咩離子的界面活性劑

好多時D產品生晒野你係睇唔到
bal1214 發表於 2017-6-17 21:08:02 |顯示全部樓層
gogogogo 發表於 2017-6-17 03:47
好心提醒多你一次
蜜糖、GSE呢類野係唔可以拎黎當防腐劑
一定好快壞

多謝你意見, 我之前都是靠上網睇,都話蜜糖、GSE有防腐功效, 以為靠呢2種都可以添, 我都好想正式學好DIY, 靠上網有D盲頭烏蠅. 但去學又好貴, 在牛頭角姐姐處, 雖然一堂有10個成品, 但只是跟配方做, 無法有我想真正深入學的目的, 請問你講的防腐劑, 可建議一下嗎?
gogogogo 發表於 2017-6-20 07:36:44 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-6-17 21:08
多謝你意見, 我之前都是靠上網睇,都話蜜糖、GSE有防腐功效, 以為靠呢2種都可以添, 我都好想正式學好DIY,  ...

你有心做diy一定要買一支ph 計去睇酸鹼 因為所有防腐劑、活性成分的滲透好睇ph值

sodium benzoate  <0.5%
ph must below 5
potassium sorbate  <0.5%
ph must below 6
你可以再加D chelating agent
例如 sodium gluconate/ sodium citrate
<1%
-------------------------------
Leucidal Liquid SF 4%
AMTicide Coconut 4%
無ph的限制 但係防腐效果好垃圾 三個月係室溫唔濕的地方或者仲可以頂到下
我自己未做過係浴室配方

AMTicide Coconut使用上有少少限制 未必岩用係陰離子配方