苦棟油精油, 用於植物驅虫點用

作者: bal1214 发表于 2017-6-12 22:24:10
6562 14
之前棵臭草有白色虫仔物體, 和其他香草好似有D蚊滋仔飛, 因為要食用, 所以剛買了支純苦棟油精油,我只有幾盤香草要用於植物驅虫, 請問是否要稀釋多少倍用, 是噴在葉上還是淋水在土上, 還要定期多久再噴嗎?
Aking 發表於 2017-6-13 18:20:07 |顯示全部樓層
苦楝油是不能即峙將蟲殺死,蟲蟲吃了有苦楝油的樹葉
之後失去食慾而餓死,因而會阻止它產卵。所以要重覆
使用,開始時隔天一次,然後两三天一次…直至不見蟲蟲…

以一茶匙的純煉樹油,配以一升清水,再加半茶匙的肥皂
水或幾滴洗潔精,以增加附著力,噴葉面葉底泥面。
bal1214 發表於 2017-6-13 22:42:19 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2017-6-13 18:20
使 ...

多謝建議, 想起我寫錯, 苦楝油應該是基礎油, 油水分離不用理會嗎? 用時搖勻便可?

佢地通常在葉底,你留意下  發表於 2017-6-23 18:25
Aking 發表於 2017-6-14 19:28:54 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-6-13 22:42
多謝建議, 想起我寫錯, 苦楝油應該是基礎油, 油水分離不用理會嗎? 用時搖勻便可?
...

基礎油不是100%苦楝油?配方可能唔同…
水溝油呢個問題,前人一早諗咗,皂水/洗潔精
就是做两者的橋梁,不過噴之前都要再摇匀的
bal1214 發表於 2017-6-14 22:15:24 |顯示全部樓層

我在Amazon買, 應該算是萃取?
https://www.amazon.com/gp/produc ... 0?ie=UTF8&psc=1

是的,寫著100% pure cold pressed 的 ^_^  發表於 2017-6-15 20:37
bal1214 發表於 2017-6-14 22:23:05 |顯示全部樓層
昨晚噴完, 今早羅勒有D葉有斑, 請問係咪正常. 同埋見D根開始外露, 一時錯手將分枝弄裂開, 有補求辦法嗎? 會死嗎?
Aking 發表於 2017-6-15 20:47:42 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-6-14 22:23
昨晚噴完, 今早羅勒有D葉有斑, 請問係咪正常. 同埋見D根開始外露, 一時錯手將分枝弄裂開, 有補求辦法嗎? 會 ...

如果是好像水漬的斑是正常的,今天噴水應該可以沖去,
露根可能是植料壓得不好,澆水後便低了,加些植料蓋住
便可以了。
分枝裂開方面,可以在香草園po張相給大家看看有沒有辦
法補救
bal1214 發表於 2017-6-17 20:47:18 來自手機 |顯示全部樓層
多謝意見,裂開已有幾日,無死應該無事
bal1214 發表於 2017-6-17 21:32:56 |顯示全部樓層
不是水漬, 是變左色, 呢D係咪唔食得㗎, 下次苦棟油只可淋水用吧.
ic3b34r 發表於 2017-6-22 16:25:24 |顯示全部樓層
苦棟油精油 可以安心比食用香草用?
bal1214 發表於 2017-6-22 17:10:51 |顯示全部樓層
我棵羅勒, 有好多葉都變色或枯了,E家好多葉都掉,我干脆剪晒D變色葉,請問下次用,是否只噴在泥土上, 不應噴在葉上.
ic3b34r 發表於 2017-6-22 18:42:38 |顯示全部樓層
bal1214 發表於 2017-6-22 17:10
我棵羅勒, 有好多葉都變色或枯了,E家好多葉都掉,我干脆剪晒D變色葉,請問下次用,是否只噴在泥土上, 不應噴在 ...

Aking 發表於 2017-6-13 18:20
使 ...

如果照佢咁講應該是要連葉都噴埋...

但見你既情況以有野咬葉多D

因為無見有虫在葉上, 而且幾棵植物都變了這色, 我能苦棟油太純, 我兌水太少, 謝謝你意見  發表於 2017-6-23 16:53
因為無見有虫在葉上, 而且幾棵植物都變了這色, 我能苦棟油太純, 我兌水太少, 謝謝你意見  發表於 2017-6-23 16:53
Aking 發表於 2017-6-22 21:36:40 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2017-6-22 16:25
苦棟油精油 可以安心比食用香草用?

樓主呢種係純冷搾油,不是精油,應該可以的 ;
不過樓主之前沒有說是用來預防,如果冇蟲害,
我一定不用,畢竟用了之後香草的味道可能有所
不同

之前臭草確係有虫, 我以為可以順便噴其他植物作預防, 下次都係唔咁用預防了. tks  發表於 2017-6-23 16:55
Sumbie 發表於 2017-6-30 14:13:46 來自手機 |顯示全部樓層
如果係食品級嘅就可以,啲人係用苦練又來驅寄生蟲的