室内植物照燈

作者: 月鏡十夜 發表于 2017-6-12 21:13:48
14268 26

我的實驗結果

植物: 黃金葛
燈: USB燈 ($5/支) 白光1支

黃金葛從室外日照移入室内照燈後2個月, 葉片稍微變深綠了一點點, 根部有生長但沒有長出過一片新芽
接著我在這USB燈接上1顆普通3W藍光2腳燈LED(發光二極體)繼續照, 然後黃金葛就立即長出新芽, 2星期左右葉片才完全開放, 不過葉片比較小但比較綠, 在葉片完全開放前又再接著長出另一新芽

結論
不用刻意地去追求特定波長的光源, 只要是該顏色, 指定波長就會包含在該段範圍内不會錯
植物吸收藍光成長的説法是正確的, 只是加了1顆藍光LED就已經長新芽
白光雖然包含所有波長, 但我覺得越接近可視光邊緣波長的光就越少
kimmykfchan 發表於 2017-6-13 14:15:37 |顯示全部樓層
你好,睇完你嘅實驗,長知識。
上年我喺深水埗見支兩尺長USB俾電嘅LED燈棒,有兩個開關製,分別開關白同黃兩組燈,我買嚟就係用作室內種植,因為窗台採光唔夠,要黃昏少少時間先斜曬正啲植物。
我用一塊輕膠板貼咗支LED燈上去,再用支爛咗嘅傘攞咗支伸縮芯做支架,方便伸長縮短,最近塊膠板加咗錫紙增強反光……
睇過相關光源對植物生長資料,同你嘅實驗結果吻合,你估我加張藍色透明膠片,將白光轉成藍光,係咪都得呢?
回復

mainland 發表於 2017-6-13 15:51:38 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2017-6-13 14:15
上年我喺深水埗見支兩尺長USB俾電嘅LED燈棒,有兩個開關製,分別開關白同黃 ...

唔得,因為藍光唔會多左,其他色既光仲會無哂。
回復

月鏡十夜 發表於 2017-6-13 17:42:13 |顯示全部樓層
kimmykfchan 發表於 2017-6-13 14:15
上年我喺深水埗見支兩尺長USB俾電嘅LED燈棒,有兩個開關製,分別開關白同黃 ...

我肯定是不行的, 中學有沒有上物理課?
我們看到物體的顏色, 是因為物體表面將該顏色反射的結果, 所以就算讓特定波長的光穿透過去, 光粒子都只會有減無増
可以這樣看, 妳的方法只是將大部份光過濾了

妳還是乖乖地去買幾顆LED自己接上去吧
回復

kimmykfchan 發表於 2017-6-14 09:36:55 |顯示全部樓層
多謝兩位意見
回復

HelloHoi 發表於 2017-6-30 17:54:48 |顯示全部樓層
新手一問!我在淘寶到買左支全光譜LED 燈來照肉,效果唔理想,其實要唔要加支藍紅光LED 燈,定還是沒有用呢?
回復

powergun 發表於 2017-6-30 23:30:08 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-6-30 17:54
新手一問!我在淘寶到買左支全光譜LED 燈來照肉,效果唔理想,其實要唔要加支藍紅光LED 燈,定還是沒有用呢 ...

你好, 你的係乜野顏色光的?
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 00:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-6-30 23:30
你好, 你的係乜野顏色光的?

產品名叫「全光譜 6W」開燈係白色帶點黃
回復

powergun 發表於 2017-7-1 00:45:08 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 00:15
產品名叫「全光譜 6W」開燈係白色帶點黃

全光譜的LED燈應係紅紅地色的, 的確是紅藍呢兩色係最重要, 6W 則可能未夠power, 我諗就係呢個原因令效果不理想
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 09:51:49 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 00:45
全光譜的LED燈應係紅紅地色的, 的確是紅藍呢兩色係最重要, 6W 則可能未夠power, 我諗就係呢個原因令效果 ...

咁應該用幾多 w 才夠呢?因放在公司桌面又不能太誇張
回復

powergun 發表於 2017-7-1 09:55:50 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 09:51
咁應該用幾多 w 才夠呢?因放在公司桌面又不能太誇張

我見其他花友的, 都是超過10W的, 係公司不可能用紅藍燈的, 搏炒?
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 10:30:38 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 09:55
我見其他花友的, 都是超過10W的, 係公司不可能用紅藍燈的, 搏炒?

細細支像枱燈都可以,但係10w就誇咗啲
回復

powergun 發表於 2017-7-1 11:24:48 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 10:30

太細的就作用不大了
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 12:51:20 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 11:24
太細的就作用不大了

謝謝解答!想種靚佢地現在長高了,要想下方法先得
回復

powergun 發表於 2017-7-1 12:52:37 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 12:51
謝謝解答!想種靚佢地現在長高了,要想下方法先得

你係種乜植物的?
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 13:11:34 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 12:52
你係種乜植物的?

多肉呀!初學者
回復

powergun 發表於 2017-7-1 13:14:36 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 13:11
多肉呀!初學者

多肉放係窗邊或光管下就得了, 唔使搞咁多野
回復

HelloHoi 發表於 2017-7-1 15:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-7-1 13:14
多肉放係窗邊或光管下就得了, 唔使搞咁多野

有光管照都長高咗
回復

powergun 發表於 2017-7-1 15:29:31 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 15:26
有光管照長高咗

高到咁上下, 斬頭種多盆
回復

月鏡十夜 發表於 2017-7-5 12:51:27 |顯示全部樓層
HelloHoi 發表於 2017-7-1 10:30

雖然我還在實驗中, 不過應該只是亮度不足
另外暖白光(4500K或以下)的白光中紅光會比較多, 反過來正白光(6000K或以上)的則是藍光比較多, 只是暖白與正白比較而已, 而且4xxnm與6xxnm的光只是相差x~1xlm而已

妳的植物直徑多少?
如果妳是小螺旋頭的話, 換這種如何?

如果空間足夠的話, 有這種長一點的

我的實驗目前是這樣, 在補上2極藍光LED前黃金葛2個月一直都停止生長 (3段每段2葉片), 但補上1顆2極藍光LED後就立即長出新葉片, 這是剛才撮影的藍光照了未夠40天, 葉片多了1倍, 就只是缺少紅光新葉都比較小

這是在福仁買回來的LED燈條, $29/支, 有正白與暖白2色, 2色可獨立開關, 昨天才將銅錢草, 黃金葛與牛蕃茄放進去照, 但牛蕃茄半天就立即長出生新芽, 1天後新芽已經長這麼大了
回復

12下一頁