新手, 新買花邊橡樹 (印度榕), 新葉子變小

作者: Dominic 發表于 2017-6-12 17:20:29
1654 6

如題.  新長的葉子只有原葉子一半大小
fm_plant 發表於 2017-6-13 23:51:18 來自手機 |顯示全部樓層

通常,葉片嘅大小會受以下因素影響:
1)生長中…… 之後會慢慢變大;
2)細胞正常變異…… 所以偶然會大小不一;
3)缺乏陽光…… 葉片、枝條會變大、變長(以利吸收多D陽光);
4)過度高溫…… 葉片變小(減少蒸騰作用);
5)缺水…… 嫩葉/老葉變黃、枯萎,之後脫落(減少蒸騰作用);
6)缺肥…… 嫩葉片細少(不過如果不肯定是否缺肥,就 “切勿亂加肥”:缺肥只會較瘦弱、“施肥過多卻足以至命!”);
7)病蟲害…… 葉片會畸形/枯黃;
8)淋水太頻密/多、盆/泥土積水/唔疏水…… 葉片、枝條有腐爛蹟象(反映根部開始腐爛)。

利申:我未種過橡樹。上述是個人過去嘅經驗所得。
回復

Dominic 發表於 2017-6-14 09:42:24 |顯示全部樓層
謝謝師兄.  
現時開始出現老葉邊緣枯黃.  唔通溫度過高?  重以為橡樹要哂太陽   只係放響室內最猛陽光個位
回復

fm_plant 發表於 2017-6-14 10:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
Dominic 發表於 2017-6-14 09:42
謝謝師兄.  
現時開始出現老葉邊緣枯黃.  唔通溫度過高?  重以為橡樹要哂太陽   只係放響室內 ...

網上嘅資料通常都係針對 “地種、戶外” 環境,同一種植物改咗喺 “盆種”,先要注意 “盆種” 嘅需要/局限(特別係種喺室內)。簡單而言就係要盡量營造/模仿 “地種、戶外” 嘅環境、盡量 “先” 攞 “生存到” 嘅條件:充足陽光、必須通風(對溫度有影響)、水分適當又不積水……
回復

fm_plant 發表於 2017-6-14 10:33:01 來自手機 |顯示全部樓層
Dominic 發表於 2017-6-14 09:42
謝謝師兄.  
現時開始出現老葉邊緣枯黃.  唔通溫度過高?  重以為橡樹要哂太陽   只係放響室內 ...

唔好意思,上面漏咗…… 8)(E 點對盆栽非常重要,必須留意)
回復

Dominic 發表於 2017-6-14 21:56:07 |顯示全部樓層
Thanks 師兄
回復

fm_plant 發表於 2017-6-15 09:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
Dominic 發表於 2017-6-14 21:56
Thanks 師兄

客氣客氣!
回復